Mulți pasageri au observat că li se schimbă gustul atunci când se află la bordul unui avion. Atunci când vine vorba de mâncarea servită la bord, există câteva reguli clare pe care companiile aeriene trebuie să le urmeze dacă vor să aibă succes cu meniul lor.
De ce are mâncarea gust diferit când ești în avion. Unele alimente sunt interzise la bord, dintr-un motiv neobișnuit
Experții au dezvăluit de ce are mâncarea gust diferit când ești în avion și ce alimente sunt potrivite pentru a fi consumate atunci când ești la bord.
Potrivit unei cercetări realizate pentru Lufthansa de către Fraunhofer Institute, există câteva diferențe notabile între alimentele consumate la sol și cele de la bord, scrie Daily Mail.
Experții au explicat de ce ni se schimbă gustul și mirosul în avion, proces care duce la o percepție diferită a mâncării.
De ce are mâncarea gust diferit când ești în avion
Potrivit studiului, sarea era percepută drept 20-30% mai puțin intens la altitudine mare, și zahărul cu 15-20% mai puțin intens. Se pare că, în total, aproape 70% din gustul pasagerilor dispare în aceste condiții.
Mulți se întreabă de ce are mâncarea gust diferit atunci când ești în avion. Schimbarea e cauzată de o combinație de factori. Printre aceștia se numără și nivelul decibelilor de la zgomotul motorului. În avion există o umiditate mai mică de 12%, similară cu nivelul din deșert.
În plus, presiunea din cabină scade nivelul oxigenului din sânge. Ca urmare, receptorii olfactivi, ce au un rol important în miros, devin mai puțin sensibili.
85% din ceea ce percepem a fi gust provine, de fapt, de la simțul mirosului. Din moment ce acesta e afectat semnificativ în timpul zborului, atunci și gustul e diferit. Ca urmare, mâncarea poate avea un gust ciudat în cabină.
Află și care sunt lucrurile pe care nu trebuie să le porți când călătorești cu avionul.
Potrivit experților, gustul de dulce și sărat e afectat. Studiile au scos la iveală faptul că receptorii pentru gustul amar și picant nu sunt afectați. Ca urmare, companiile aeriene includ mai multe condimente în preparate decât ar face-o restaurantele de la sol.
„Condimentarea potrivită e esențială pentru a te asigura că mâncarea are gust bun în aer,” a declarat Russ Brown, din cadrul American Airlines, ce a explicat de ce mâncarea are gust diferit în avion. „De multe ori, rețetele sunt modificate cu mai multă sare sau condimente, pentru că se ia în considerare atmosfera din cabină.”
Ce alimente sunt potrivite pentru preparatele din avion
Pentru că trebuie să ia în considerare aceste schimbări, companiile aeriene sunt atente ce mâncare servesc la bord. Potrivit prof. Charles Spence, din cadrul Universității din Oxford, companiile aeriene lucrează cu experți, pentru a determina ce pot și ce nu pot servi la bord, scrie BBC.
Potrivit lui Spence, alimentele asociate cu umami sunt ideale pentru astfel de condiții. „Roșiile, anșoa, ciuperci, brânzeturile maturate, toate sunt surse bogate în umami. Toate au o probabilitate mare să se potrivească în aer,” a continuat Spence.
Pentru că avioanele au cuptoare care pot usca mâncarea, aceasta trebuie să aibă și mult sos. Așa că mâncarea tip tocăniță e ideală, mai ales cea care are condimente puternice. Și pastele sunt preferate.
Dincolo de faptul că mâncarea are gust diferit când ești în avion, există o listă și cu ce alimente nu sunt potrivite pentru astfel de condiții.
Află și care e adevăratul motiv pentru care trebuie să folosești modul avion în timpul zborului.
Deși brânzeturile maturate sunt o soluție bună, Spence nu recomandă parmezanul, de exemplu.
„Ar fi bine ca parmezanul să fie evitat, deși e o sursă bună de umami. Dar una dintre substanțele chimice volatile pe care le are e aceeași cu cea găsită în șosete umede,” a continuat Spence.
Atunci când vine vorba de mâncarea de la bordul avionului, mirosul alimentelor e foarte important. Astfel, Spence nu recomandă conopida, varza murată sau varza de Bruxelles. Trebuie să fie evitate și alte alimente care nu pot fi ținute în condiții optime pentru servire, precum stridiile.