Trucuri de somn care funcționează. Ce soluții poți folosi pentru o noapte liniștită

Ai nevoie de trucuri de somn care funcționează? Există mai multe soluții pe care le poți folosi pentru o noapte liniștită dacă ai probleme cu somnul.

Publicat: 15 decembrie 2022, 8:34 / Actualizat: 16 decembrie 2022, 13:46
Reclamă

Atunci când vine vorba de somn, există mai multe metode care te pot ajuta să adormi mai repede și să te trezești cât mai puțin în timpul nopții. Există câțiva factori care îți pot afecta calitatea somnului în sens negativ.

Printre aceștia se numără un nivel ridicat de stres, o dietă nesănătoasă și lipsa activității fizice, potrivit The Healthy.

Există, însă, metode care te pot ajuta să adormi mai ușor, de la soluții oferite de tehnologia inteligentă, la trucuri tradiționale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trucuri de somn care funcționează

Nu există nicio soluție care să funcționeze pentru toți oamenii, dar experții recomandă mai multe trucuri pe care le poți încerca, până găsești unul care să te ajute pe tine.

Iată trucuri de somn care funcționează, potrivit The Healthy: 

Reclamă
Reclamă

Folosește un ceas inteligent

Un mod prin care îți poți da seama dacă ai o problemă cu somnul și ce factori te afectează e să folosești un ceas inteligent. Dispozitivul e capabil să îți monitorizeze starea corpului chiar și în timpul nopții. Cu ajutorul datelor pe care ți le oferă, vei avea schimbările prin care trece corpul tău în timpul nopții și dacă poți schimba ceva din rutina zilnică pentru a avea un somn mai liniștit.

În cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, Vlad Andriescu, expert în tehnologie, a vorbit despre beneficiile utilizării unui ceas inteligent în timpul nopții.

„Aici sub ecran, unde se atinge cu pielea, ceasul acesta are o mulțime de senzori. Care îți pot spune pulsul, temperatura corpului și nivelul de stres,” a declarat Vlad. „Practic, poți să afli cât de bine ai dormit, pentru că toate lucrurile acestea influențează somnul.”

„De exemplu, dacă mă pun să mă culc, am avut o noapte destul de agitată și vreau să aflu mai multe despre somnul meu,” a continuat expertul în tehnologie. „Poți afla astfel de date, despre cum a fost în timpul nopții.”

După ce afli datele necesare despre somnul tău și ce factori te-ar putea afecta în timpul nopții, poți apela la trucuri de somn care funcționează, pentru a remedia situația.

Află mai multe detalii despre ceasurile inteligente în rubrica Simplu cu tehnologia, sponsorizata de Vodafone!

Încearcă să stai treaz

Dacă vrei să adormi mai repede, un truc e să încerci să stai treaz.

„Pare neobișnuit, dar cei care susțin că adormi greu pentru că se tot îngrijorează că nu adorm, trebuie să faceți exact opusul,” a declarat Sujay Kansagra, din cadrul Universității Duke. 

De cele mai multe ori, adormitul e un proces involuntar care nu presupune niciun efort. Dacă ești anxios, însă, e posibil să îți tot verifici ceasul și să te stresezi. Ca urmare, adormi mai greu.

„În loc să te îngrijorezi că nu adormi, încearcă să te gândești că vrei să stai treaz. Acest lucru poate coborî nivelul de anxietate și mintea ta se poate relaxa îndeajuns încât să adormi. E o tehnică numită intenția paradoxală, o tehnică din terapia comportamentală cognitivă folosită pentru a scădea anxietatea legată de somn,” a declarat dr. Kansagra. Acesta se numără printre acele trucuri de somn care funcționează, potrivit experților.

Tine-ți degetele calde

Dacă ai picioarele reci, e posibil ca creierul tău să nu înțeleagă că e momentul să dormi. Potrivit lui Joseph Kainin, din cadrul Singular Sleep, te poate ajuta dacă porți șosete în pat.

Află care e tehnica de somn care dezvoltă creativitatea.

„Beneficiul purtării șosetelor în pat e vasodilatația,” a declarat Krainin. „Cea mai bună explicație e că încălzirea picioarelor duce la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce trimite un semnal la creier că e momentul pentru somn.” 

Bea ceai de banane

Magneziul e un mineral important în corp și ajută și la relaxare. Bananele conțin mult magneziu, dar cel mai mare nivel se află, de fapt, în coajă. Ceaiul de banană consumat înainte de somn se numără printre acele trucuri de somn care funcționează.

