Imaginea a fost surprinsă pe 18 ianuarie, de camera montată în vârful Mauna Kea, lângă telescopul Subaru al Japoniei. În video, se poate observa cum un punct alb se împrăștie pe cer, înainte să se transforme într-o spirală.
Un „vârtej” neobișnuit a fost surprins pe cer. Ce ar fi fenomenul inedit, de fapt
Un „vârtej” neobișnuit a fost surprins pe cer deasupra Hawaii, cu ajutorul unei camere montate pe vârful Mauna Kea.
După aceea, lumina neobișnuită începe să dispară treptat, scrie The Guardian.
Potrivit lui Ichi Tanaka, cercetător în cadrul Observatorului Astronomic Național, el lucra la altceva în acea seară și nu a observat fenomenul imediat. În schimb, cineva care urmărea transmisiunea în direct a camerei, pe YouTube, i-a trimis imaginea spiralei, prin intermediul unei platforme de mesagerie online.
Un „vârtej” neobișnuit a fost surprins pe cer
„Atunci când am deschis Slack, asta e ceea ce am văzut și a fost un eveniment uimitor pentru mine,” a declarat Tanaka după ce un „vârtej” neobișnuit a fost surprins pe cer. Tanaka a văzut o spirală similară în aprilie 2022. Aceasta a apărut după o lansarea SpaceX, dar a fost mai mare și mai vagă.
Experții cred că spirala ar fi fost produsă de un satelit militar GPS care a fost lansat în spațiu cu o rachetă SpaceX, în Florida.
SpaceX a lansat satelitul în dimineața zilei de 18 ianuarie, din Cape Canaveral Space Force Station, Florida. Locația spiralei se potrivea cu punctul în care experții estimează că s-a desprins a 2-a fază a rachetei SpaceX.
Tanaka susține că observatorul a instalat camera pentru a monitoriza împrejurimile de lângă telescopul Subaru. Camera oferă și o transmisiune în direct a cerului, de pe Mauna Kea. Cineva care ar fi urmărit fenomenul în condiții meteo mai instabile, precum din Tokyo, e posibil să nu fi văzut spirala.
Vârful Mauna Kea are unele dintre cele mai bune condiții pentru a observa cerul, de pe Pământ. Ca urmare, multe dintre cele mai avansate observatoare de pe Pământ au fost construite acolo. Cu ajutorul camerei, un „vârtej” neobișnuit a fost surprins pe cer. Vârful e considerat și un loc sacru de către mulți localnici.
Transmisiunea în direct e gestionată de publicația Asahi Shimbun, din Japonia, în colaborare cu observatorul. Primește sute de vizionări frecvent. Mulți utilizatori o folosesc pentru a urmări meteoriți.
SpaceX a dus deja 114 sateliți în spațiu în ianuarie 2023
Prima lansare SpaceX a avut loc pe 3 ianuarie 2023, când au fost duși în spațiu 114 sateliți. Lansarea a avut loc din același punct din Florida. Misiunea Transporter-6 a lansat și EOS SAT-1 pentru EOSDA, alături de alți 113 sateliți. Acesta e primul satelit axat pe agricultură, ce va face parte dintr-o constelația de 7 astfel de dispozitive.
„Această lansare aduce noi posibilități inedite din domeniul tehnologiilor de satelit, în industria agriculturii. EOSDA va lucra acum cu baze de date pentru a oferi informații și mai profunde și exacte pentru clienți și parteneri,” a declarat Artiom Anisimov, CEO EOSDA.
EOS SAT-1 a fost ultimul dintre sateliți ce a fost lansat după ce racheta a ajuns în spațiu. Acum, un „vârtej” neobișnuit a fost surprins pe cer după ce SpaceX a dus în spațiu și sateliți militari GPS.
Satelitul EOS SAT-1 va analiza o suprafață de 1 milion de kilometri pătrați, în fiecare zi. Satelitul va examina starea recoltelor. Experții cred că un astfel de studiu va permite fermierilor să aibă o grijă și mai mare de culturile lor, de a reduce emisiile de dioxid de carbon, consumul de energie și de apă, printre alte beneficii.