Fenomenul va avea loc pe 20 aprilie și va fi vizibil în zone din Pacific și Oceanul Indian. Eclipsele solare hibride trec de la totale la inelare pe măsură ce trece umbra Lunii peste Pământ. În anumite zone, Luna acoperă complet Soarele. În altele, un inel de lumină e vizibil în jurul satelitului natural al Pământului.
O eclipsă solară hibridă foarte rară va avea loc în aprilie. Când poate fi văzut fenomenul inedit
În luna aprilie, va avea loc o eclipsă solară hibridă foarte rară, ce va putea fi observată în anumite zone de pe glob.
Astfel de eclipse sunt foarte rare. Au loc de doar câteva ori pe secol, potrivit Space.com.
Una dintre ele va avea loc săptămâna următoare.
O eclipsă solară hibridă foarte rară va avea loc în aprilie
Eclipsa nu va putea fi observată din SUA sau Europa. În schimb, va fi vizibilă din vestul Australiei și estul Indoneziei. Persoanele din aceste zone vor vedea o eclipsă solară totală. Cei din alte zone apropiate vor avea parte de o eclipsă inelară. În anumite zone, va fi o eclipsă parțială. În acest caz, Luna va acoperi doar o anumită porțiune din Soare.
Există 2 puncte pe Pământ în care această eclipsă solară hibridă foarte rară se va transforma din totală în o eclipsă inelară. Acestea se află în mijlocul oceanului, însă, așa că nu vor putea fi admirate de oameni.
Evenimentul va fi vizibil drept o eclipsă parțială în cele mai multe țări din această zonă. Printre acestea se numără Teritoriile australe şi antarctice franceze, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 93%. În Papua Noua Guinee, Soarele va fi acoperit în proporție de 87%. În insulele Marshall, LUna va acoperi 95% din Soare.
Eclipsele hibride au loc atunci când Luna se află la cea mai mare distanță posibilă de Pământ, în orbita sa eliptică, dar cu umbra care se intersectează cu suprafața planetei noastre.
O eclipsă solară hibridă reprezintă o situație foarte rară. Acest fenomen are loc datorită faptului că Pământul e curbat. Ca urmare, umbra Lunii are diferite regiuni. Din acestea, cea mai întunecată se numește umbra. Cea mai puțin întunecată e penumbra.
În 2023, vor avea loc mai multe eclipse inedite
Eclipsa hibridă de pe 20 aprilie va fi prima eclipsă din acest an. Primul astfel de eveniment din an e o anomalie geometrică. Un astfel de fenomen are loc în punctul în care Pământul e mai aproape de Lună cu aproximativ raza planetei – aproximativ 4.000 de mile.
Din acel punct, Luna pare puțin mai mare. Această geometrie neobișnuită duce la o eclipsă care va dura doar 76 de secunde.
Următoarea eclipsă hibridă va fi vizibilă în noiembrie 2031. De această dată, o eclipsă solară hibridă foarte rară din sudul Asiei și din Australia.
După această eclipsă hibridă, vor mai avea loc 3 astfel de evenimente în 2023. Următoarea e o eclipsă lunară, de pe 5 mai, ce va fi vizibilă și din Europa.
În luna octombrie, vor avea loc 2 eclipse – una lunară și una solară. Aceste fenomene pot fi văzute cu ochiul liber, dar sunt necesari ochelari speciali, pentru a-ți proteja ochii.