„Ia o banană organică, spal-p, taie vârful și coada, după care o tai în 2, cu fructul în interior și coaja pe el. Pune-o în apă care fierbe pentru 3-4 minute și bea apa cu puțină miere,” a declarat Michael Breus, din cadrul SleepScoreLabs. 

Află câte ore trebuie să dormi după ce atingi vârsta mijlocie.

În plus, mierea duce la gestionarea nivelului glicemiei în sânge în timpul nopții, care poate ajuta la un somn mai liniștit.

Încearca tehnica de respirat 4-7-8

Un alt truc e să încercă tehnica 4-7-8. În cadrul ei, tragi aer adânc în piept, prin nas, timp de 4 secunde. După aceea, ține aerul în piept 7 secunde. Într-un final, expira aerul pe gură timp de 8 secunde. Repetă procesul de 4 ori.

„Acest exercițiu permite plămânilor să fie încărcați pe deplin cu aer, ce permite oxigenul să circule în corp, ceea ce duce la o stare de relaxare,” a declarat Harley Sears, specialist în hipnotism, care folosește tehnica pentru clienții săi.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
femeie îmbrăcată în bluză albă, care stă la birou și cască, pentru a ilustra de ce casc oamenii
De ce casc oamenii. Experții au aflat în sfârșit de unde provine acest obicei
De ce casc oamenii. Experții au aflat în sfârșit de unde provine acest obicei
Femeie blondă îmbrăcată în gri care își acoperă gura, pentru a ilustra cât de periculoasă e încălzirea globală
Cât de periculoasă e încălzirea globală pentru sănătatea oamenilor. Indivizii care prezintă cel mai mare risc
Cât de periculoasă e încălzirea globală pentru sănătatea oamenilor. Indivizii care prezintă cel mai mare risc
Craniile mai multor specii care au fost strămoșii oamenilor, pe fundal de piatră gri, dincolo de cum foloseau rămășițele
Cum foloseau strămoșii oamenilor craniile celor decedați, potrivit experților. Obiceiul ar fi considerat înfiorător azi
Cum foloseau strămoșii oamenilor craniile celor decedați, potrivit experților. Obiceiul ar fi considerat înfiorător azi
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Un utilizator care ține un telefon în mână cu Google pe ecran, pentru a ilustra ce știe Google despre tine, cu lumină albastră pe fundal
Ce știe Google despre tine. Listele ascunse din telefonul tău care îți pot dezvălui ce date personale deține gigantul tech
Te-ai întrebat vreodată ce știe Google despre tine? Gigantul tech adună o cantitate surprinzătoare de date personale, uneori fără să îți dai seama.  Din fericire, există un mod simplu prin care poți verifica la...
Ce știe Google despre tine. Listele ascunse din telefonul tău care îți pot dezvălui ce date personale deține gigantul tech
2
Lună plină portocalie, cu umbra unui copac, similară cu Luna Recoltei 2022
Luna Recoltei din 2023. Când va avea loc ultima Super-Lună plină a anului
Luna Recoltei din 2023 va fi ultima Super-Lună a acestui an, un fenomen rar care va putea fi văzut pe cer în ultima săptămână din septembrie. Luna Plină din septembrie 2023 va fi ultima...
Luna Recoltei din 2023. Când va avea loc ultima Super-Lună plină a anului
3
Oameni care sărbătoresc o zi de naștere, cu un tort, pentru a ilustra cât de comună e data ta de naștere
Fun
Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global
Te-ai întrebat vreodată cât de comună e data ta de naștere? Cele mai multe zile de naștere au loc într-o lună pe care puțini ar ghici-o.  Atunci când vine vorba de zilele de naștere,...
Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global
4
Bufniță albă, cu cioc negru și ochi galbeni, care se uită surprinsă spre cameră și spre cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului
Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă
Experții au dezvăluit care e cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului, ce influențează și azi evoluția celorlalte specii. Prădătorul care consumă cel mai mult are un impact ecologic semnificativ și consumă o treime...
Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă
5
Cip cuantic, într-un cerc în diferite culori, similar cu prima conexiune cuantică funcțională din România
Tehnologia care ar fi mai periculoasă decât inteligența artificială. Ce sistem e mult mai puternic și îngrijorător
Tehnologia care ar fi mai periculoasă decât inteligența artificială are potențialul să schimbe industrii întregi. În 2022, experți din cadrul sectorului tehnologiei militare din SUA și din comunitatea securității cibernetice au susținut că 2023...
Tehnologia care ar fi mai periculoasă decât inteligența artificială. Ce sistem e mult mai puternic și îngrijorător
PARTENERI
×