Câinele fugea de o haită de câini sălbatici, moment în care s-a refugiat într-un râu plin de crocodili. Deși mulți ar fi crezut că a ajuns într-o situație și mai periculoasă, decizia patrupedului i-a salvat viața.
Experții au fost uimiți când au văzut ce au făcut crocodilii dintr-un râu cu un câine aflat în pericol. Nu au mai văzut reptile care să se comporte așa
Crocodilii dintr-un râu au dat dovadă de un comportament inedit atunci când un câine aflat în pericol a ajuns în râul lor.
În loc să atace câinele, crocodilii au părut să îl protejeze și să îl ghideze către un mal sigur, scrie Business Insider.
Experții au publicat imagini cu incidentul neobișnuit în Journal of Threatened Taxa. Ei au surprins acest comportament neobișnuit în timp ce studiau crocodilii din râul Savitri, India.
Experții au fost uimiți când au văzut ce au făcut crocodilii dintr-un râu cu un câine aflat în pericol
„Acești crocodili păreau să atingă câinele cu botul lor,” au scris experții în studiu. Ei au precizat și că reptilele păreau „să împingă și să escorteze câinele către un loc sigur”.
Mulți s-ar fi așteptat ca crocodilii dintr-un râu să atace imediat câinele care a ajuns în teritoriul lor. În schimb, reptilele l-au protejat de câinii sălbatici și l-au ajutat să ajungă într-un loc în care era în siguranță.
Potrivit lui Chris Murray, biolog din cadrul Universității din Louisiana, există mai multe motive pentru care crocodilii au ales să lase câinele să treacă fără să îl atace.
E posibil să fi mâncat deja sau să se fi simțit prea expuși pentru a ataca prada. Sau e posibil să fi avut experiențe negative când au mâncat câini în trecut.
„Vezi aceste analize cost-beneficiu tot timpul în natură atunci când vine vorba de ecologia hranei,” a declarat Murray.
Deși experții din India au sugerat că crocodilii dintr-un râu au dat dovada de empatie, Murray nu e convins.
Unele zone de coastă din India și Sri Lanka au populații considerabile de crocodili, care trăiesc în apropiere de oameni. Ca urmare, aici au loc cele mai multe atacuri din lume.
„Așa că nu cred că acești crocodili au compasiune,” a continuat Murray.
Crocodilii ar fi dat dovada de abilități cognitive impresionante
Deși Murray nu e convins că aceste reptile au dat dovada de empatie, e de acord cu experții studiului că abilitățile cognitive ale acestor reptile sunt impresionate.
Murray susține că există situații în care crocodilii folosesc bețe pentru a atrage păsări pe ei, pentru a duce la o hrănire comună. În plus, aceste reptile, precum crocodilii dintr-un râu din India, par să învețe din experiențe trecute.
„Cred că unele dintre aceste lucruri sunt anecdote, evident. Și am și eu astfel de anecdote,” a declarat Murray. „Dar cred că abilitatea lor cognitivă, de a evalua mediul și de a-și aminti anumite lucruri, e mult mai dezvoltată decât credem. Nu sunt doar niște reptile imense, rele.”
Recent, experții au descoperit un animal care arată ca un câine, dar e o specie unică.
În același timp, Murray respinge teoria potrivit căreia crocodililor li s-ar fi făcut milă de câinele aflat în pericol și au decis să îl protejeze și să îl ajute să ajungă la un loc sigur. Chiar și așa, comportamentul crocodililor a uimit experți din întreaga lume.