Se pare că preferințele culinare nu sunt întotdeauna ceva cu care ne naștem. Un nou studiu a fost publicat în jurnalul Cell Metabolism. Acesta sugerează că un consum de alimente bogate în zahăr sau în grăsimi schimbă activitatea cerebrală.
Dulciurile și alimentele grase pot schimba creierul uman. De ce ne place atât de mult să mâncăm cartofi prăjiți
Dulciurile și alimentele grase pot schimba creierul uman, potrivit unui studiu recent care a atras atenția asupra impactului real.
Un astfel de efect poate duce la preferințe îndelungate pentru aceste alimente mai puțin sănătoase, scrie NBC News.
Studiul a fost realizat de experți din cadrul Universității Yale și Institutului Max Planck.
Dulciurile și alimentele grase pot schimba creierul uman
Motivul pentru care cartofii prăjiţi, chipsurile şi batoanele de ciocolată sunt atât de îndrăgite are un răspuns complex. Are mai puţin de-a face cu lipsa de voinţă şi mai mult cu faptul că un organ vital al omului, creierul, se obişnuieşte să prefere astfel de alimente bogate în grăsimi şi zahăr, conform unui nou studiu realizat de cercetători germani şi americani, relatează UPI, scrie AGERPRES.
Studiul a fost realizat de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Köln şi de la Universitatea Yale. Potrivit rezultatelor, dulciurile și alimentele grase pot schimba creierul uman până în punctul în care vrea să consume mai multe astfel de alimente.
Pe parcursul cercetării, oamenii de ştiinţă au administrat zilnic unui grup de voluntari o budincă. Aceasta conţinea o cantitate mare de grăsimi şi zahăr. Experimentul a avut loc timp de opt săptămâni. Budinca era consumată pe lângă alimentaţia normală a subiecţilor.
Al doilea grup, de control, a primit o budincă ce conţinea acelaşi număr de calorii, dar mai puţine grăsimi. Cu acest studiu, experții au concluzionat că dulciurile și alimentele grase pot schimba creierul uman.
Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte şi pe durata celor opt săptămâni.
„Pe baza unui studiu intervenţional utilizat pe participanţi sănătoşi, cu greutate normală, demonstrăm că, independent de creşterea în greutate corporală şi de modificările markerilor metabolici, expunerea la alimente (cu conţinut ridicat de grăsimi şi zahăr) reduce preferinţele pentru alimente cu conţinut redus de grăsimi,” se arată în studiu.
Răspunsurile creierului pot fi influențate de aceste alimente
În schimb, expunerea la alimente bogate în grăsimi şi zahăr „joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase, dense din punct de vedere energetic,” conform studiului.
În cazul grupului care a consumat budinca bogată în zahăr şi grăsimi, răspunsurile creierului la acestea au crescut foarte mult. Pentru acei participanţi, alimentaţia de acest tip a activat sistemul dopaminergic. Aceasta e regiunea din creier responsabilă de motivaţie şi recompensă. Ca urmare, dulciurile și alimentele grase pot schimba creierul uman.
Află și care e ingredientul care ar crește riscul unui infarct și face sângele mai „lipicios”, potrivit experților.
„Potrivit măsurătorilor noastre asupra activităţii cerebrale, creierul se ‘re-cablează’ prin consumul de chipsuri şi alte alimente de acest gen,” a notat Marc Tittgemeyer, de la Institutul Max Planck de Cercetare a Metabolismului, care a coordonat studiul.
„El învaţă în mod inconştient să prefere alimentele satisfăcătoare. Prin aceste modificări ale creierului, inconştient vom prefera întotdeauna alimentele care conţin multe grăsimi şi zahăr,” a explicat cercetătorul. Și alternativele la zahăr ar avea un efect semnificativ la nivelul creierului.
Oamenii de ştiinţă au menţionat, totuşi, că participanţii care au consumat budincă bogată în grăsimi şi zahăr nu s-au îngrăşat mai mult decât cei din al doilea grup. Nici nivelurile glicemiei sau colesterolului nu s-au schimbat. Cercetătorii susţin că este important de studiat „re-cablarea” creierului. Acest proces are rădăcini în dependenţe mai nesănătoase.