În adâncul Pământului se găsesc lanțuri muntoase extrem de înalte, de care puțini au auzit. Niciun om nu a pășit pe ele și nu au văzut niciodată lumina Soarelui, pentru că se află sub suprafața planetei.
Munții ascunși de pe Pământ. Unde se găsesc vârfurile care au înălțimi de 4 ori mai mari decât Everest
Munții ascunși de pe Pământ care au uimit experții au vârfuri care au înălțimi de 4 ori mai mari decât Everest, considerat cel mai înalt punct de pe planetă.
În 2015, o echipă de cercetare din cadrul Universităților Alabama și Arizona, din care a făcut parte și Samantha Hansen, a instalat echipament seismologic în Antarctica.
În total, au fost instalate 15 astfel de stații. Cu ajutorul lor, experții au descoperit lanțurile muntoase ascunse, scrie BBC.
Munții ascunși de pe Pământ
Echipa lui Hansen a descoperit aceste zone adânci cu viteză redusă (numite și ULVZ). Potrivit experților, e posibil ca acestea să fie răspândite pe întreaga planetă.
„Am descoperit semne de ULVZ cam oriunde am căutat,” a declarat Hansen despre munții ascunși de pe Pământ.
Munții stranii din adâncul Pământului se formează la o graniță specifică. Cea dintre nucleul de metal al planetei și mantaua de rocă înconjurătoare. Potrivit lui Hansen, această tranziție e mai bruscă decât cea dintre rocă și aer.
Granița se află la mii de kilometri adâncime față de suprafața Pământului. Unii experți cred că e un fel de cimitir pentru bucăți antice de pe fundul oceanului, ce au fost absorbite în adâncuri. E posibil ca acest strat să explice și existența unor vulcani în locații neașteptate, precum Hawaii, pentru că poate crea autostrăzi extrem de fierbinți către crustă.
În 1996, când experții studiau undele seismice, au găsit primele dovezi ale acestor munți. Au analizat unele produse de 25 de cutremure. Astfel, au descoperit că undele încetineau, aparent fără motiv, când se apropiau de granița dintre nucleu și manta.
Munții ascunși de pe Pământ au înălțimi variabile. În unele puncte, există vârfuri care au înălțimi de peste 40 de kilometri. Această lungime e de 4.5 ori mai mare decât înălțimea Everestului. Alte vârfuri aveau înălțimi de doar 3 kilometri.
Experții nu știu de ce se formează acești munți ascunși
Au fost găsite numeroase lanțuri muntoase ascunse sub suprafața Pământului. Cea mai întinsă găsită până acum se întinde pe o suprafață de 910 kilometri, sub Hawaii.
Deși au fost găsite mai multe exemple ale acestor structuri, experții nu știu cum și de ce se formează acești munți sau din ce sunt compuși. O teorie susține că aceste lanțuri muntoase fac parte din mantaua inferioară. Pentru că se află atât de aproape de nucleul Pământului, temperaturile ar fi putut duce la formarea lor. Mantaua poate atinge temperaturi de 3.700 de grade Celsius, pe când nucleul atinge și 5.500 de grade Celsius.
E posibil ca munții ascunși de pe Pământ să se fi format pentru că granița dintre manta și nucleu poate atinge temperaturi mai mari. Ca urmare, zonele ULVZ pot deveni parțial topite.
E posibil și că acești munți să fie făcuți dintr-un material diferit față de mantaua care îi înconjoară. Experții susțin că ar putea fi și rămășițele crustei oceanice care a fost înghițită în adâncuri.
Echipa lui Hansen crede că aceste lanțuri muntoase reprezintă un alt strat din interiorul Pământului. Până acum, însă, doar 20% din granița dintre manta și nucleu a fost studiată. Cel mai recent studiu din Antarctica, al echipei sale, vrea să analizeze suprafețe mai extinse. Scopul e să determine natura acestor munți și modul în care s-au format.