Reducerea caloriilor și amânarea momentelor în care mâncăm ar putea extinde durata vieții. Dar un astfel de proces include și un secret, care poate afecta mamiferele, inclusiv oamenii. Dar testul a fost realizat momentan doar pe șoareci.
Un consum mai scăzut de mâncare poate extinde durata vieții, susțin experții. Ce secret ascunde trucul, însă
Un consum mai scăzut de mâncare poate extinde durata vieții, potrivit unui nou studiu realizat pe schimbările metabolice în cazul șoarecilor.
Un nou studiu realizat pe animale în SUA, pe aproximativ 1.000 de șoareci, sugerează că schimbările metabolice și reducerea masei corpului sunt efecte secundare ale restricționării hranei, scrie Science Alert.
Deși un astfel de obicei poate prelungi viața, are și un cost semnificativ la nivelul sănătății.
Un consum mai scăzut de mâncare poate extinde durata vieții, susțin experții
Mai multe cercetări, realizate pe diferite specii de animale, de la maimuțe la muște și șoareci, au demonstrat că aceste creaturi trăiesc mai mult dacă resursele de hrană le sunt limitate.
Dar demonstrarea unui astfel de efect în cazul oamenilor are numeroase obstacole etice și morale. Un consum mai scăzut de mâncare poate ajuta la longevitatea acestor animale. Experții cred că, cel puțin teoretic, același principiu poate fi aplicat și în cazul oamenilor.
Au fost realizate investigații bazate pe observații, dar cu limitări ale caloriilor mult mai puțin extreme. Acestea sugerează că există beneficii atunci când vine vorba de restricționarea dietei, cât timp aceasta e realizată într-un mod sănătos.
Alte studii susțin că reducerea greutății și țesutului adipos pot avea un rol important în longevitate. Dar astfel de cercetări au fost realizate cu puțini participanți și pe perioade limitate.
Experții au studiat restricționarea caloriilor pe 960 de femele șoareci. Au confirmat rezultatele din alte studii, care susțin că simțirea stării de foame ocazional poate extinde viața.
Exemplarele care au avut cea mai mare scădere a caloriilor au pierdut, la 18 luni, aproximativ un sfert din greutatea corpului pe care o aveau atunci când aveau 6 luni. Șoarecii cu o dietă obișnuită au avut o creștere în greutate de aproximativ 25%.
În medie, șoarecii care aveau o dietă limitată au trăit cu 9 luni mai mult. Aceasta e o creștere de aproape 30%, ce indică faptul că un consum mai scăzut de mâncare poate extinde durata vieții.
Dar și în aceste grupuri cu dieta restricționată, șoarecii care au slăbit cel mai puțin au trăit cel mai mult. Ceea ce ar indica faptul că gestionarea metabolismului nu poate explica pe deplin acest efect.
Factorii genetici au un rol important în longevitate
Potrivit studiului, factorii genetici au avut un rol mult mai important în longevitate decât restricționarea dietei. Șoarecii care au reținut mai mult din masa corporală, chiar și în condiții de stres, aveau șanse mai mari de supraviețuire.
La fel s-a întâmplat și în cazul șoarecilor care aveau mai multe celule albe, ce pot combate infecțiile. Un șoarece care are mai multe astfel de gene poate să supraviețuiască mai mult, chiar și în condiții extreme.
Așa că nu se știe exact de ce un consum mai scăzut de mâncare poate extinde durata vieții. A fost observată o corelație, în cazul animalelor, dar nu și cauza.
Dar astfel de studii duc la conversații importante despre dieta modernă. Cum obezitatea e în creștere, cel puțin în țările vestice, discuțiile despre o viață sănătoasă sunt importante. Mai ales dacă adăugăm și un stil de viață cu puțină mișcare.