Cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023. În ce luni vor avea loc

Experții au dezvăluit cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023. În acest an, unele dintre cele mai cunoscute vor avea loc când lumina Lunii nu va fi la fel de puternică. 

Publicat: 29 decembrie 2022, 13:39 / Actualizat: 24 aprilie 2023, 11:47
Reclamă

De-a lungul anului, vor avea loc mai multe ploi de meteoriți spectaculoase. Acestea au loc, de obicei, în aproximativ aceleași perioade, de la an la an. Meteoriții variază în funcție de luminozitate și sunt mai vizibili pe cer în serile în care Luna nu e atât de luminoasă. 

Meteoriții pe care îi vedem se află, de obicei, în atmosfera superioară a planetei, unde călătoresc cu viteze de 30-70 de kilometri/secundă, potrivit Sky and Telescope

Deși unii par mai apropiați, se află la altitudini de 80 – 120 de kilometri.

Cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023

O ploaie de meteoriți e formată din bucăți ce provin de la comete care se descompun atunci când sunt încălzite de Soare. Atunci când Pământul ajunge în zona în care se află aceste bucăți, are loc o ploaie de meteoriți. 

În unele seri, în condițiile meteo potrivite, pot fi văzuți și 10 – 60 de meteoriți pe oră. Unele ploi de meteoriți pot să apară și să dispară în câteva ore, pe când altele durează câteva săptămâni. 

Reclamă
Reclamă

Iată care vor fi cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023: 

Quadrantidele – 4 ianuarie 

În unii ani, în timpul Quadrantidele, pot fi văzuți și 1-2 meteoriți în fiecare minut, în condiții meteo potrivite. În 2023, această ploaie de meteoriți va atinge apogeul pe 4 ianuarie, dar va dura doar câteva ore. 

În 2023, Quadrantidele vor putea fi văzute cel mai bine din Europa. În același timp va avea loc o Lună aproape plină, însă, motiv pentru care meteoriții nu vor fi atât de vizibili. 

Lyridele – 22 aprilie 

După Quadrantidele, una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023, vor mai trece aproximativ 3.5 luni până la Lyride. De obicei, ploile de meteoriți din aprilie nu sunt atât de puternice, cu aproximativ 1 meteorit vizibil la fiecare 5 minute. 

Ca în cazul Quadrantidele, apogeul Lyridelor va fi cel mai vizibil în Europa și va avea loc la o distanță îndeajuns de mare de Luna plină încât să fie mai vizibile. 

Eta Aquaride – 6 mai 

Această ploaie de meteoriți e produsă de Cometa lui Halley. Meteoriții din această perioadă au o viteză de 66 de kilometri, motiv pentru care au cozi mai mari, ce sunt vizibile și câteva secunde după. 

Această ploaie de meteoriți poate fi admirată cel mai bine din Emisfera Sudică, dar, în 2023, va avea loc în apropiere de Luna plină. 

Delta Aquaride – 30 iulie 

La fel ca Eta Aquaride, și această ploaie de meteoriți se vede cel mai bine din Emisfera Sudică. Va fi activă de la jumătatea lunii iulie până la jumătatea lunii august. Apogeul va avea loc pe 30 iulie. 

Perseidele – 12 august

Probabil una dintre cele mai cunoscute și spectaculoase ploi de meteoriți, nu doar din 2023, Perseidele sunt vizibile la jumătatea lunii august. Media e de 1 meteorit pe minut, în funcție de condițiile meteo. 

În 2023, această ploaie va fi mai luminoasă în America de Nord și nici Luna nu va fi plină. Ca urmare, luminozitatea meteoriților va putea fi admirată mai ușor. 

Orionidele – 22 octombrie 

Orionidele sunt vizibile tot datorită Cometei lui Halley, deși nu sunt la fel de vizibile. La fel ca Eta Aquarid, ploaia durează mai multe seri. Apogeul va fi pe 22 octombrie, aproape de miezul nopții. 

Tauridele de Sud – 12-15 octombrie 

Tauridele nu sunt la fel de cunoscute precum alte ploi de meteoriți. Au loc în perioada octombrie – noiembrie, dar apogeul va avea loc în perioada 12-15 octombrie. De obicei, sunt vizibili aproximativ 10 meteoriți pe oră, dar unii dintre ei sunt foarte luminoși. Viteza lor e mai mică, însă – aproximativ 30 de kilometri pe secundă. 

Leonidele – 17 noiembrie 

Leonidele, unele dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023, sunt produse de cometa 55P/Tempel-Tuttle. De această dată, vizibilitatea lor nu va fi afectată de lumina Lunii pline. 

