În numeroase țări, prin care se numără SUA și Marea Britanie, cartoful e cea mai comună legumă. În ciuda proprietăților pe care le au cartofii, aceștia nu au cea mai bună reputație. Mulți cred că această legumă în sine nu e sănătoasă.
Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi în fiecare zi. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp
Un nou studiu a dezvăluit ce se întâmplă dacă mănânci cartofi, unele dintre cele mai cunoscute legume, în fiecare zi.
Adevărul e că modul în care sunt pregătiți cartofii reprezintă o problemă, nu leguma în sine, scrie Today.
Consumarea unui cartof de mărime medie pe zi poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Un astfel de obicei zilnic nu crește riscul cardiometabolic (șansele apariției diabetului și bolilor cardiovasculare) cât timp e fierb sau gătit la aburi și nu e pregătit cu prea multă sare sau grăsime, potrivit unui studiu realizat de experți din cadrul Universității din Pennsylvania, SUA.
Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi în fiecare zi
În plus, consumul cartofilor în aceste forme duce și la o cantitate mai mare de potasiu și fibre ingerată în comparație cu mâncarea orezului alb, pâinii sau pastelor. Rezultatele studiului au fost publicate în British Journal of Nutrition.
„Mâncatul cartofilor prăjiți și chipsurilor nu ar trebui să fie încurajat. Există, însă, moduri sănătoase de a pregăti cartofii. Așa că nu cred că e corect să băgam toate modurile de preparare în aceeași categorie, nu prea e corect față de săracul cartof,” a declarat Emily Johnson, co-autoarea studiului despre ce se întâmplă dacă mănânci cartofi în fiecare zi.
„Nu vrem ca oamenilor să le fie teamă de cartofi. Dar vrem să ne asigurăm că îl mănâncă într-un mod sănătos și într-o porție normală,” a continuat Johnson.
Află și ce factori accelerează îmbătrânirea.
Pentru studiu, experții au analizat efectul pe care îl are consumul zilnic de cartofi în comparație cu mâncatul aceluiași număr de calorii obținut din cereale rafinate (precum pâinea și pastele). La studiu au participat 50 de adulți sănătoși. Experții le-au măsurat tensiunea și probe de sânge au fost analizate pentru a detecta nivelul de glucoză, colesterol, insulină și alți markeri. Acești factori au fost testați în mod repetat de-a lungul cercetării.
Participanții au fost împărțiți în 2 grupuri. În primul, mâncau 200 de calorii din cartofi, pe când în grupul 2 consumau 200 de calorii din cereale rafinate. Au mâncat această dietă în fiecare zi, timp de 4 săptămâni.
După o pauză de cel puțin 2 săptămâni, grupurile au făcut schimb între ele. Astfel, grupul 2 a început să mănânce 200 de calorii din cartofi în fiecare zi, la masa principală. Astfel, experții au analizat ce se întâmplă dacă mănânci cartofi în fiecare zi.
Cartofii reprezintă o sursă importantă de potasiu
Toate preparatele din studiu erau gătite cu o cantitate minimă de sare, zahăr și grăsime saturată. Alte ingrediente au fost adăugate pentru gust, precum ceapă și brânză.
Atunci când au mâncat cartofi în fiecare zi, consumul participanților de potasiu și fibre a crescut semnificativ. Dieta lor avea și o calitate mai ridicată, pentru că mâncau mai multe legume.
Studiul care a investigat ce se întâmplă dacă mănânci cartofi în fiecare zi a dezvăluit și că integrarea acestei legume în dietă nu a crescut nivelul de glucoză. Nu a fost observată nicio diferență nici în cazul colesterolului, insulinei și altor markeri, potrivit autorilor.
În plus, nu au fost observate nici consecințe cardiometabolice adverse. Cartofii reprezintă o sursă bogată de potasiu, importantă pentru sistemul cardiovascular. Află și ce efect are magneziul în corp.