Sateliții Starlink, lansați de compania SpaceX, reprezintă unele dintre cele mai cunoscute sisteme din lume. În acest moment, 3.000 de sateliți orbitează în jurul Pământului. SpaceX plănuiește să lanseze și mai mulți.
Detalii neobișnuite pe care nu le știai despre sateliții Starlink. Ce se va întâmpla cu ei pe viitor
Există numeroase detalii neobișnuite pe care nu le știai despre sateliții Starlink, de la sistemul de operare folosit, la sursa de inspirație pentru denumire.
Sateliții au fost creați pentru a oferi Internet în zonele izolate sau fără infrastructură, scrie Space.com.
Printre zonele în care au ajuns sateliții se numără Ucraina și Antarctica.
Detalii neobișnuite pe care nu le știai despre sateliții Starlink
Elon Musk, CEO-ul SpaceX, oferă des informații despre sateliții Starlink. În ultimii ani, el a oferit numeroase detalii interesante despre sistemul Starlink.
Iată unele detalii neobișnuite pe care nu le știai despre sateliții Starlink:
Denumirea sistemului provine din cartea The Fault in Our Stars
Potrivit lui Elon Musk, denumirea Starlink provine din cartea The Fault in Our Stars, de John Green, lansată în 2012. CEO-ul SpaceX a făcut dezvăluirea în 2018, într-un mesaj pe Twitter.
„Dacă cineva e curios, numele a fost inspirat de The Fault in Our Stars,” a scris Musk.
Sistemul Starlink 2.0 va fi și mai dezvoltat decât cel actual
SpaceX a primit recent aprobare din partea Federal Aviation Administration (FAA) pentru a lansa 7.500 de sateliți Starlink 2.0. A doua generație de sateliți va fi mai mare și cu o capacitate mai mare decât cea precedentă.
Sateliții din prima generație Starlink aveau o greutate de 259 de kilograme. Sateliții Starlink 2.0 au o greutate de 1250 de kilograme, un detaliu care se numără printre acele detalii neobișnuite pe care nu mulți le știu despre sateliții Starlink.
Pentru a lansa în spațiu sateliții noi, SpaceX va începe să folosească Starship, noua rachetă a companiei SpaceX.
China a luat în considerare folosirea armelor nucleare împotriva sateliților Starlink
Cum acești sateliți sunt folosiți și de armata SUA, unele țări iau în considerare și capacitatea militară a sistemului. Cercetători din China, din cadrul Northwest Institute of Nuclear Technology, au publicat un studiu despre cum ar putea fi distruși sateliții Starlink. Soluția propusă a fost folosirea armelor nucleare în spațiu.
Sistemul Starlink e disponibil în Antarctica
Printre acele detalii neobișnuite pe care probabil nu le știai despre sateliții Starlink se numără și faptul că sistemul e disponibil pe toate continentele, după ce a ajuns și în Antarctica, în luna septembrie.
Reușita a fost anunțată atunci de National Science Foundation. Experți din cadrul Programului Antarctic din SUA, ce se află pe continentul înghețat, ar fi fost „extrem de încântați” de această schimbare.
Experții, care se află la McMurdo Station, ar fi testat deja antena Starlink. McMurdo Station, o stație de cercetare, se află pe o insulă apropiată de coasta Antarcticii.
Starlink folosește sistemul de operare Linux
Potrivit unei pagini oficiale SpaceX, sateliții Starlink folosesc sistemul de operare Linux. Acesta a fost creat în anul 1991, de către Linus Torvalds, un inginer din Finlanda. El a vrut să creeze un sistem gratuit, deschis, care putea fi personalizat în funcție de hardware-ul utilizatorilor.
Linux e ușor de personalizat, ca urmare reprezintă o alegere ideală pentru sisteme precum cel folosit de sateliții Starlink.