Experții au identificat 4 tipuri diferite de somn pentru a înțelege mai bine care e relația dintre acest obicei zilnic și sănătate. Au explicat și cum fiecare tip poate să afecteze bună starea pe termen lung.
Cum îți afectează stilul de somn sănătatea. Experții au identificat 4 tipuri diferite
Experții au studiat cum îți afectează stilul de somn sănătatea, într-un proces complex care a identificat 4 tipuri diferite de odihnă.
În trecut, mai multe studii au demonstrat că lipsa unui somn adecvat e un factor de risc pentru numeroase afecțiuni cronice, scrie Science Alert.
Dar cele mai multe studii au măsurat un singur factor al somnului, ceea ce ar fi putut duce la pierderea unor informații esențiale.
Cum îți afectează stilul de somn sănătatea
În studiul recent, realizat de experți din SUA, au fost analizați 3.683 de participanți. Aceștia au fost studiați în perioada 2004-2006 și din nou în 2013-2017. Participanții au dezvăluit ce tipare de somn au, cât de obosiți se simt în timpul zilei și ce afecțiuni cronice au.
Astfel, experții au studiat cum îți afectează stilul de somn sănătatea. Studiul a fost condus de cercetători din cadrul Universității Pennsylvania State. Aceștia au concluzionat că fiecare tipar are un efect diferit asupra sănătății. În plus, au descoperit că există șanse foarte mici ca oamenii să își schimbe tiparul de somn de-a lungul timpului.
„Rezultatele sugerează că e foarte dificil să ne schimbăm obiceiurile de somn. Pentru că sănătatea somnului e integrată în stilul nostru de viață,” a declarat Soomi Lee, specialistă în somn din cadrul laboratorului Sleep, Stress, and Health (STEALTH).
„Sugerează și că oamenii încă nu știu ce importanță are somnul și ce comportament au atunci când vine vorba de odihnă,” a continuat Soomi. Află și trucuri de somn care chiar funcționează, potrivit experților.
Pentru a analiza cum îți afectează stilul de somn sănătatea, experții au găsit 4 tipuri diferite. Fiecare categorie e definită printr-o combinație de factori.
Ce tipuri de somn există
Cei care aveau un stil de somn adecvat aveau o rutină de odihnă sănătoasă. Aceasta era consecventă din punct de vedere al momentului din zi și al duratei, satisfacției, atenției în timpul zilei și eficiența în culcare și trezire.
Există și persoane care recuperează somnul pierdut din timpul săptămânii în weekend. Aceștia aveau perioade de somn mai scurte în mod obișnuit. Dar dormeau mai mult în weekend sau în zilele libere.
În studiul despre cum îți afectează stilul de somn sănătatea, experții au identificat și insomniaci. Aceștia aveau simptome asociate adesea cu insomnia. Printre acestea se numără probleme cu adormitul, letargia în timpul zilei și un timp mai lung de adormire.
Cel de-al 4-lea tip includea un program de somn sănătos, dar avea și perioade de somn în timpul zilei.
În perioada 2013-2017, peste 50% dintre participanți erau fie în categoriile 3 sau 4. Tiparele de somn nu sunt optime, susțin experții. Cei care aveau simptome de insomnie pentru mai mult de 10 ani aveau numeroase afecțiuni cronice. Printre acestea se numără probleme cardiovasculare, diabet și depresie.
Potrivit studiului, e necesar un efort în plus pentru a educa oamenii despre beneficiile unui somn adecvat. Printre potențialele repercusiuni se numără afecțiuni la nivelul creativității și memoriei, printre altele.
Adulții mai în vârstă și pensionarii tindeau să doarmă și în timpul zilei. Cei care aveau un nivel de educație mai scăzut și aveau probleme financiare sau cu jobul tindeau să facă parte din categoria insomniacilor.