În acest moment, nu există un tratament pentru boala Alzheimer, în ciuda unui efort global de a găsi cauza și o potențială soluție. Acum, cercetătorii au o nouă ipoteză despre ce ar putea duce la dezvoltarea bolii.
Ingredientul comun care ar avea legătură cu dezvoltarea bolii Alzheimer. Se găsește în alimente pe care le mâncăm în fiecare zi
Un nou studiu a scos în evidență ingredientul comun care ar avea legătură cu dezvoltarea bolii Alzheimer și care se găsește în alimente pe care le mâncăm în fiecare zi.
Potrivit unui studiu recent, e posibil ca fructoza să joace un rol important în acest context, scrie Science Alert.
Studii precedente au indicat faptul că fructoza din creier i-a ajutat pe strămoșii noștri să găsească hrană. Cercetarea nouă sugerează că, în lumea modernă, cantitatea de fructoză consumată produce schimbări la nivelul creierului.
Ingredientul comun care ar avea legătură cu dezvoltarea bolii Alzheimer
Fructoza se găsește în numeroase alimente, precum fructele, legumele și mierea. Sursele naturale de fructoză nu reprezintă problema, însă. Fructoza poate fi produsă și de corp, în mod natural, de căi care sunt stimulate de o dietă bogată în sare, de exemplu.
Fructoza poate avea legătură cu dezvoltarea bolii Alzheimer. Acest compus inhibă anumite părți din metabolismul creierului. Prin acest sistem, poate bloca stimulii care distrag, precum amintirile recente și atenția acordată timpului care trece.
Mecanismul de inhibare a anumitor activități cerebrale ne ajută să ne concentrăm mai mult pe supraviețuire. În același timp, încurajează comportamentul de explorare și de asumare a riscurilor. Acest comportament juca un rol important în găsirea hranei pentru strămoșii noștri.
În cel mai recent studiu, experții susțin că acest mecanism de inhibare e permanent pornit, chiar dacă nu mai e necesar pentru găsirea hranei. Din cauza alimentelor bogate în grăsimi, zaharuri și sare, corpul produce mai multă fructoză. În plus, fructoza e adaugată artificial în numeroase alimente dulci procesate și în sucuri, care sunt consumate zilnic de milioane de persoane din întreaga lume.
Fructoza ar avea legătură cu dezvoltarea bolii Alzheimer, dar mecanismul din acest proces poate duce și la inflamarea creierului și la apariția condițiilor în care apare afecțiunea, susțin experții.
„Credem că, inițial, reducerea dependentă de fructoză în metabolismul cerebral în aceste zone era reversibilă. Și era menită să fie benefică,” susține Richard Johnson, nefrolog în cadrul Centrului Medical Anschutz, de la Universitatea din Colorado.
Boala Alzheimer ar putea fi determinată de dietă
Studiul recent nu include și observații în laborator. În schimb, experții s-au concentrat pe studii precedente, axate pe legătura dintre fructoză, supraviețuire și boala Alzheimer. Cercetătorii susțin că efectele fructozei și ale acidului uric intracelular duc la creșterea numărului de proteine implicate în dezvoltarea afecțiunii. Studiul recent a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Printre aceste efecte care ar avea legătură cu dezvoltarea bolii Alzheimer se numără reducerea circulației sanguine în cortexul cerebral și creșterea ei în cortexul vizual, care e legat de semnalele asociate cu recompensa hranei.
Experții au descoperit și o legătură între somnul de prânz și boala Alzheimer.
În plus, experții trag un semnal de alarmă și privind legătura dintre anumiți factori de risc pentru Alzheimer, precum consumul de alcool, și producerea fructozei. Ipoteza lor e susținută și de studii care au fost realizate pe șoareci.
„Poți găsi un nivel ridicat de fructoză și în creierul oamenilor care au Alzheimer,” a declarat Johnson. „Susținem că dezvoltarea bolii Alzheimer e cauzată de dietă.”