De ce nu folosește NASA creioane în spațiu, de fapt. Mulți nu știu adevărul

Experții au dezvăluit de ce nu folosește NASA creioane în spațiu, de fapt, după ce au existat mai multe mituri legate de această decizie.

Publicat: 20 august 2023, 10:22
Reclamă

La jumătatea secolului trecut, se zvonea că o cursă spațială dintre Rusia și SUA a presupus și dezvoltarea unui stilou care poate fi folosit în condiții de 0 gravitație. Potrivit zvonurilor, SUA ar fi cheltuit o sumă enormă de bani, pe când Rusia ar fi folosit un creion.

Adevărul e altul, însă, potrivit Science Alert. Atunci când oamenii au ajuns în spațiu, în anii 1960, au descoperit că pixul e un instrument nepotrivit pentru acel mediu. Nu era la fel de eficient în condiții de 0 gravitație precum era pe Pământ. 

Potrivit legendei, NASA ar fi cheltuit milioane de dolari pentru a crea un pix care poate funcția în condiții de microgravitație. Rușii ar fi apelat la creioane obișnuite. Deși povestea circulă de mai multe decenii, nu e adevărată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce nu folosește NASA creioane în spațiu, de fapt

Inițial, astronauții și cosmonauții foloseau creioane în spațiu. NASA a cercetat viabilitatea unui pix pentru spațiu. Dar agenția a renunțat la proiect atunci când costurile erau pe punctul de a crește semnificativ. 

Acum, experții au dezvăluit de ce nu folosește NASA creioane în spațiu, de fapt. Fisher Space Pen a fost dezvolvat de o companie privată, numită Fisher Pens, cu resursele financiare proprii. Atunci când a fost scos pe piață, la finalul anului 1960, și astronauții și cosmonauții au început să îl folosească în spațiu. 

Reclamă
Reclamă

Potrivit experților, printre lucrurile pe care nu le vrea nimeni plutind în spațiu se numără și detritus de creion. Creionul se poate rupe, ceea ce reprezintă un pericol. În plus, oamenii aflați în spațiu nu voiau nici așchii din lemn plutind în navă, după ce ascuțeau creioanele. Un astfel de material poate fi foarte inflamabil. 

Particulele microscopice de grafit pot fi și un conductor electric, un alt risc semnificativ în mediul extrem din spațiu. 

Află și de ce costumele astronauților sunt albe.

Orice particulă care se poate depune pe suprafețe sau care poate fi prinsă în echipament reprezintă un pericol considerabil. Particulele lăsate de creioane reprezentau un astfel de risc. Incendiile sunt una dintre îngrijorările principale în spațiu. NASA ia în serios astfel de situații, mai ales după ce un incendiu a ucis toți cei 3 membri ai misiunii Apollo 1, în 1967, ceea ce ar explica de ce agenția nu folosește creioane în spațiu. 

Pixurile cu bilă din acea perioadă erau și ele periculoase. Design-ul original a fost introdus în 1945. Potrivit lui Paul C. Fisher, fondatorul Fisher Pen Company, pixurile de atunci „se scurgeau pe peste tot”. Și picăturile de cerneală pot fi periculoase într-o capsulă spațială. 

Astronauții Apollo au folosit și pixuri cu vârf din fetru

În timp ce pixurile cu bilă erau considerate periculoase, astronauții au folosit și pixuri cu vârf din fetru, create de Duro Pen Company. Un astfel de pix a salvat misiunea Apollo 11, după ce un echipament de la bord s-a defectat.

Buzz Aldrin a folosit pixul pentru a acoperi gaura creată, ce a permis navei să decoleze de pe Lună. Riscul unor astfel de incidente în spațiu explică de ce nu folosește NASA creioane. 

După ce a fost inventat pixul cu bilă Fisher, astronauții au apelat la acest instrument. Brevetul pentru pix a fost primit în 1965, de către Paul C. Fisher, în colaborare cu Friedrich Schächter și Erwin Rath. 

Fisher susține că ideea i-a venit într-un vis, când tatăl său, care murise cu 2 ani înainte, i-a sugerat să adauge rășină în cerneală. 

Află și de ce scheletul astronauților e afectat semnificativ în spațiu.

Aceste pixuri sunt rezistente și pot fi folosite în condiții extreme cărora un pix cu bilă normal nu le-ar putea face față. Printre acestea se numără temperaturi extreme și pe suprafețe unsuroase. Fisher a oferit NASA aceste pixuri. După mai multe teste, agenția le-a cumpărat și le-a introdus în misiunea Apollo 7, din 1968. De atunci, astronauții NASA folosesc aceste pixuri.

În ziua de azi, astronauții și cosmonauții au mai multe opțiuni la bordul Stației Spațiale Internaționale. Printre acestea se numără și creioane – mecanice, nu din lemn.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Imagine cu o pădure de brazi, surprinsă din aer. Li se văd vârfurile verzi
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Femeie care bagă în gura 2 tablete de gumă, pentru a ilustra riscul la care te expui când o mesteci
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Rechin alb care sare din apă, cu cerul pe fundal. Prădătorul care sperie și marele rechin alb e orca
Descoperire fără precedent despre rechini. Ce pot face acești „ucigași silențioși”
Descoperire fără precedent despre rechini. Ce pot face acești „ucigași silențioși”
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Monede Bitcoin pe bancnote de 100 de dolari. Un bărbat a aruncat la gunoi o avere Bitcoin
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
Până acum, singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată la nivel național a întâmpinat numeroase probleme.  În 2021, El Salvador a devenit singura țară care a acceptat oficial Bitcoin drept...
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
2
Laptop cu Microsoft Word pe ecran, similar cu alternativa gratuită DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs cu noua platformă DOCS, creată în parteneriat de Franța și Germania.  Guvernele din Franța și Germania au anunțat recent DOCS. Acesta e un serviciu...
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
3
Yangwang U9, mașină care poate sări peste obstacole, prezentată la Singapore MotorShow, ianuarie 2025, pe roșu
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
Producătorul auto BYD a depășit Tesla la nivelul vânzărilor globale, cu vânzări anuale record pentru anul 2024.  BYD e un producător auto cunoscut din China. Potrivit celui mai recent raport, BYD ar fi avut...
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
4
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
5
Colaj cu iceberg și o barcă și pești de gheață, din descoperirea majoră în Oceanul Antarctic
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg enorm s-a desprins în Antarctica, una dintre regiunile cele mai afectate de încălzirea globală.  Pe 13 ianuarie 2025, un aisberg de mărimea orașului Chicago...
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
PARTENERI
×