Anual, în perioada 17 iulie - 24 august, are loc ploaia de meteoriți Perseide. E considerată una dintre cele mai luminoase și abundente ploi de meteoriți care luminează cerul anual, ce a fascinat oamenii din cele mai vechi timpuri.
Perseide 2023. Când are loc una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți
Ploaia de meteoriți Perseide 2023 va fi una dintre cele mai spectaculoase din acest an, cu aproximativ 60 de meteoriți pe oră la punctul maxim.
În acest an, Perseidele vor atinge punctul maxim în noaptea de 13 august, scrie Science Alert.
Atunci, vor putea fi văzute pe cer aproximativ 60 de meteoriți pe oră.
Perseide 2023
Pe 13 august, Pământul va trece prin cea mai densă porțiune a cozii cometei 109/Swift-Tuttle. Ploaia de meteoriți (sau „ploaia de stele”) e compusă din particule care s-au desprins de cometa Swift-Tuttle. Aceasta are o lungime de 26 de kilometri și intră și iese periodic din Sistemul Solar.
Ultima dată, cometa s-a apropiat de Pământ în 1992. Va reveni în apropierea planetei noastre în 2126. În 2023, poți admira ploaia Perseide de pe 17 iulie până pe 24 august. Coada sa e atât de lungă, însă, încât oferă un spectacol pe cer în fiecare an, pe măsură ce Pământul trece prin raza sa.
Meteoriții ard în atmosfera Pământului atunci când intră în contact. În timpul punctului maxim al Perseidelor, în emisfera nordică, pe cer pot fi văzute 60 – 70 de „stele căzătoare” pe oră. E necesar, însă, să fie privit cerul dintr-un punct în care nu exista poluare luminoasă.
În 2016, în punctul maxim au fost înregistrate și 200 de „stele căzătoare” pe oră. Gravitația planetei Jupiter a tras de coada cometei, ceea ce a dus la o abundență de meteoriți în atmosfera Pământului.
În 2023, cei care vor să urmărească spectacolul Perseide la apogeu pot privi cerul pe 13 august. Luna va fi doar 7% luminată. Ca urmare, vor fi condiții ideale pentru a privi Perseidele.
Pentru cei din emisfera nordică, cea mai bună priveliște va avea loc înainte de răsărit.
Ce alte ploi de meteoriți vor avea loc în 2023
Dacă vrei să urmărești o ploaie de stele, trebuie să ții minte că durează aproximativ 30 de minute până se obișnuiesc ochii la întuneric. În plus, nu ai nevoie de echipament special, precum binoclu sau telescop. Perseidele pot fi văzute cu ochiul liber, dacă sunt și condiții meteo potrivite și dacă nu te afli într-un loc în care există un nivel mare de poluare.
Ideal e să găsești un loc întunecat, departe de lumină artificială, pentru a te bucura de Perseide în 2023.
În afară de Perseide, în acest an pot fi admirate și alte ploi de meteoriți. Orionidele sunt vizibile datorită Cometei lui Halley. La fel ca Eta Aquarid, de la începutul anului, ploaia durează mai multe seri. Apogeul va fi pe 22 octombrie, aproape de miezul nopții.
Leonidele, unele dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din 2023, sunt produse de cometa 55P/Tempel-Tuttle. Vizibilitatea lor nu va fi afectată de lumina Lunii pline și punctul maxim va fi atins pe 17 noiembrie.
În cazul Geminidelor, pot fi vizibili aproximativ 100 de meteoriți pe oră, pe 13-14 decembrie. Pentru că Luna plină nu va avea loc în apropierea datei, meteoriții vor putea fi admirați fără probleme. Ursidele produc aproximativ 10 meteoriți vizibili pe oră, în cele mai bune condiții. Apogeul va fi atins pe 23 decembrie și se va vedea cel mai bine în America de Nord și vestul Europei.