Dacă te pregătești să gătești ceva în cuptor, sunt șanse mari că vei folosi folie de aluminiu pentru a-ți înfășura mâncarea. Mulți consumatori nu realizează că acest obicei poate fi dăunător pentru sănătate, susțin experții.
De ce nu trebuie să înfășori mâncarea în folie de aluminiu, potrivit experților. Te expui la un risc semnificativ dacă o faci
Experții au dezvăluit de ce nu trebuie să înfășori mâncarea în folie de aluminiu, un risc la care puțini se gândesc.
Aluminiul nu apare doar în folie, potrivit lui Ghada Bassioni, profesoară în cadrul Universității Ain Shams, scrie Yahoo News.
E unul dintre cele mai comune materiale din bucătărie în numeroase țări. Oalele și tigăile sunt acoperite cu acest material, ce apare și în diferite ustensile. În trecut, cuprul avea acest rol, dar a fost înlocuit treptat cu aluminiu, pentru că e mai ieftin și mai ușor de curățat.
De ce nu trebuie să înfășori mâncarea în folie de aluminiu, potrivit experților
Potrivit lui Bassioni, gătitul în recipiente ce conțin aluminiu nu reprezintă un risc. Dar acest lucru se schimbă atunci când vorbim de introducerea mâncării în cuptor acoperită sau înfășurată în folie de aluminiu. Riscul e mai mare în cazul felurilor de mâncare cu un nivel ridicat de aciditate sau care sunt picante, preparate la temperaturi mari.
Din acest motiv, experții sfătuiesc să nu înfășori mâncarea în folie de aluminiu când o bagi în cuptor.
Corpul uman poate elimina eficient cantități mici de aluminiu. Astfel, o expunere minimă la acest material nu reprezintă o problemă. Potrivit OMS, pragul sigur e de 40 de miligrame de aluminiu ingerat pentru fiecare kilogram de greutate a corpului, pe zi. Așa că dacă o persoană are o greutate de 60 de kilograme, teoretic, o cantitate de 2.400 de miligrame de aluminiu e totuși sigură.
Află și care sunt electrocasnicele pe care nu trebuie să le ții unul lângă celălalt.
Dar cei mai mulți oameni sunt expuși și ingerează o cantitate mai mare decât doza zilnică sigură. Aluminiul e prezent și în alimente precum brânza, sarea, condimente și ceai. E folosit în ustensile de bucătărie, dar și în consumabile recum antiperspirante. Sulfatul de aluminiu, un derivat, e folosit drept coagulant în procesul de purificare a apei.
Cercetătorii continuă să investigheze ce repercusiuni poate avea expunerea accentuată la aluminiu. De exemplu, au fost detectate concentrații mari de aluminiu în țesutul creierului oamenilor care au boala Alzheimer, susține Bassioni.
Din acest motiv, experții sugerează să nu înfășori mâncarea în folie de aluminiu atunci când o gătești.
Aluminiul poate avea și alte riscuri. Mai multe studii sugerează că ingerarea unei cantități ridicate poate fi periculoasă pentru unii pacienți care au boli la nivelul oaselor și rinichilor. Aluminiul ar contribui și la reducerea dezvoltării celulelor cerebrale, sugerează alte cercetări.
Gătitul mâncării în folie de aluminiu poate fi un obicei periculos
În cazul oalelor și tigăilor, fundul lor tinde să fie oxidat. Acest strat inert previne scurgerea aluminiului în mâncare. Există o problemă dacă oalele sunt frecate după gătit și stratul e deteriorat. Există, însă, o soluție, potrivit lui Bassioni. Atunci când iei o oală nouă, fierbe apă de câteva ori în ea până când fundul devine mat. Acesta e un proces natural de oxidare, care previne această scurgere de aluminiu.
În cazul foliei de aluminiu, crearea acestui strat inert e imposibil. Potrivit cercetării lui Bassioni, mâncarea gătită în folie de aluminiu are un nivel mai ridicat de aluminiu decât limita recomandată de OMS.
Aluminiul se poate scurge mai repede în mâncarea care e acidă sau picantă, precum cea care are lămâie sau sos de roșii. Acidul din mâncare dizolvă straturile de aluminiu și, astfel, materialul ajunge în mâncare.
Bassioni sfătuiește să nu folosești folie de aluminiu atunci când gătești. În schimb, recomandă recipiente din sticlă, ce pot fi folosite în cuptor.
Atunci când vine vorba de mâncarea rece, înfășurarea în folie de aluminiu nu e la fel de riscantă. Chiar și atunci, în funcție de nivelul de aciditate, materialul se poate scurge în mâncare.