Un nou proces tehnologic le permite specialiștilor să creeze lactoză în laborator. Potrivi acestora, dacă tehnica și produsele vor ajunge îndeajuns de ieftine pentru a putea fi consumate de publicul larg, ar putea avea un impact asupra modului în care industria agricolă afectează planeta.
Laptele „crescut” în laborator ar putea înlocui variantele din magazine. Din ce e făcut
Laptele „crescut” în laborator ar putea înlocui variantele din magazine. Spre deosebire de alte tipuri de lapte consumate de vegani, precum cel din soia sau cocos, acest produs susține că e lactat.
Mai multe companii din întreaga lume încearcă să producă lapte cu lactoză în laborator, în loc ca acesta să fie produs de animale, scrie The Guardian.
Sectorul substitutelor de lapte s-a dezvoltat semnificativ. În Europa de vest, în perioada 2020 – 2021, sectorul a fost evaluat la aproape 3 miliarde de euro.
Deși mai multe firme încearcă să producă lapte „crescut” în laborator, procesul e „o provocare biotehnologică”, potrivit lui Marite Cardenas, cercetător în cadrul Universității Malmo.
Laptele „crescut” în laborator ar putea înlocui variantele din magazine
Experții vor să creeze un lapte care să imite laptele de vacă. Tehnica se bazează pe reproducerea artificială a proteinelor în cazeină și zer, adecvată pentru consum în masă.
Cercetătorii speră ca acest produs să aibă textura și rezistența la temperatură similare cu laptele real.
Cel mai mare obstacol e imitarea cazeinei – proteină care se găsește în laptele de vacă. De obicei, procesul e realizat printr-un cod genetic în microorganisme. Acesta permite producerea proteinelor de lapte printr-un proces de fermentație precis.
Această metodă e dificil de folosit la un volum mare, necesar pentru producția în masă.
Pentru laptele „crescut” în laborator, cercetătorii nu folosesc produse vegetale, precum cartofi sau mazăre. În schimb, folosesc proteine, zer și cazeină din laptele de vacă, pe care le folosesc ca bază pentru noul lapte.
Aceste molecule complexe au o structură perfectă pentru a oferi textura și gustul unice ale lactatelor. Sunt ideale pentru a oferi o experiență culinară bogată, cremoasă și netedă și excelează în aplicațiile produsului ce necesită solubilitate, gelificare, încorporarea cu apă, stabilitatea la căldură și emulsificare.”
– Ryan Pandya, cofondator Perfect Day
La ce ar putea fi folosit laptele de laborator
Potrivit lui Cardenas, recrearea produselor animale permite continuarea tradițiilor culinare din multe țări. Acest lucru va fi posibil pe măsură ce societățile se îndreaptă spre o dietă bazată pe produse vegetale.
Consumatorii ar putea fi atrași de un produs similar cu lactatele, dar care nu provine de la animale. E foarte important ca acesta să aibă aceeași textură ca laptele obișnuit. Experții speră ca acest lapte „crescut” în laborator să poate fi folosit ca laptele de vacă obișnuit. Astfel, speră să poate fi folosit în crearea altor produse lactate, precum brânza.
Experții cred că, în următorii ani, produsele vegetale vor continuă să domine sectorul, dar că laptele „crescut” în laborator ar putea deveni o alternativă de succes în aproximativ un deceniu.
În acest moment, produsele create în laborator, printre care se numără și laptele „crescut” în laborator, ar avea prețuri mai mari decât își permit cei din publicul larg. Ca urmare, nu sunt la fel de accesibile. Ar putea dura ani întregi sau chiar decenii până ce acestea ar putea fi găsite la fel de ușor precum produsele obișnuite.