2 studii au concluzionat că alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor. Un expert susține că acestea trebuie să fie un avertisment pentru guverne din întreaga lume.
Unele dintre cele mai comune alimente din supermarket cresc riscul apariției unor boli periculoase. Ce mâncare trebuie să eviți, potrivit experților
Unele dintre cele mai comune alimente din supermarket, cele ultraprocesate, cresc riscul tensiunii ridicate, bolilor cardiovasculare și infarctului.
Consumul global al alimentelor ultraprocesate, precum băuturi carbogazoase și fast food, a crescut semnificativ în ultimii ani.
În SUA și Marea Britanie, peste jumătate din dieta zilnică e compusă din alimente ultraprocesate, scrie The Guardian.
Unele dintre cele mai comune alimente din supermarket cresc riscul apariției unor boli periculoase
Anumite alimente din dieta tipic britanică și americană ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale, potrivit concluziilor formulate în două studii recente, informează DPA, scrie AGERPRES.
Autorii studiilor au dezvăluit unele dintre cele mai comune alimente din supermarket, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, cresc semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral.
Specialistul în alimentaţie Henry Dimbley afirmă că aceste rezultate reprezintă „un semnal de alarmă”.
„Ţinând cont că alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dieta noastră, (rezultatele) ar trebui considerate ca un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru. Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce priveşte alimentele ultraprocesate. Această situaţie va alimenta problemele din viitor. Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS,” a declarat el pentru The Guardian.
Anushriya Pant e o cercetătoare implicată în unul dintre cele două studii. Pant a declarat că mulţi oameni nu ştiu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol.
„S-ar putea ca alimentele pe care le consideraţi sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltaţi hipertensiune arterială,” a spus ea despre unele dintre cele mai comune alimente din supermarket.
Potrivit spuselor sale, mulţi oameni presupun că unele dintre alimentele ultraprocesate, precum sandvişurile cumpărate din magazine, şaormele, supele şi iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime, sunt alegeri mai sănătoase. Mai ales în comparaţie cu produsele de tip junk-food.
Alimentele ultraprocesate pot crește riscul apariției bolilor cardiovasculare
Anushriya Pant şi colegii ei de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creşterea consumului de alimente ultraprocesate. La studiu au participat peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie. Au fost analizate datele lor din ultimii 15 ani.
Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune. În comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de alimente ultraprocesate. Astfel, experții au concluzionat că unele dintre cele mai comune alimente din supermarket cresc riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Află și care sunt cele mai dăunătoare alimente pentru dinți.
Al doilea studiu a fost prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China. Echipa a descoperit că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală.
Cercetătorii au descoperit că o creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporeşte semnificativ riscul de boli ale inimii.
În schimb, persoanele care aveau mai puţin de 15% din dieta lor alcătuită din alimente procesate au fost cel mai puţin expuse în faţa riscului de a suferi din cauza unor probleme de sănătate asociate bolilor cardiace.