Pe 23 august, datorită succesului misiunii Chandrayaan-3, India a reușit să intre în istoria explorării spațiale. A devenit prima țară care a aselenizat cu succes în apropiere de Polul Sud al Lunii.
Ce temperatură are Luna la suprafață. Misiunea Chandrayaan-3 a măsurat-o pentru prima dată la Polul Sud
Misiunea Chandrayaan-3, lansată de India, a dezvăluit ce temperatură are Luna la suprafață, în zona Polului Sud, ce nu a fost explorat până acum.
E și a 4-a țară care a ajuns pe Lună până acum. Aselenizarea sondei a reprezentat doar primul pas din misiunea istorică, potrivit Space.com.
De când a ajuns la Polul Sud, sonda Chandrayaan-3 a lansat roverul Pragyan. Acesta explorează suprafața satelitului natural. Are camere integrate pentru a transmite video-uri despre mediul său. În plus, a început deja cercetările incluse în misiune.
Ce temperatură are Luna la suprafață
Pe 26 august, experți din cadrul agenției spațiale din India a publicat imagini pe X (fostul Twitter) surprinse de Pragyan. Roverul se plimba în jurul punctului de aselenizare. Acesta a fost numit Punctul Shiv Shakti.
Dincolo de aceste imagini, misiunea a măsurat și ce temperatură are Lună la suprafață. În video-ul publicat pe rețeaua de socializare, se văd urmele lăsate de rover pe suprafața satelitului natural.
La scurt timp de la această actualizare, agenția a publicat și o listă cu sarcinile pe care le are misiunea. Prima de pe lista era aselenizarea de succes, urmată de lansarea Pragyan. Acum, Chandrayaan-3 a început să facă experimente științifice pe Lună.
În cadrul experimentului ChaSTE, roverul a folosit un termometru pentru a stabili temperatura de pe suprafața Lunii. A folosit și 10 senzori de temperatură separați. Cu ajutorul acestui experiment, experții vor să afle care e profilul termic al solului lunar. Astfel, misiunea a investigat ce temperatură are Luna la suprafață.
Roverul a măsurat temperaturile din mai multe zone de pe Polul Sud. Potrivit graficului publicat de agenția spațială, există o diferență de temperatură de 50 de grade Celsius dintre suprafața Lunii și doar 10 centimetri sub suprafață. În funcție de zonă, temperatura de pe Lună poate varia de la -183 de grade Celsius în timpul nopții, la 106 grade Celsius în timpul zilei.
Agenții spațiale din întreaga lume vor să ajungă la Polul Sud al Lunii
Experții cred că o rezervă de apă înghețată pe Lună e esențială pentru construirea unei colonii lunare. În plus, activități precum mineritul pe lună și potențiale misiuni pe Marte depind de această rezervă.
Cei mai mulți experți cred că Polul Sud al Lunii reprezintă cea mai probabilă locație pentru apă în cantități considerabile.
Dacă există apă pe Lună în cantități suficiente, atunci ar putea fi o resursă importantă pentru explorare. În plus, ar putea răci și echipamentul folosit de astronauți. India e prima țară care a ajuns la Polul Sud lunar și a dezvăluit și ce temperatură are Luna la suprafață.
Apa poate fi separată și în hidrogen pentru combustibil și oxigen pentru respirat. Ar putea reprezenta baza pentru viitoarele misiuni către Marte și mineritul pe Lună. Din acest motiv, agenții spațiale din întreaga lume trimit misiuni către Polul Sud al Lunii.
Tratatul Spațial ONU din 1967 interzice oricărei țări de a declara stăpânire pe Lună. Acest tratat nu include și operațiunile comerciale ce ar putea avea loc.