În ultimii ani, studiile au scos în evidență efectul negativ pe care îl pot avea îndulcitorii artificiali asupra corpului uman. O nouă cercetare a descoperit o legătură între un substitut de zahăr și un risc mai mare pentru probleme cardiace.
Ingredientul care ar crește riscul unui infarct și face sângele mai „lipicios”, potrivit experților. Se găsește în bucătării din întreaga lume
Puțini știu care e ingredientul care ar crește riscul unui infarct și face sângele mai „lipicios”. Bucătării din întreaga lume conțin mâncare pregătită cu această substanță.
Cercetătorul Stanley Hazen și echipa din cadrul Cleveland Clinic au vrut să vadă dacă există anumite semne care îi pot avertiza pe oameni că au un risc mai mare de a avea atac de cord (sau infarct).
Au descoperit acest semn în nivelul de compuși organici folosiți de îndulcitori care se găsește în sânge. Nivelul a fost cel mai evident în cazul eritritol, scrie Science Alert. Acest îndulcitor e folosit frecvent în mâncarea cu zahăr redus sau fără carbohidrați.
Ingredientul care ar crește riscul unui infarct și face sângele mai „lipicios”
La studiu au participat 1.157 de pacienți care au realizat mai multe teste cardiovasculare la o clinică. Cei care aveau un nivel ridicat al acestor compuși în sânge aveau un risc dublu să moară din cauza problemelor cardiace în următorii 3 ani.
Astfel, eritritolul e ingredientul care ar crește riscul unui infarct, potrivit acestui studiu. Alți experți în domeniu au criticat cercetarea, susținând că experimentele în laborator nu sunt „realiste” atunci când vine vorba de această nișă. În plus, cercetarea nu a luat în considerare modul în care ingredientul poate fi produs în corp.
Chiar și așa, experții care au creat studiul susțin că acesta trage un semnal de alarmă privind un sector care trebuie investigat mai amănunțit.
„Rezultatele noastre sugerează nevoia unor studii viitoare care examinează efectele pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali, și mai ales ale eritritolului, atunci când vine vorba de atacurile de cord, mai ales pentru pacienții care au un risc ridicat de probleme cardio-vasculare,” au scris specialiștii în cercetare.
Se crede că îndulcitorii artificiali sunt inerți din punct de vedere chimic. Experții au început să descopere că acești compuși cu puține calorii pot avea consecințe asupra sănătății oamenilor.
Eritritol, ingredientul care ar crește riscul unui infarct, se găsește în cantități foarte mici în fructe și legume. Însă îndulcitorii artificiali includ cantittăți de până la 1.000 de ori mai mari în mâncarea procesată.
Ce efect are eritritolul asupra sângelui
Potrivit mai multor studii, îndulcitorii artificiali pot afecta microbii din sistemul digestiv, într-un mod care duce la creșterea în greutate și diabet. În plus, pot crește și riscul apariției cancerului.
Hanzen și colegii săi au investigat potențialele mecanisme prin care eritritolul poate crește riscul unui infarct. Echipa a folosit mai multe mostre de sânge, de la un grup mic de voluntari sănătoși. Nivelul de eritritol din sânge a crescut și a rămas ridicat 2-3 zile după ce voluntarii au băut un suc cu ingredientul care ar crește riscul unui infarct.
Află și câtă apă trebuie să bei pe zi pentru a încetini procesul de îmbătrânire.
Adăugarea eritritolului în mostre a dus la un sânge mai „lipicios”. În plus, au fost observate și alte caracteristici care sunt legate de cheagurile de sânge. Efecte similare au fost observate și în unele studii realizate pe animale.
Potrivit experților, studiul arată cum un consum ridicat de îndulcitori artificiali poate duce la un val de schimbări în sânge. Acestea au potențialul de a crește riscul unui incident cardiovascular.