Experții au detectat un nou strat în crusta Pământului, ce se află sub plăcile tectonice. Acesta e compus din roci parțial topite. Această descoperire poate ajuta specialiștii să afle mai multe informații despre mișcarea plăcilor tectonice, ce creează munți și cutremure.
Experții au descoperit stratul ascuns sub plăcile tectonice ale Pământului. Ce efect poate avea asupra planetei
Experții au descoperit stratul ascuns sub plăcile tectonice ale Pământului, ce poate avea un rol important în suprafața planetei.
În plus, această mișcare contribuie și la formarea mediilor cu elementele și condițiile chimice și fizice pentru a susține viața pe Pământ, scrie CNN.
Stratul extern al planetei e numit crusta. Sub el se află mantaua, nucleul extern și nucleul intern. Oceanele și continentele planetei se află pe 15 mari porțiuni, ce se mișcă, numite plăci tectonice, ce formează partea inferioară a crustei și partea superioară din manta.
Experții au descoperit stratul ascuns sub plăcile tectonice ale Pământului
Noul strat se află la o adâncime de 161 de kilometri sub suprafața Pământului. Face parte din astenosferă, ce se află sub plăcile tectonice. Astenosfera e un strat moale din roci solide, dar maleabile.
De-a lungul anilor, experții s-au întrebat ce factori influențează densitatea astenosferei. Acum, au descoperit stratul ascuns format din roci topite, ce pot influența acest fenomen. Chiar dacă interiorul Pământului e, în mare parte, solid, rocile se pot mișca și schimba.
Junlin Hua, din cadrul Universității din Texas, studia imaginile seismice din mantaua Pământului de sub Turcia atunci când a văzut semnele rocilor topite. El și-a început studiul în 2020, când era doctorand în cadrul Universității Brown.
Experții cred că prezența rocilor solide și convecția (transferul căldurii) contribuie la mișcarea plăcilor. Acum, experții au descoperit stratul ascuns sub plăci.
Hua și colegii săi susțin că acest strat de roci nu e o anomalie, ci o caracteristică a Pământului. Echipa de cercetare a confirmat că astenosfera e compusă din roci solide și topite. Ei susțin că acest strat nu influențează mișcarea plăcilor tectonice.
Află care e forța care continuă să schimbe suprafața Pământului, din interiorul planetei.
„Atunci când ne gândim la ceva topit, automat ne imaginăm că topirea poate avea un rol în viscozitatea materialului,” a declarat Hua. „Dar ce am descoperit e că atunci când topirea e ridicată, efectul pe care îl are asupra fluxului din manta e mic.”
Mișcarea plăcilor tectonice afectează activitatea seismică
Studierea straturilor din interiorul planetei presupune numeroase obstacole. Cele mai multe date pot fi adunate doar la suprafață.
„De aceea, experții folosesc undele seismice generate de cutremurele care trec prin interiorul Pământului pentru a studia viteza undelor seismice în aceste straturi din interior, similar cu imaginile CT din spital,” a declarat Hua.
După ce experții au descoperit stratul ascuns, au studiat cum rocile topite apăreau în datele seismice. Au fost studiate punctele în care astenosfera a atins cele mai mari temperaturi, aproximativ 1.450 de grade Celsius.
Interiorul Pământului se răcește mai repede decât s-a estimat – află ce efecte neobișnuite poate avea fenomenul.
„Studiul e fundamental pentru înțelegerea motivului pentru care astenosfera e slabită,” a declarat Karen M. Fischer, din cadrul Universității Brown. „Oferă dovezi despre cum alți factori, precum schimbările temperaturii și presiunii pot controla rezistența astenosferei și slăbirea ei până în punctul în care mișcarea plăcilor tectonice e posibilă.”