Cercetătorul chinez acuzat că a creat bebeluși modificați genetic a fost eliberat din închisoare. He Jiankui a folosit tehnologia CRISPR pentru experimentul controversat

He Jiankui, cercetătorul chinez acuzat că a creat bebeluși modificați genetic, a fost eliberat recent din închisoare, unde și-a săvârșit pedeapsa după experimentul CRISPR controversat.

Publicat: 11 aprilie 2022, 15:12
Reclamă

He Jiankui a devenit cunoscut la nivel mondial în 2018, după ce a susținut că a modificat genele unor embrioni fertilizați in vitro, pe care i-a implantat în uterul unei femei. Femeia a născut 2 fete gemene și un al treilea copil a fost născut anul următor.

După aflare veștii, comunitatea online a condamnat experimentul, potrivit MIT Technology Review

În urma reacției internaționale, Jiankui a fost pus sub aret la domiciliu, după care a fost reținut. În decembrie 2019, a fost condamnat la închisoare în China. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cercetătorul chinez acuzat că a creat bebeluși modificați genetic a fost eliberat din închisoare

Autoritățile locale au susținut că Jiankui a „încâlcat deliberat” regulile medicale. În plus, cercetătorul a fost acuza că „a aplicat pripit tehnologia de editare a genelor în medicina reproducerii asistate”. 

Jiankui a petrecut 3 ani în închisoare în urma experimentului. Eliberarea lui a fost confirmată de apropiați. În plus, în ziua eliberării, Jiankui ar fi răspuns la telefon, potrivit MIT Technology Review. 

Reclamă
Reclamă

„Nu e un moment bun să vorbesc,” a declarat Jiankui, cercetătorul chinez acuzat că a creat bebeluși modificați genetic, înainte să închidă telefonul. 

Vezi mai multe imagini cu He Jiankui în GALERIA FOTO!

He Jiankui, la Second International Summit on Human Genome Editing, 2018, stând pe un scaun pe scenă
He Jiankui a petrecut aproape 3 ani în închisoare în urma experimentului genetic / Profimedia Images

Echipa lui Jiankui a folosit tehnologia CRISPR pentru a altera genele fetelor astfel încât să devină rezistente la infecția cu HIV. 

În acest moment, nu se știe dacă expertul vrea să se întoarcă în mediul științific în China sau în altă țară. 

Înainte să fie condamnat la închisoare, expertul credea că a descoperit o nouă modalitate de „a controla epidemia de HIV”. În plus, el credea că reușita lui îi va aduce și un Premiu Nobel. 

Experții au dezvăluit că două miliarde de țânțari modificați genetic vor fi eliberați în SUA – află ce rol vor avea.

Experimentul a fost, însă, criticat la nivel mondial. Potrivit altor experți, folosirea editarea genomului nu avea un țel medical. În plus, ar fi putut introduce erori în genomul fetițelor. 

Descrierea lui Jiankui, cercetătorul chinez acuzat că a creat bebeluși modificați genetic, despre experiment nu a fost publicată în niciun jurnal științific. MIT Technology Review a obținut, însă, copii ale lucrării sale. Un expert care a analizat-o ar fi susținut că aceasta includea „probleme etice și științifice extraordinare”.  

He Jiankui a petrecut aproximativ 3 ani în sistemul penitenciar din China

În urma experimentului, He Jiankui a petrecut aproximativ 3 ani în sistemul penitenciar din China. Aceasta perioadă include și timpul petrecut în arest, cât timp a așteptat verdictul procesului. În urma experimentului, Jiankui și-a pierdut și slujba din cadrul universității la care preda. 

De la eliberarea sa, Jiankui, cercetătorul chinez acuzat că a creat bebeluși modificați genetic, a luat legătura cu membri ai rețelei sale de cercetători, din China și alte țări. 

Jiankui și echipa sa au fost considerați responsabili pentru experiment, dar alți cercetători din comunitatea știau despre el. În plus, unii l-au și susținut.

Experții susțin că oamenii evoluează mai repede decât oricând, dar nu datorită genelor – află ce ar cauza fenomenul.

Printre aceștia se numără și Michael Deem, fost profesor în cadrul Universității Rice, care a participat la experiment. John Zhang, directorul unei clinici de reproducere IVF, a participat și el la studiu și voia să comercializeze tehnologia. 

„E extraordinar și neobișnuit că He Jiankui și unii dintre colegii săi au făcut închisoare pentru acest experiment,” a declarat Eben Kirksey, profesor în cadrul Alfred Deakin Institute. Kirksey a lansat și o carte despre experimentul lui Jiankui, numită The Mutant Project.

„În același timp, mulți dintre colaboratorii săi internaționali – precum Michael Deem și John Zhang – nu au fost sancționați sau cenzurați oficiali pentru implicarea lor,” a continuat Kirksey. „Din multe puncte de vedere, nu s-a făcut dreptate.”

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Utilizator care ține în mână un telefon cu logo-ul Android pe ecran, cu semn malware pe fundal. Google avertizează acum milioane de utilizatori Android să șteargă aplicațiile periculoase
Spyware găsit pe zeci de aplicații Android. Ce utilizatori au fost afectați, potrivit experților
Spyware găsit pe zeci de aplicații Android. Ce utilizatori au fost afectați, potrivit experților
Imagine cu o pădure de brazi, surprinsă din aer. Li se văd vârfurile verzi
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Stația Spațială Tiangong, pe fundal negru cu planeta Pământ. Atronauții au ajuns la bordul Stației Spațiale Tiangong
China construiește rivalul Telescopului James Webb. Când ar putea fi lansat noul observator spațial
China construiește rivalul Telescopului James Webb. Când ar putea fi lansat noul observator spațial
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×