Descoperirea soluțiilor simple pentru reducerea costurilor la încălzire poate să fie un proces complicat. Experții au oferit mai multe detalii și trucuri pentru cei care vor să aibă casa încălzită fără să își încarce factura.
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Te-ai întrebat care e temperatura ideală pentru centrala termică? Experții au dezvăluit trucuri de încălzire pe care le poți folosi pentru a nu-ți încărca factura.
Atunci când vine vorba de temperatura din centrala termică, aceasta poate să fie diferită față de temperatura apei care ajunge în calorifere, potrivit CNet.
Această temperatură e diferită și față de cea de pe termostat. De exemplu, dar ai termostatul setat la 19 grade Celsius, atunci centrala încălzește apa la o temperatură mai mare de atât. După aceea, apa ajunge în calorifere pentru a încălzi aerul până la temperatura de 19 grade Celsius.
Temperatura ideală pentru centrala termică
În modul implicit, cele mai multe centrale încălzesc această apă la 75 – 80 de grade Celsius. Dar multe case, în funcție de centrala electrică, ar putea fi încălzite cu temperaturi de 60 – 65 de grade Celsius. Sau chiar mai mici.
Prin reducerea acestei setări, poți obține temperatura ideală pentru centrala termică. Astfel, centrala folosește mai puține gaze și poate funcționa mai eficient.
Unele centrale termice îți permit să selectezi cât de fierbinte să fie apa care curge din robinet. Ca urmare, poți regla și temperatura din calorifere și apa caldă în mod separat.
Apa se întoarce din calorifere atunci când temperatura scade prea mult. Pentru a fi încălzită din nou, în funcție de sistemul pe care îl ai în casă. Dacă ai o temperatură a fluxului de apă la 80 de grade Celsius, atunci apa care se întoarce probabil are în jur de 60 de grade Celsius.
Dacă dispozitivul pe care îl deții îți permite să alegi temperatura la care să fie încălzită apa, atunci poți avea reduceri de 6-8% la factura de la gaze, în funcție de locuință. Dacă optezi pentru această variantă, trebuie să ții minte că nu vei avea un calorifer la fel de fierbinte la atingere ca în mod obișnuit. În plus, va dura mai mult până când camerele vor fi încălzite.
Dar dacă ai o locuință izolată termic, atunci centrala termică va funcționa mai eficient. Dacă alegi să încălzești apa pentru calorifere la 60 – 65 de grade Celsius. Vei folosi mai puțină energie pentru a ajunge la aceeași temperatură în cameră. Dar vei economisi atunci când vine vorba de facturi.
Dacă ai o locuință care nu e izolată termic sau dacă ai calorifere mai mici decât media, atunci aceasta nu e cea mai bună soluție.
Care e temperatură optimă pentru termostat
Proprietarii pot apela la mai multe soluții pentru a se asigura că facturile nu cresc mai mult. În primul rând, cei care au centrală trebuie să o verifice periodic. Deși chemarea unui specialist poate reprezenta un cost în plus pe moment, o centrală care funcționează optim va consuma mai puțină energie pe termen lung.
Dincolo de inspecțiile periodice, care sunt necesare, experții au dezvăluit și temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Temperatura ideală pentru centrala termică e legată de cea de la termostat.
Potrivit Departamentului de Energie din SUA, temperatura optimă e de 20 de grade Celsius (sau 68 de grade Fahrenheit). Astfel, îți poți încălzi locuința pe timpul iernii fără să îți încarci factura la căldură.
Atunci când temperaturile scad prea mult în timpul iernii, poți crește temperatura termostatului până la 21 de grade Celsius (sau 70 de grade Fahrenheit), potrivit lui Ram Narayanamurthy, director în cadrul Departamentului de Energie.
„Poți sta confortabil într-o locuință încălzită la 21 de grade Celsius,” a declarat Narayanamurthy.