În decembrie 2022, experții au descoperit un meteorit în Antarctica, cu o greutate fantastică de 7.6 kilograme. Acum, aceștia susțin că roca spațială ar include și un material inedit, format la începutul Sistemului Solar.
Un meteorit imens descoperit în Antarctica include cel mai vechi material din Sistemul Solar. Ce vârstă impresionantă are
Un meteorit imens descoperit în Antarctica include cel mai vechi material din Sistemul Solar, potrivit experților. Acesta poate oferi informații despre începutul planetelor și Soarelui.
Antarctica reprezintă un loc preferat pentru descoperirea meteoriților, scrie The Independent.
Acest continent nu e lovit de meteoriți mai des decât alte zone de pe Pământ, dar mediul uscat și rece duce la conservarea lor. Ghețarii activi scot la suprafață și meteoriți care sunt îngropați sub stratul de gheață.
Un meteorit imens descoperit în Antarctica include cel mai vechi material din Sistemul Solar
În plus, fundalul alb ajută la reperarea mai rapidă a meteoriților, ce au, de obicei, culori închise. Potrivit echipei care a descoperit meteoritul, găsirea sa a fost posibilă cu ajutorul datelor surprinse de sateliți, despre suprafața continentului. În plus, au folosit unelte avansate pentru a prezice care sunt locurile care au cea mai mare probabilitate de găsire a acestor roci spațiale.
Acum, un meteorit imens descoperit în Antarctica ascunde și un material important pentru studierea Sistemului Solar. Descoperirea unui meteorit atât de mare e un eveniment rar. În ultimul secol, peste 45.000 de meteoriți au fost descoperiți în Antarctica. Cei mai mulți dintre ei, însă, au fost micrometeoriți.
Se pare că acest meteorit e compus din condrită, cel mai comun tip de material care se găsește în meteoriți. Roca spațială a fost trimisă la o analiză chimică la The Royal Belgian Institute of Natural Sciences, Belgia. E transportată într-o cutie specială, pentru ca experții să se asigure că nu se va topi. Un astfel de proces ar putea afecta structura chimică delicată a meteoritului.
Un meteorit imens descoperit în Antarctica include condrită, un material de la începutul formării Sistemului Solar, în urmă cu miliarde de ani.
Roca are un fel de „crustă de fuziune”. Acesta e un strat exterior care s-a topit puțin atunci când a intrat în atmosferă. În plus, are semne că ar fi ajuns pe Pământ în urmă cu mult timp.
Meteoritul e unul dintre cei mai mari găsiți până acum
Potrivit Mariei Valdes, expert în cadrul Universității din Chicago, din cei 45.000 de meteoriți descoperiți în Antarctica, doar 100 din aceștia sunt la fel de mari precum cel găsit acum.
„Mărimea nu contează neapărat atunci când vine vorba de meteoriți, și chiar și micrometeoriții pot fi extrem de valoroși din punct de vedere științific,” a declarat Valdes după ce un meteorit imens a fost descoperit în Antarctica. „Dar, desigur, găsirea unui meteorit mare precum acesta e extrem de rară și foarte interesantă.”
Valdes a făcut parte din echipa de 4 cercetători ce a căutat meteoriți în Antarctica. Echipa a fost condusă de Vinciane Debaille, din cadrul Université Libre, Belgia, și le-a inclus și pe Maria Schönbächler și pe Ryoga Maeda. Expertele au fost primele care au explorat o zonă nouă din Antarctica, unde se estima că există meteoriți. Hărțile cu acea zonă au fost verificate cu imaginile de satelit, de către Veronica Tollenaar. În această zonă, expertele au descoperit un meteorit care deși arată ca o piatră, e foarte rar.
Află care vor fi cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023.
„Să mergi într-o aventură să explorezi zone necunoscute e foarte interesant,” a declarat Debaille. „Dar am avut și de-a face cu realitate de pe teren, care e mult mai dificilă decât frumusețea care reiese din imaginile surprinse cu satelitul.”