Motivul real pentru care oamenii casc a rămas un mister până de curând. Un nou studiu sugerează o teorie inedită despre ce nevoie s-ar afla în spatele acestui gest și cum ar fi putut să îi ajute pe strămoșii noștri.
De ce casc oamenii. Experții au aflat în sfârșit de unde provine acest obicei
Experții au aflat în sfârșit de ce casc oamenii și ce rol a jucat acest obicei în evoluția speciei noastre.
Potrivit experților, atunci când oamenii văd că cineva cască, devin mai vigilenți când vine vorba de pericole, scrie Daily Mail.
Căscatul ar fi evoluat drept un semnal care anunță grupul că un membru e obosit, susțin experții. Ca urmare, creierul celor din jurul său devine mai alert. Pentru a compensa pentru potențialele reacții întârziate ale celui obosit, care devenea astfel și cel mai vulnerabil membru al grupului.
De ce casc oamenii
„Ipoteza vigilenței în grup propune că atunci când cineva vede o persoană care cască, i se activează schimbări neurocognitive pentru a crește gradul de vigilență al observatorului, drept un mod de a compensa pentru atenția redusă a celui care cască,” susțin experții din cadrul Institutului Politehnic SUNY.
„Tendința de a fi atent la – sau de a fi afectat de – căscatul altora ar fi putut evolua datorită impactului pe care îl poate avea asupra supraviețuirii grupului,” au continuat experții care au analizat de ce casc oamenii.
Pentru studiu, experții au investigat dacă observatul căscatului are vreun efect asupra detectării leilor. Aceștia ar fi fost un pericol recurent la adresa supraviețuirii oamenilor, de-a lungul istoriei. Pentru a verifica rezultatele, a fost investigat și potențialul efect asupra detectării antilopelor. Această specie nu a reprezentat un pericol pentru strămoșii noștri.
Află și de ce ni se mișcă ochii când visăm.
La studiu au participat 27 de persoane. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Evolutionary Behavioural Sciences.
Pentru a afla de ce casc oamenii, experții au rugat voluntarii să se uite la video-uri cu persoane care cășteau. Sau care aveau expresii neutre. Apoi, aleatoriu, le-au arătat poze fie cu un leu, fie cu o antilopă. Acestea se aflau într-o rețea de imagini menite să îi distragă. Oamenii au fost rugați să găsească fiecare animal în această rețea.
„În urma expunerii la oameni care casc, participanții detectau mai rapid leii și mai lent antilopele,” au scris experții în studiu.
Căscatul ar fi avut un rol important în evoluția umană
Un alt studiu, realizat de aceeași universitate, a sugerat că vederea oamenilor care casc crește și abilitatea oamenilor de a detecta șerpi, un alt potențial pericol pentru supraviețuire. Prin repetarea experimentului, cu un alt animal, echipa de cercetare a putut demonstra că acest efect nu e legat de un singur animal. Ci apare și în alte tipuri de context.
„Repetările sunt importante. Pentru a ne asigura că rezultatele originale nu erau false sau cauzate de evenimente surpriză sau anomalii statistice,” a declarat dr. Andrew Gallup. Expertul a fost implicat în ambele studii care au analizat de ce casc oamenii.
„În acest caz, am vrut să repetăm studiul. Pentru a ne asigura că efectele observate în cercetarea originală nu era cauzată de un stimul specific (precum șerpii),” a continuat Gallup.