Cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023. În ce luni vor avea loc

Experții au dezvăluit cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023. În acest an, unele dintre cele mai cunoscute vor avea loc când lumina Lunii nu va fi la fel de puternică. 

Publicat: 29 decembrie 2022, 13:39 / Actualizat: 24 aprilie 2023, 11:47
Reclamă

De-a lungul anului, vor avea loc mai multe ploi de meteoriți spectaculoase. Acestea au loc, de obicei, în aproximativ aceleași perioade, de la an la an. Meteoriții variază în funcție de luminozitate și sunt mai vizibili pe cer în serile în care Luna nu e atât de luminoasă. 

Meteoriții pe care îi vedem se află, de obicei, în atmosfera superioară a planetei, unde călătoresc cu viteze de 30-70 de kilometri/secundă, potrivit Sky and Telescope

Deși unii par mai apropiați, se află la altitudini de 80 – 120 de kilometri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023

O ploaie de meteoriți e formată din bucăți ce provin de la comete care se descompun atunci când sunt încălzite de Soare. Atunci când Pământul ajunge în zona în care se află aceste bucăți, are loc o ploaie de meteoriți. 

În unele seri, în condițiile meteo potrivite, pot fi văzuți și 10 – 60 de meteoriți pe oră. Unele ploi de meteoriți pot să apară și să dispară în câteva ore, pe când altele durează câteva săptămâni. 

Reclamă
Reclamă

Iată care vor fi cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023: 

Quadrantidele – 4 ianuarie 

În unii ani, în timpul Quadrantidele, pot fi văzuți și 1-2 meteoriți în fiecare minut, în condiții meteo potrivite. În 2023, această ploaie de meteoriți va atinge apogeul pe 4 ianuarie, dar va dura doar câteva ore. 

În 2023, Quadrantidele vor putea fi văzute cel mai bine din Europa. În același timp va avea loc o Lună aproape plină, însă, motiv pentru care meteoriții nu vor fi atât de vizibili. 

Lyridele – 22 aprilie 

După Quadrantidele, una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023, vor mai trece aproximativ 3.5 luni până la Lyride. De obicei, ploile de meteoriți din aprilie nu sunt atât de puternice, cu aproximativ 1 meteorit vizibil la fiecare 5 minute. 

Ca în cazul Quadrantidele, apogeul Lyridelor va fi cel mai vizibil în Europa și va avea loc la o distanță îndeajuns de mare de Luna plină încât să fie mai vizibile. 

Eta Aquaride – 6 mai 

Această ploaie de meteoriți e produsă de Cometa lui Halley. Meteoriții din această perioadă au o viteză de 66 de kilometri, motiv pentru care au cozi mai mari, ce sunt vizibile și câteva secunde după. 

Această ploaie de meteoriți poate fi admirată cel mai bine din Emisfera Sudică, dar, în 2023, va avea loc în apropiere de Luna plină. 

Delta Aquaride – 30 iulie 

La fel ca Eta Aquaride, și această ploaie de meteoriți se vede cel mai bine din Emisfera Sudică. Va fi activă de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii august. Apogeul va avea loc pe 30 iulie. 

Perseidele – 12 august

Probabil una dintre cele mai cunoscute și spectaculoase ploi de meteoriți, nu doar din 2023, Perseidele sunt vizibile la jumătatea lunii august. Media e de 1 meteorit pe minut, în funcție de condițiile meteo. 

În 2023, această ploaie va fi mai luminoasă în America de Nord și nici Luna nu va fi plină. Ca urmare, luminozitatea meteoriților va putea fi admirată mai ușor. 

Orionidele – 22 octombrie 

Orionidele sunt vizibile tot datorită Cometei lui Halley, deși nu sunt la fel de vizibile. La fel ca Eta Aquarid, ploaia durează mai multe seri. Apogeul va fi pe 22 octombrie, aproape de miezul nopții. 

Tauridele de Sud – 12-15 octombrie 

Tauridele nu sunt la fel de cunoscute precum alte ploi de meteoriți. Au loc în perioada octombrie – noiembrie, dar apogeul va avea loc în perioada 12-15 octombrie. De obicei, sunt vizibili aproximativ 10 meteoriți pe oră, dar unii dintre ei sunt foarte luminoși. Viteza lor e mai mică, însă – aproximativ 30 de kilometri pe secundă. 

