Experții au folosit modele de laborator pentru acest experiment. Cu ajutorul lor au descoperit că ingerarea unui nivel aprobat de FDA de zaharină, ACE-K și stevia poate duce la schimbări în corp. Printre acestea se numără și porțiuni ale creierului asociate cu memoria și comportamentul motivat de recompensă.
Alternativele la zahăr ar avea un efect semnificativ la nivelul creierului. Ce pot să facă înlocuitorii în corpul tău
Potrivit experților, alternativele la zahăr ar avea un efect semnificativ la nivelul creierului și ar afecta memoria celor care le consumă.
Dietele bogate în zahăr, în cazul copiilor și tinerilor, au fost asociate cu afectarea funcțiilor creierului. Potrivit unei cercetări recente, și înlocuitori ai zahărului pot să aibă un efect nociv, scrie SciTechDaily.
Acesta a fost observat la nivelul tractului digestiv și al creierului.
Alternativele la zahăr ar avea un efect semnificativ la nivelul creierului
Experți din cadrul Universității din California, Colegiul Dornsife, susțin că adolescenții care consumă înlocuitori ai zahărului precum zaharina, ACE-K și stevia vor fi afectați la nivelul formării memoriei pe termen lung. Studiul a fost publicat în jurnalul JCI Insight.
Rezultatele despre alternativele la zahăr, ce ar avea un efect semnificativ la nivelul creierului, sunt similare cu cele ale altor studii. Acestea au fost realizate pe modele de șobolani.
Consumul de înlocuitori ai zahărului, cu mai puține calorii, au afectat și semnalele metabolice din corp. Acest fenomen poate duce la diabet și alte boli legate de metabolism.
Șobolanii care au mâncat acești îndulcitori când erau tineri aveau tendința să nu muncească la fel de mult pentru zahăr când ajungeau adulți. În schimb, mâncau mai mult zahăr dacă era disponibil, un alt posibil factor la dezvoltarea bolilor metabolice.
Potrivit experților, informații din astfel de studii pot ajuta consumatorii să ia decizii mai bune privind alimentația lor.
Află câți pași zilnici sunt necesari pentru a preveni îngrășarea – un nou studiu are o recomandare precisă.
„Rezultatele noastre nu indică neapărat că cineva nu trebuie să consume îndulcitori cu mai puține calorii în general. Dar scot în evidență că un un consum repetat al acestor îndulcitori, la începutul vieții, poate avea un impact neintenționat, pe termen lung,” a declarat Scott Kanoski, din cadrul Dornsife.
Astfel, alternativele la zahăr pot duce la efecte pe termen lung în corp, mai ales la nivelul creierului. Până acum, cele mai multe studii s-au axat pe o singură substanță. Și pe o cantitate mai mare decât cea obișnuită. În acest studiu, experții au vrut să realizeze un experiment care să mimeze condițiile din viața de zi cu zi. Astfel, studiul e aplicabil pentru oameni.
Experții au studiat efectele îndulcitorilor la nivelul creierului
Printre îndulcitorii testați se numără zaharina, ACE-K și stevia. Aceste substanțe sunt des folosite în alimentele dulci. Cantitatea de îndulcitor nu era mai mare decât cea recomandată de FDA (Food and Drug Administration), din SUA.
Astfel, alternativele la zahăr consumate într-o primă fază a vieții pot avea efecte semnificative pe termen lung, susțin experții.
Află de ce nu trebuie să mănânci seara târziu – riscul surprinzător la care te expui, potrivit experților.
„Cercetarea folosind modelele bazate pe șobolani și îndulcitorii cu mai puține calorii a inclus, de obicei, un consum care depășește semnificativ doza zilnică recomandată de FDA. Și foloseau un singur înlocuitor. Pentru ca cercetarea noastră să poată fi aplicată în cazul oamenilor, am inclus un consum pornind de la doza zilnică recomandată. Și am testat mai mulți îndulcitori cu mai puține calorii. Pentru a determina dacă efectele sunt specifice unui singur îndulcitor sau dacă e ceva specific pentru această categorie,” a declarat Lindsey Schier, din cadrul Dornsife.