În urmă cu 66 de milioane de ani, un asteroid cu un diametru de aproximativ 9 mile s-a izbit de Pământ. Incidentul a dus la o extincție în masă a dinozaurilor și a 3 sferturi din flora și fauna de pe planetă.
Asteroidul care a ucis dinozaurii ar fi cauzat un „megatsunami”. Ce înălțime fantastică ar fi avut valurile
Asteroidul care a ucis dinozaurii ar fi cauzat un „megatsunami” ce ar fi dus la inundații pe întreaga planetă, la scurt timp după impact.
Dincolo de efectele directe pe care le-a avut asteroidul asupra speciilor locale, roca spațială ar fi dus și la un „megatsunami”, scrie The Washington Post.
Potrivit experților, acest tsunami imens a avut valuri care au atins și înălțimea de 1.6 kilometri.
Asteroidul care a ucis dinozaurii ar fi cauzat un „megatsunami”
Un studiu recent, publicat în AGU Advances, a permis experților să reconstruiască impactul asteroidului. Astfel, ei au putut estima efecte extreme ale coliziunii. Printre acestea s-a numărat și un tsunami global, ce a dus la inundații pe toată planeta.
Experții au creat și un model pornind de la asteroidul care a ucis dinozaurii și efectele sale. Studiul le-a oferit detalii și despre geologia de la finalul perioadei cretacice.
„A fost un tsunami global,” a declarat Molly Range, cercetătoare din cadrul Universității din Michigan. „S-a văzut în toată lumea.”
După impactul asteroidului, ar fi existat creșteri extreme ale nivelului apei, în 2 faze. Inițial, ar fi existat un val de impact, urmat de valurile tsunami.
„Dacă ai arunca o piatră într-o baltă, ai stropirea inițială. Asta e valul de impact,” a continuat Range.
Aceste valuri de impact ar fi atins înălțimi și de peste 1.6 kilometri, înainte de cele mai devastatoare efecte ale tsunami-ului, potrivit estimărilor din lucrarea științifică.
„După aceea vei vedea un efect de strâmtorare, în care apa e împinsă simetric departe de locul impactului,” a continuat Range. Potrivit acesteia, asteroidul Chicxulub, care a ucis dinozaurii, s-a izbit de planeta noastră în Golful Mexic.
La 10 minute după impact, toate resturile asociate cu asteroidul nu au mai căzut. După aceea, a început tsunami-ul.
„S-au calmat lucrurile și s-a format craterul,” a declarat Range. Între timp, tsunami-ul cauzat de asteroidul care a ucis dinozaurii s-ar fi propagat prin oceanele lumii la viteza unui avion.
„Continentele arătau puțin diferit,” a continuat ea. „Cea mai mare parte din coasta de est a Americii de Nord și nordul coastei Africii au avut valori cu înălțimi de minim 8 metri. Nu exista pământ între America de Nord și de Sud, așa că valul s-a dus în Pacific.”
„Megatsunami-ul” ar fi avut o energie fantastică
Range a asemănat acest tsunami cu celebrul Tsunami Sumatra, ce a avut loc în 2004. Acesta a fost provocat de un cutremur cu magnitudinea de 9.2, pe coasta de vest a Sumatrei. Peste 200.000 de oameni au murit în urma acelui eveniment.
Prin comparație, „megatsunami-ul” cauzat de asteroidul care a ucis dinozaurii ar fi avut o energie de 30.000 de ori mai mare decât cel din 2004, susține Range.
Recent, fosila unui dinozaur ucis de impactul asteroidului a fost găsită.
Experții au realizat un model ce a simulat amploarea tsunami-ului ce a avut loc în urmă cu peste 60 de milioane de ani. În plus, au studiat dovezi geologice, pentru a analiza traiectoria și amploarea tsunami-ului.
Unii experți cred că dispariția dinozaurilor a fost cauzată de alt factor.
Potrivit lui Ted Moore, co-autorul studiului, au există numeroase perturbări la nivelul sedimentelor din oceane și coaste. Aceste diferențe au fost observate în peste 100 de locații.