Prădătorul care sperie animalele din Africa mai mult decât leul. Ce viețuitoare le înspăimântă pe celelalte

Prădătorul care sperie animalele din Africa mai mult decât leul înspăimântă viețuitoare în întreaga lume și influențează evoluția. 

Publicat: 30 decembrie 2023, 7:23 / Actualizat: 30 decembrie 2023, 11:27
Reclamă

Deși leii par cei mai feroce prădători din Africa și unii dintre cei mai înspăimântători din lume, animalele nu sunt atât de speriați de ei precum de altă viețuitoare. Leii mai vânează și în haite, ceea ce îi face și mai periculoși.

„Leii reprezintă cel mai mare prădător terestru care vânează în grup, de pe planetă,” a declarat Michael Clunchy, expert din cadrul Universității Western, Canada, scrie Science Alert. „Așa că ar trebui să fie cel mai de temut.” 

Un nou studiu susține că animalele se tem mult mai mult de prădătorul absolut – omul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prădătorul care sperie animalele din Africa mai mult decât leul

În peste 10.000 de înregistrări din savana africană, 95% din speciile observate au reacționat cu mult mai multă teamă la sunetul oamenilor decât la sunetul leilor. 

Potrivit experților, omul e prădătorul care sperie animalele din Africa mai mult decât leul. 

Reclamă
Reclamă

„Frica de oameni e înnăscută și omniprezentă,” a continuat Clinchy. „Există ideea asta potrivit căreia animalele vor trăi alături de oameni dacă nu sunt vânate. Dar am demonstrat că realitatea e alta.” 

În experimentele din Africa, Liana Zanette, ecolog în cadrul aceleiași universități, și colegii săi au transmis mai multe înregistrări în preajma animalelor care se aflau în apropierea surselor de apă din Parcul Național Kruger, Africa de Sud. Experții au înregistrat reacțiile animalelor.

Parcul e o zonă protejată în care trăiește cea mai mare populație de lei din lume. Așa că mamiferele din zonă sunt conștiente de pericolul pe care îl reprezintă acest prădător. 

Cercetătorii au transmis înregistrări cu sunete de lei, dar și conversații umane în limbile locale și sunete de la sesiuni de vânat organizate de oameni. Printre acestea se numără câini care latră și împușcături. 

„Important e faptul că sunele erau cu lei care mârâiau și „comunicau” într-un fel,” a declarat Clinchy. „Sunetele leilor erau direct comparabile cu cele ale oamenilor care vorbeau.” 

Studiul a demonstrat că omul e prădătorul care sperie animalele din Africa mai mult decât leul. Chiar și ala, unele dintre animale au avut reacții neobișnuite.

Află și care a fost prima mâncare gătită de oameni, potrivit dovezilor istorice.

„Într-o seară, înregistrarea cu lei a enervat atât de mult un elefant încât a alergat și a distrus camera,” a declarat Zanette. 

Animalelor le e mult mai frică de oameni

Aproape toate cele 19 specii de mamifere observate în experimente au arătat o probabilitate de 2 ori mai mare de a abandona sursele de apă dacă auzeau oameni în comparație cu leii sau chiar sunetele de vânătoare. Printre animalele studiate se numără rinoceri, elefanți, girafe, leoparzi, hiene și zebre. 

Unele dintre acestea sunt considerate și ele animale periculoase. Chiar și așa, le-a fost și lor frică de oameni, prădătorul care sperie animalele din Africa mai mult decât leul. Omul e cel mai letal animal de pe planetă și influențează semnificativ evoluția speciilor. Și evoluția omului ar putea fi explicată cu ajutorul fosilelor unor pești.

„Faptul că auzeau specific vocile umane a dus la cel mai ridicat nivel de frică,” a scris echipa în studiul publicat în jurnalul Current Biology. „Ceea ce sugerează că animalele sălbatice recunosc că oamenii sunt un pericol real. În același timp, sunete asociate cu oamenii, precum câinii care latră, nu erau percepute drept la fel de înfricoșătoare.”

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Imagine cu o pădure de brazi, surprinsă din aer. Li se văd vârfurile verzi
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Peștera Davetashka, din Bulgaria, făcută să arate ca o lume extraterestră, pentru a ilustra un ecosistem imens care se ascunde sub suprafața Pământului
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mașină electrică albă, la încărcare la pompă. Furtunul e negru, mașina e albă, și o lumină albastră curge. Xiaomi va produce mașini electrice de serie în câțiva ani
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
După ce Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV, noua mașină electrică, acțiunile companiei au crescut semnificativ, la un nivel record. Acțiunile Xiaomi au crescut cu 5% și au atins un prag record la o zi...
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
2
Băiat blond, care stă în iarbă, cu un telefon în mână. Experții au dezvăluit ce efect poate avea comunicarea prin intermediul tehnologiei asupra copiilor
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Experții au dezvăluit cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon timp de doar 3 zile, cu diferențe surprinzătoare.  În ultimul deceniu, smartphone-urile au devenit un dispozitiv utilizat zilnic de miliarde de oameni....
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
3
Consola Xbox One, pe alb, pe un fundal verde deschis. Microsoft a oprit recent producția pentru această consolă
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Cu o veste care a încântat fanii, Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație a consolei Xbox. Fanii Xbox sunt încântați de cel mai recent anunț Microsoft. Gigantul tech a dezvăluit...
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
4
Stația pațială Internațională, cu Pământul pe fundal. Rusia crede că Stația Spațială Internațională e periculoasă
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme decât planificase NASA, după ce compania sa, SpaceX, a primit proiectul de a o distruge.  Elon Musk iar cere NASA să distrugă Stația Spațială Internațională...
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
5
Telefon mobil cu Apple Intelligence pe ecran și pe fundal, care introduce noile funcții
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
În cadrul evenimentului WWDC 2025, Apple a dezvăluit cele mai importante vești AI, care vor fi integrate în sistemul de operare pe viitor. Anul trecut, evenimentul WWDC a scos la iveală planurile ambițioase ale...
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
PARTENERI
×