Adevărul despre Moartea Neagră a fost dezvăluit. Cum ar fi apărut cea mai mortală pandemie din istorie

Adevărul despre Moartea Neagră, cea mai mortală pandemie din istorie, a fost dezvăluit cu ajutorul unui nou studiu. Cercetarea a elucidat un mister de aproape 700 de ani.

Publicat: 16 iunie 2022, 15:29
Reclamă

Moartea Neagră e considerată cea mai mortală pandemie din istorie. A afectat Europa, Asia și Africa de Sud, la jumătatea secolului 14. Experții estimează că zeci de milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza pandemiei cauzate de ciuma bubonică. 

Aceasta s-a răspândit pe mai multe continente, transmisă prin rutele de comerț, scrie The Guardian.

În ciuda eforturilor de a depista originea acestei tragedii, experții nu au avut un răspuns – până acum. „În esență, am depistat originea, în spațiu și timp, ceea ce e chiar remarcabil,” a declarat prof. Johannes Krause, din cadrul Institutului Max Planck. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adevărul despre Moartea Neagră a fost dezvăluit

„Am descoperit nu doar strămoașa Morții Negre, dar și strămoașa tuturor tulpinilor ciumei care încă se găsesc în lume în ziua de azi,” a continuat prof. Johannes Krause. 

ADN străvechi, prelevat de la victime ale ciumei bubonice îngropate în cimitire de pe vechiul Drum al Mătăsii din Asia Centrală, a ajutat la elucidarea acestui vechi mister. Experții au identificat o zonă din nordul Kârgâzstanului drept punct de origine a Morţii Negre. Aceasta a ucis zeci de milioane de oameni la jumătatea secolului al XIV-lea, informează miercuri Reuters, scrie AGERPRES

Reclamă
Reclamă

Adevărul despre Moartea Neagră a ajutat experții să înțeleagă mai bine și tulpinile de ciumă care încă circulă în lume azi. 

Cercetătorii au anunţat că au prelevat urme de ADN de la bacteria ciumei Yersinia pestis. ADN-ul a fost prelevat din dinţii a trei femei care au murit în 1338-1339. Acestea au fost îngropate într-o comunitate creştină medievală nestoriană din Valea Chu, lângă lacul Issyk-Kul, la poalele munţilor Tian-Şan. Cele mai vechi decese documentate în alte zone din timpul acelei pandemii au fost datate în 1346.

Reconstrucţia genomului agentului patogen a arătat că această tulpină a dat naştere atât celei care a provocat Moartea Neagră care a făcut ravagii în Europa, Asia, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, cât şi majorităţii tulpinilor de ciumă existente în prezent.

„Descoperirea noastră, conform căreia Moartea Neagră şi-a avut originea în Asia Centrală în anii 1330, pune capăt dezbaterilor existente de secole”, a declarat istoricul Philip Slavin de la Universitatea Stirling din Scoţia, coautor al studiului. Cercetarea care a detaliat adevărul despre Moartea Neagră a fost publicată în jurnalul ştiinţific Nature.

Drumul Mătăsii ar fi contribuit la răspândirea rapidă a Morții Negre

Experții cred că Drumul Mătăsii a ajutat la răspândirea ciumei pe mai multe continente. 

„Au existat o serie de ipoteze diferite care au sugerat că pandemia este posibil să fi apărut în Asia de Est, cu precădere în China, în Asia Centrală, în India, sau chiar aproape de locul în care au fost documentate primele focare în 1346 în regiunile Mării Negre şi Mării Caspice”, a spus conducătoarea studiului, arheogeneticiana Maria Spyrou de la Universitatea Tübingen, din Germania.

Experții susțin că stilul de viață din pandemie poate afecta aspectul oamenilor – află cum se vor schimba în doar cinci ani, dacă nu renunță la obiceiurile nesănătoase.

„Ştim că un factor determinant pentru răspândirea ciumei în Europa la începutul Morţii Negre a fost probabil comerţul. Este rezonabil să presupunem că procese similare au determinat răspândirea bolii din Asia Centrală la Marea Neagră între 1338 şi 1346”, a adăugat Spyrou. 

Cu această cercetare, a fost dezvăluit adevărul despre Moartea Neagra, pandemia devastatoare. 

Moartea Neagră a fost cea mai mortală pandemie din istorie

Moartea Neagră ar fi ucis 50% până la 60% din populaţie în regiuni din vestul Europei. În plus, a dus la moartea a 50% din populaţie în Orientul Mijlociu. În total, aproximativ 50-60 de milioane de morţi, a spus Slavin. Un „număr imposibil de cuantificat” de oameni au murit şi în Caucaz, Iran şi Asia Centrală, a adăugat cercetătorul.

„În epoca medievală vedem deja mobilitatea ridicată şi răspândirea rapidă a unui agent patogen uman”, a spus prof. Krause, coautor al studiului care a detaliat adevărul despre Moartea Neagră. „Nu ar trebui să subestimăm potenţialul agenţilor patogeni de a se răspândi în lume din locuri destul de îndepărtate, probabil ca urmare a unui eveniment zoonotic.”

Potrivit experților, o epidemie de coronavirus ar fi avut loc în urmă cu 20.000 de ani – află ce regiune a afectat.

În Europa, boala s-a transmis în principal prin muşcături de purici purtaţi de şobolani infectaţi. Pandemia a avut la origini rozătoare sălbatice, cel mai probabil marmote, a spus Slavin. Este posibil ca rozătoarele care au călătorit în caravane să fi contribuit la răspândirea bolii. Alte mecanisme de transmitere ar fi putut include puricii şi păduchii purtaţi de oameni.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Doza de suc Coca Cola în nisip, după ce Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Fun
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Laptop cu Microsoft Word pe ecran, similar cu alternativa gratuită DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Imagine cu om din neanderthal care încearcă să facă focul. poartă blonuri și are pietre in mână
Descoperirea care dezvăluie cultura oamenilor antici din Europa. Ce au găsit experții în Austria
Descoperirea care dezvăluie cultura oamenilor antici din Europa. Ce au găsit experții în Austria
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×