În anul 1642, Abel Tasman, un marinar cu experiență, era convins că există un continent vast în emisfera sudică a Pământului. Pe 14 august, el a pornit din Jakarta, Indonezia, pentru a găsi acest continent pierdut, ce era numit Terra Australis în acea perioadă.
Al optulea continent al Pământului a fost descoperit după 375 de ani de căutări. Cum a rămas ascuns Zealandia până acum
Al optulea continent al Pământului, Zealandia, a fost descoperit abia după 375 de ani de căutări. Acesta continuă să surprindă experții.
Atunci când a ajuns în Noua Zeelandă, prima sa întâlnire cu localnicii Maori a fost violentă. Tasman era convins că a descoperit continentul pierdut, dar nu a apucat să pășească pe el. El a fost convins, în continuare, că a descoperit continentul pe care îl căuta, potrivit BBC.
În acea perioadă, exploratorii europeni deja știau de existența continentului Australia. Peste câteva sute de ani, a fost descoperit și al optulea continent al Terrei, Zealandia.
Al optulea continent al Pământului a fost descoperit după 375 de ani de căutări
În anul 2017, un grup de geologi a anunțat descoperirea continentului Zealandia (numit și Te Riu-a-Māui, în limba Maori). Continentul de 4.9 kilometri pătrați e de 6 ori mai mare decât Madagascar.
Zealandia, al optulea continent al Pământului, a doborât mai multe recorduri atunci când a fost descoperit. E considerat cel mai mic, cel mai subțire și cel mai nou continent al planetei.
Zealandia e acoperit în proporție de 94% de apă. Din continent se pot observa doar câteva insule, precum Noua Zeelandă, la suprafața apei. Potrivit BBC, continentul „s-a ascuns la vedere” până acum.
„Acesta e un exemplu despre cum durează până când poți descoperi ceva atât de evident,” a declarat Andy Tulloch, geolog ce a făcut parte din descoperirea Zealandia, al optulea continent al Pământului.
Deși au trecut 4 ani de la descoperirea masei terestre, Zealandia continuă să fascineze experții. Acesta se află la o adâncime de 2 kilometri sub apă, motiv pentru care e mai greu de studiat. Potrivit experților, și Europa ar putea ascunde un continent pierdut.
Mai mulți experți au găsit posibile dovezi despre existența continentului Zealandia (precum Sir James Hector, ce a scris în 1895 că Noua Zeelandă ar putea face parte dintr-un lanț muntos al unui continent subacvatic). Abia în anii 1960 a fost oferită o definiție clară a ceea ce reprezintă un continent.
Continentul Zealandia include Noua Zeelandă și Noua Caledonie
Descoperirea Zealandia, al optulea continent al Pământului, a însemnat că teritoriul marin al insulelor din zonă a crescut semnificativ.
„E chiar interesant,” a declarat Nick Mortimer, geologul ce a condus studiul din anul 2017.
Dacă stai să te gândești, fiecare continent de pe planetă are diferite țări pe el, dar sunt doar 3 teritorii în Zealandia.
– Nick Mortimer
Dincolo de Noua Zeelandă, Zealandia, al optulea continent al Pământului, include și insula Noua Caledonia și micile teritorii Lord Howe Island și Ball’s Pyramid.
Se pare că Zealandia a făcut parte din supercontinentul Gondwana, ce s-a format în urmă cu 550 de milioane de ani. În urmă cu aproximativ 105 milioane de ani, „în urma unui proces pe care încă nu îl înțelegem complet, Zealandia a început să se distanțeze”, potrivit lui Andy Tulloch.
Experții vor să mai studieze numeroase detalii despre Zealandia. Dincolo de formarea sa, cercetătorii încă nu înțeleg cum a rămas întreg continentul, pentru că acesta e foarte subțire în comparație cu celelalte. Vezi cum arată Pământul în urmă cu 4 miliarde de ani.
Un alt mister pe care experții vor să-l deslușească e cum a ajuns Zealandia 94% sub apă. Încă nu se știe dacă a fost vreodată o masă terestră în întregime. În plus, nu se știe exact ce fel de animale au trăit în regiune. Pe Gondwana au trăit unele dintre cele mai mari creaturi din istoria planetei, inclusiv titanozaurul.