Pământul pare să inspire și expire într-o nouă animație ce arată cum e absorbit și eliberat dioxidul de carbon, atunci când se schimbă sezonul. Unele continente par să se dezumfle vara și să se umfle iarna.
Imagini cu Pământul care „respiră” dioxid de carbon. Fenomenul care are o explicație simplă
Pe Internet au apărut imagini cu Pământul care „respiră” dioxid de carbon, un proces care arată diferit la nivel global față de cum și-ar imagina majoritatea.
Fenomenul se schimbă în funcție de sezon, pentru că vegetația consumă dioxidul de carbon din atmosferă. Vegetația e mai abundentă în timpul verii, motiv pentru care continentele par să se dezumfle, potrivit Live Science.
Iarna, când vegetația e mai redusă, continentele par să se umfle, pentru că plantele mor și dioxidul de carbon e eliberat în atmosferă.
Imagini cu Pământul care „respiră” dioxid de carbon
Schimbările sunt mai semnificative în Europa și America de Nord, unde trecerea de la sezon la sezon e mai pronunțată. Regiunile din zona Ecuatorului nu par să se schimbe la fel de mult pe parcursul anului. În același timp, regiunile de deșert, ce nu au foarte multă vegetație, nu consumă și nu eliberează o cantitate la fel de mare de carbon. Recent, Elon Musk a dezvăluit „cel mai mare risc pentru civilizație”.
Datele pentru aceste imagini, cu Pământul care „respiră” dioxid de carbon, au fost obținute cu ajutorul sateliților și stații de monitorizare a dioxidului de carbon, din întreaga lume, potrivit lui Markus Reichstein, directorul Biogeochemical Integration Department, din Institutul Max-Planck.
„Vizualizarea e doar un proiect amuzant,” a declarat Reichstein.
Animația demonstrează ciclul dioxidului de carbon în sistemul planetei. Acesta poate fi emis în atmosferă de substanțele organice în descompunere și de eroziunea rocilor ce includ compuși de carbon.
În același timp, dioxidul de carbon poate fi asimilat de oceane și plante. Acestea folosesc dioxidul de carbon în procesul de fotosinteză, fenomen evident în aceste imagini cu Pământul care „respiră”.
Animația demonstrează importanța plantelor
Imaginile din animație demonstrează importanța plantelor la nivel global. Zonele bogate în vegetație, precum Pădurea Amazoniană și pădurile din estul Europei consumă o cantitate considerabilă de dioxid de carbon în timpul verii.
Oceanul nu e inclus în aceste imagini cu Pământul care „respiră”. Oceanele asimilează dioxid de carbon, însă, dar acest proces nu depinde de sezon.
Încălzirea globală schimbă tiparele creșterii vegetației la nivel global, potrivit lui Reichstein. Modul în care circulă dioxidul de carbon în biosferă a suferit modificări.
Aceste schimbări sunt prea mici pentru a fi incluse în aceste imagini cu Pământul care „respiră”. Dar acestea vor avea un impact semnificativ, potrivit lui Reichstein. Recent, secretul industriilor de petrol și gaze naturale a ieșit la iveală.
În emisfera nordică, de exemplu, verile mai lungi pot ajuta la creșterea vegetației. Încălzirea aduce și o reducere a nivelului de precipitații, ce poate împiedica creșterea plantelor.
„Acest ciclu al carbonului și cum se schimbă în fiecare lună ne poate spune multe lucruri,” a declarat Reichstein.
Acesta susține că animația demonstrează importanța pădurilor pentru sănătatea planetei. Potrivit ultimelor cercetări, Pădurea Amazoniană, a emis mai mult dioxid de carbon în ultimii ani, din cauza defrișărilor și incendiilor.