Atunci când mănâncă ananas, mulți oameni susțin că îi doare gura după aceea. Unii dintre ei ajung chiar să sângereze, mai ales dacă au consumat cantități considerabile. Deși are un gust dulce, ananasul ascunde un secret.
De ce te doare gura când mănânci ananas. Unii oameni ajung chiar să și sângereze
Te-ai întrebat de ce te doare gura atunci când mănânci ananas? Experții au mai multe teorii despre fenomenul neobișnuit.
Potrivit lui Paul Takhistov, expert din cadrul Universității Rutgers, există un motiv pentru efectele neplăcute ale ananasului, scrie Self.
Acestea pot fi explicate cu ajutorul chimiei și compoziției acestui fruct.
De ce te doare gura când mănânci ananas
Ananasul conține o combinație specifică între o enzimă și aciditatea fructului. Acest fruct are 2 caracteristici care îl diferențiază de alte specii din această categorie, susține Takhistov.
În primul rând, te doare gura când mănânci ananas pentru că acest fruct conține o enzimă numită bromelaină. E o enzimă proteolitică, ce ajută corpul să digere proteinele. Deși stomacul poate face față acestor enzime, țesutul din gură nu e pregătit.
„Cavitatea orală nu are îndeajuns de multă protecție naturală. Așa că enzima proteolitică din ananas poate să reacționeze cu stratul de mucus oral,” a continuat Takhistov.
Mucusul din gură protejează limba și obrajii. Conține și cheratină și bromelaina poate începe să îl dizolve.
Un alt factor important e aciditatea fructului, cuprinsă între 3.2 – 3.5 pH. Atunci când bromelaina compromite stratul de mucus bucal, atunci aciditatea ananasului se simte și mai mult.
Află și de ce are mâncarea gust diferit când ești în avion.
Potrivit lui Takhistov, aceste elemente explică cel mai bine de ce te doare gura când mănânci ananas.
„Există multe fructe acide care nu cauzează probleme,” a continuat el. Fructul kiwi are același pH precum ananasul. Dar cei mai mulți oameni nu simt o senzație neplăcută după ce îl mănâncă.
În același timp, papaya are o enzimă proteolitică puternică, dar nu are o aciditate la fel de ridicată. Se pare că această combinație duce la senzația neplăcută cauzată de ananas.
Cum poți mânca ananas fără să te doară gura
În primul rând, dacă vei consuma o cantitate mică de ananas, atunci, cel mai probabil, nu te va durea gura.
„Saliva noastră are proprietăți care te pot proteja. Ceea ce înseamnă că își ajustează compoziția pentru a preveni schimbarea pH-ului,” a continuat Takhistov. „E un mecanism important atunci când vine vorba de projetarea emailului dinților. Un mediu acid în cavitatea orală va dizolva smalțul.”
De cele mai multe ori, te doare gura atunci când mănânci ananas în cantități mai mari. În aceste situații, saliva nu se poate ajusta îndeajuns de repede la o cantitate mare de acid și enzime.
Află și cum pot schimba dulciurile și alimentele grase creierul uman.
Dacă ai probleme cu acest fruct, Takhistov recomandă să îl pui pe grătar puțin, ceea ce va carameliza si zaharurile din ananas. În plus, poți băga și ananasul rapid în apă, timp de câteva secunde, înainte să îl mănânci.
Ambele variante includ procesare termică. Ca urmare, poate înlătura o mare parte din enzima care poate duce la senzația neplăcută.
Un alt truc, potrivit lui Takhistov, e să mănânci ananas în combinație cu lactate, precum lapte sau frișcă.
„O altă sursă de proteină va atrage atenția enzimei,” susține expertul. „În plus, lactatele creează un strat protector în gură și funcționează drept o barieră. Pot neutraliza pH-ul.”