Experții au auzit zgomotul de fond al universului pentru prima dată în istorie. Cum a fost posibilă reușită impresionantă

În premieră mondială, experții au auzit zgomotul de fond al universului, cu ajutorul undelor gravitaționale, într-o reușită impresionantă.

Publicat: 29 iunie 2023, 14:37
Reclamă

Astronomii au detectat o „notă de bas cosmică” a undelor gravitaționale, ce ar fi produsă de fuziunea lentă a găurilor negre masive din întreg universul. Aceste observații sunt prima instanță de detectare a undelor de frecvență joasă.

Reușita experților poate oferi noi informații despre găurile negre imense care se află în centrul galaxiilor, potrivit The Guardian.

Astfel de obiecte cosmice sunt de milioane sau chiar de miliarde de ori mai mari decât Soarele. Au un rol esențial în formarea galaxiilor, dar sunt dificil de studiat, pentru că lumina nu poate scăpa forței gravitaționale imense pe care o exercită.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Experții au auzit zgomotul de fond al universului pentru prima dată în istorie

„E o veste extraordinară,” a declarat dr. Stephen Taylor, din cadrul Observatorului Nanohertz pentru Unde Gravitaționale din America de Nord. Taylor e și expert în astrofizică în cadrul Universității Vanderbilt. 

Astronomii îl urmăresc de un sfert de secol: zgomotul de fond al universului, emis de vortexul găurilor negre gigantice. Zgomotul a fost identificat în premieră graţie unei tehnici inedite de detectare a undelor gravitaţionale. Autorii unui nou studiu afirmă că a tehnica deschis „o nouă fereastră către Univers,” informează AFP, scrie AGERPRES

Reclamă
Reclamă

Aceste concluzii reprezintă rezultatul unei vaste colaborări între cele mai mari radiotelescoape din lume. Ele au reuşit să capteze această vibraţie din Univers cu „precizia unui orologiu”. Cercetarea a fost publicată simultan în mai multe reviste ştiinţifice.

Undele gravitaționale au fost prezise de Einstein în 1916 şi detectate o sută de ani mai târziu. Sunt distorsiuni infime ale continuumului spaţiu-timp, asemănătoare cu ondulaţiile apei produse pe suprafaţa unui lac. Aceste oscilaţii se propagă cu viteza luminii. Se nasc sub efectul unor evenimente cosmice violente, precum coliziunea dintre două găuri negre.

Ele pot fi legate de fenomene masive, dar semnalul lor este extrem de slab. În 2015, detectoarele de unde gravitaţionale LIGO (Statele Unite) şi Virgo (Europa) au revoluţionat astrofizica detectând un tremur foarte scurt. Acesta a durat mai puţin de o secundă. A fost generat de coliziunea dintre găuri negre stelare. Acestea aveau o masă de zece ori mai mare decât cea a Soarelui. Cu ajutorul undelor gravitaționale, experții au auzit pentru prima dată zgomotul de fond al Universului. 

De această dată, un semnal mult mai lung în timp trădează un fenomen produs la o scară mai mare. A fost captat de o reţea de radiotelescoape (din Europa, America de Nord, India, Australia şi China) administrate de consorţiul International Pulsar Timing Array (IPTA).

Este vorba despre unde gravitaţionale generate de găuri negre ce au „o masă de mai multe milioane sau miliarde de ori mai mare decât Soarele,” a declarat Gilles Thereau, astronom la Observatorul Paris-PSL, care a coordonat activitatea părţii franceze din acest proiect.

Experții au folosit pulsarii din Calea Lactee pentru a auzi undele gravitaționale

Pentru detectarea acestor unde, oamenii de ştiinţă au utilizat un instrument inedit: pulsarii din Calea Lactee. Aceste stele prezintă particularitatea de a avea o masă egală sau de două ori mai mare decât cea a Soarelui. Greutatea e comprimată într-o sferă cu diametrul de aproximativ 10 kilometri.

Ultra-compacte, aceste astre se învârt în jurul propriei axe cu mare viteză. Pot atinge și până la 700 de rotaţii pe secundă, a precizat Gilles Thereau. Este vorba despre o rotire extrem de rapidă, care produce o strălucire magnetică la poli, precum un fascicul al unui far, detectabil graţie undelor radio emise cu frecvenţe joase. Cu ajutorul lor, experții au auzit zgomotul de fond al Universului pentru prima dată. 

La fiecare rotaţie, pulsarii trimit „bipuri” ultra-regulate, care fac din ele „nişte remarcabile orologii naturale”, a explicat Lucas Guillemot, de la Laboratorul de fizică şi chimie a mediului şi spaţiului (LPC2E) din Orleans.

Cercetătorii au catalogat grupuri de pulsari, pentru a obţine „o plasă cerească” în meandrele continuumului spaţiu-timp.

Ei au putut să măsoare o infimă dereglare în tic-tacul lor. Aceste modificări au fost „mai mici de o milionime de secundă în peste 20 de ani”, a precizat Antoine Petiteau, de la Comisariatul pentru energie atomică (CEA).

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Persoană în întuneric, care se uită la cerul înstelat. Experții au estimat câte stele există în univers
Descoperirea care schimbă complet înțelegerea noastră asupra Universului. Albert Einstein s-ar fi înșelat
Descoperirea care schimbă complet înțelegerea noastră asupra Universului. Albert Einstein s-ar fi înșelat
Telescopul spațial Hubble urmează să fie studiat de NASA și SpaceX
Telescopul spațial Gaia și-a încheiat misiunea record. Ce rol important a avut în ultimul deceniu
Telescopul spațial Gaia și-a încheiat misiunea record. Ce rol important a avut în ultimul deceniu
Modelul Blue Ghost, în timp ce a ajuns cu succes pe Lună, în martie 2025
Misiunea Blue Ghost s-a încheiat cu succes. Ce rol important a avut sonda privată
Misiunea Blue Ghost s-a încheiat cu succes. Ce rol important a avut sonda privată
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Monede Bitcoin pe bancnote de 100 de dolari. Un bărbat a aruncat la gunoi o avere Bitcoin
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
Până acum, singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată la nivel național a întâmpinat numeroase probleme.  În 2021, El Salvador a devenit singura țară care a acceptat oficial Bitcoin drept...
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
2
Laptop cu Microsoft Word pe ecran, similar cu alternativa gratuită DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs cu noua platformă DOCS, creată în parteneriat de Franța și Germania.  Guvernele din Franța și Germania au anunțat recent DOCS. Acesta e un serviciu...
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
3
Yangwang U9, mașină care poate sări peste obstacole, prezentată la Singapore MotorShow, ianuarie 2025, pe roșu
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
Producătorul auto BYD a depășit Tesla la nivelul vânzărilor globale, cu vânzări anuale record pentru anul 2024.  BYD e un producător auto cunoscut din China. Potrivit celui mai recent raport, BYD ar fi avut...
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
4
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
5
Colaj cu iceberg și o barcă și pești de gheață, din descoperirea majoră în Oceanul Antarctic
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg enorm s-a desprins în Antarctica, una dintre regiunile cele mai afectate de încălzirea globală.  Pe 13 ianuarie 2025, un aisberg de mărimea orașului Chicago...
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
PARTENERI
×