Geminidele – 13 – 14 decembrie 

În cazul Geminidelor, pot fi vizibili aproximativ 100 de meteoriți pe oră. Pentru că Luna plină nu va avea loc în apropierea datei, meteoriții vor putea fi admirați fără probleme. 

Geminidele sunt produse de 3200 Phaethon, au asteroid descoperit abia în 1983, care orbitează în jurul Soarelui la fiecare 3.3 ani. 

Ursidele – 23 decembrie 

Ursidele produc aproximativ 10 meteoriți vizibili pe oră, în cele mai bune condiții. Apogeul va fi atins pe 23 decembrie și se va vedea cel mai bine în America de Nord și vestul Europei.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Aurora boreală, în nuanțe de verde, care apare în zonele nordice, unde localnicii știu cum se aude
Cum se aude aurora boreală. Zgomotul a surprins internauții
Cum se aude aurora boreală. Zgomotul a surprins internauții
Bărbat care repară un acoperiș gri, pentru a ilustra cum un obiect extrem de rar s-a prăbușit într-o casă din SUA
Fun
Un obiect extrem de rar s-a prăbușit într-o casă din SUA. Ce ar putea fi, de fapt
Un obiect extrem de rar s-a prăbușit într-o casă din SUA. Ce ar putea fi, de fapt
Cireadă de vaci pe un teren arid, crăpat, rezultat în urma încălzirii globale și a El Nino, fenomenul care va schimba temperaturile la nivel global
Fenomenul care va schimba temperaturile la nivel global. Când ar avea loc El Nino și ce îl cauzează
Fenomenul care va schimba temperaturile la nivel global. Când ar avea loc El Nino și ce îl cauzează
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Biserică din Cișinău, Moldova, surprinsă din aer, cu pereți albi, una dintre cele mai sărace țări din Europa
Fun
Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România
Puțini știu care sunt, în acest moment, cele mai sărace țări din Europa, din punct de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor. Potrivit rezultatelor Eurostat, pentru aproximativ 21.7% din populația Uniunii...
Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România
2
Utilizator care ține în mână un telefon cu WhatsApp pe ecran. WhatsApp a dezvăluit pe ce telefoane nu va mai funcționa în 2023
Link-ul pe care nu trebuie să îl trimiți pe WhatsApp. Ce se întâmplă în aplicație dacă nu asculți sfatul experților
Experții atrag atenția că există link-ul pe care nu trebuie să îl trimiți pe WhatsApp, spre îngrijorarea utilizatorilor. Utilizatorii WhatsApp au fost avertizați să nu trimită niciodată un link care poate bloca aplicația. Cei...
Link-ul pe care nu trebuie să îl trimiți pe WhatsApp. Ce se întâmplă în aplicație dacă nu asculți sfatul experților
3
Colonie de termite din Tanzania, decorată cu capete de vaci, pe fundal cu verdeață, pentru a ilustra cum experții au vărsat 10 tone de ciment în pământ pentru a descoperi o colonie de furnici
Experții au vărsat 10 tone de ciment în pământ pentru a descoperi un „mega-oraș”. Ce viețuitoare au construit structura impresionantă
Experții au vărsat 10 tone de ciment în pământ pentru a descoperi un „mega-oraș” abandonat, ce nu a fost creat de oameni.  Experții au descoperit o fostă colonie de furnici. Pentru a o explora,...
Experții au vărsat 10 tone de ciment în pământ pentru a descoperi un „mega-oraș”. Ce viețuitoare au construit structura impresionantă
4
Vârful Everest, înconjurat de zăpadă, într-o zi luminoasă, pentru a ilustra munții ascunși de pe Pământ
Munții ascunși de pe Pământ. Unde se găsesc vârfurile care au înălțimi de 4 ori mai mari decât Everest
Munții ascunși de pe Pământ care au uimit experții au vârfuri care au înălțimi de 4 ori mai mari decât Everest, considerat cel mai înalt punct de pe planetă.  În adâncul Pământului se găsesc...
Munții ascunși de pe Pământ. Unde se găsesc vârfurile care au înălțimi de 4 ori mai mari decât Everest
5
Imagine digitală cu un virus care pare înghețat, pe fundal de roz și portocaliu, pentru a ilustra virusuri antice descoperite în permafrost
Virusuri antice descoperite în permafrost. Organismele îngrijorează experții
Virusuri antice descoperite în permafrost ar putea reprezenta un pericol pentru formele de viață moderne, precum oamenii.   În solurile înghețate artice există numeroși microbi antici. Aceste bacterii și virusuri au existat în urmă...
Virusuri antice descoperite în permafrost. Organismele îngrijorează experții
PARTENERI
×