Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a se pregăti pentru acest moment, experții au analizat potențiale riscuri atunci când vine vorba de efectele pe care le au asupra corpului astfel de călătorii.
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor.

Prima mare destinație cosmică, dincolo de Lună, e planeta Marte. Dar puțini știu exact ce presupune un astfel de drum.
Astronauții care vor porni în curând spre Planeta Roșie se vor înfrunta cu niște condiții diferite față de cele de pe Pământ, scrie Earth.com.
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte
Experții au încercat să își dea seama ce efecte va avea un astfel de drum asupra corpului uman. Una dintre marile probleme identificate are loc la nivelul rinichilor. Noi studii au scos la iveală faptul că aceste organe ar fi supuse unui risc mai mare pentru astronauții care zboară spre Marte.
Dincolo de faptul că riscul la nivelul rinichilor e mai mare, se pare că efectele vor dura tot restul vieții.
Studii despre impactul explorării spațiale asupra corpului au fost efectuate încă de când oamenii au ajuns în spațiu. Dar noi descoperiri scot la iveală problemele punctuale.
Recent, dr. Keith Siew, din cadrul UCL Department of Renal Medicine, și colegii săi au făcut publică o imagine mai amplă asupra efectelor unei experiențe spațiale de câteva săptămâni sau chiar ani. Aceste efecte sunt resimțite de toate viețuitoarele, nu doar de oameni.
Află și când crede Elon Musk că vor ajunge primii oameni pe Planeta Roșie.
În cel mai recent studiu s-au implicat 40 de instituții. În cadrul acestui proiect au fost analizate date din peste 40 de misiuni spațiale în orbita joasă a Pământului. La acestea s-au adăugat și 11 simulări realizate pe șoareci și șobolani. Cu acest studiu, experții au o imagine mai clară asupra condițiilor la care vor fi supuși astronauții care zboară spre Marte.
Proiectul e considerat cea mai mare analiză asupra sănătății renale în cadrul zborurilor spațiale. În experimente, șoarecii au fost supuși la radiație echivalentă cu un drum spațial de 2.5 ani dincolo de câmpul magnetic al Pământului.
Potrivit rezultatelor, structura și funcțiile rinichilor au fost alterate de zborul în spațiu. Radiația galactică a cauzat daune permanente, ceea ce pune în pericol misiune pe distanță lungă.
Rinichii astronauților sunt în pericol în timpul călătoriilor spațiale
În toata istoria omenirii, doar 24 de oameni – cei care au mers pe și spre Lună – au fost expuși la radiația cosmică. Fără protecția câmpului magnetic al Pământului. Dar aceste călătorii au fost de scurtă durată, de 6 – 12 zile. Chiar și 9 luni petrecit la bordul Stației Spațiale Internaționale pot avea efecte notabile.
Nimeni nu a pornit până acum într-o misiune de 1 an sau mai mult dincolo de granița magnetică a planetei noastre. Potrivit studiului, tubulii rinichilor (care controlează echilibrul de sare și calciu) s-au micșorat după doar 1 lună în microgravitație.
Mai mult, rinichii au procesat sarea într-un mod care a crescut riscul apariției pietrelor de rinichi. Noile date au oferit noi detalii despre starea corpului în spațiu. Până acum, se credea că riscul mai mare de pietre la rinichi e cauzat de pierderea densității osoase. Și un nivel mai mare de calciu în urină. Studiul a fost publicat în Nature Communications.



