Leonidele – 17 noiembrie 

Leonidele, unele dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023, sunt produse de cometa 55P/Tempel-Tuttle. De această dată, vizibilitatea lor nu va fi afectată de lumina Lunii pline. 

Geminidele – 13 – 14 decembrie 

În cazul Geminidelor, pot fi vizibili aproximativ 100 de meteoriți pe oră. Pentru că Luna plină nu va avea loc în apropierea datei, meteoriții vor putea fi admirați fără probleme. 

Geminidele sunt produse de 3200 Phaethon, au asteroid descoperit abia în 1983, care orbitează în jurul Soarelui la fiecare 3.3 ani. 

Ursidele – 23 decembrie 

Ursidele produc aproximativ 10 meteoriți vizibili pe oră, în cele mai bune condiții. Apogeul va fi atins pe 23 decembrie și se va vedea cel mai bine în America de Nord și vestul Europei.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Lună plină pe un cer cu nuanțe de albastru. Luna Zăpezii 2023 va avea loc pe 5 februarie
Luna Zăpezii 2024. Când apare și ce semnificație are cea mai mică Lună Plină a anului
Luna Zăpezii 2024. Când apare și ce semnificație are cea mai mică Lună Plină a anului
Monede de aur cu un lanț, pe fundal de lemn închis, pentru a ilustra cum un bărbat a făcut „descoperirea secolului”
Comoară din Epoca Bronzului a fost creată cu materiale extraterestre. Descoperirea care a uimit experții
Comoară din Epoca Bronzului a fost creată cu materiale extraterestre. Descoperirea care a uimit experții
Lună plină, cu un lup care urlă pe o stâncă, pădurea în spate, similară cu Luna Lupului din 2023
Luna Lupului 2024. Când va avea loc prima Lună Plină a anului
Luna Lupului 2024. Când va avea loc prima Lună Plină a anului
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Utilizator care folosește Gmail, ce se va schimba permanent, pe laptop și pe telefon
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
Google a anunțat că Gmail se schimbă din aprilie 2024, la scurt timp după ce gigantul tech a anunțat că va șterge conturile care nu sunt folosite.  Potrivit anunțului Google, cei care trimite email-uri...
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
2
Colaj între Samsung Galaxy și OnePlus, similare cu S24 Ultra și 12
Samsung Galaxy S24 Ultra vs OnePlus 12. Care e cel mai bun smartphone Android al anului, potrivit experților
În discuția despre cel mai bun smartphone Android al anului, subiectul principal pare să fie Samsung Galaxy S24 Ultra vs OnePlus 12.  Samsung a lansat noua serie Galaxy S24 în luna ianuarie și a...
Samsung Galaxy S24 Ultra vs OnePlus 12. Care e cel mai bun smartphone Android al anului, potrivit experților
3
Cuplu similar cu cuplul care comunica doar prin AI, femeie și bărbat, care au amândoi telefon mobil
Cuplul care comunică doar prin AI tocmai s-a logodit. De ce nu pot cei 2 îndrăgostiți să vorbească altfel
Cuplul care comunică doar prin AI s-a logodit recent, deși se bazează pe diferite servicii și aplicații pentru a putea vorbi. Un cuplu s-a cunoscut prin intermediul unui prieten comun. Deși cei 2 nu...
Cuplul care comunică doar prin AI tocmai s-a logodit. De ce nu pot cei 2 îndrăgostiți să vorbească altfel
4
Aplicație de navigare pe telefon, care e ținut în mânî de un șofer aflat în mașină. Aplicațiile de navigare precum Waze și Google nu prezic rute perfecte de fiecare dată
Google Maps oferă recomandări AI. Cum funcționează noua opțiune
Google Maps oferă recomandări AI, într-o schimbare care promite să eficientizeze căutările utilizatorilor și să le ofere o experiență mai satisfăcătoare.  Google a investit numeroase resurse în avansarea eforturile sale AI de anul trecut....
Google Maps oferă recomandări AI. Cum funcționează noua opțiune
5
Un singur lup, la fel ca cel care a fost reintrodus pe Insula Royale, care sare în sălbăticie
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
Experții au fost surprinși să afle că lupii mutanți de la Cernobîl au dezvoltat o abilitate extraordinară, ce ar putea ajuta oamenii pe viitor. Lupii care trăiesc în Zona de excludere de la Cernobîl...
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
PARTENERI
×