Camerele de luat vederi dintr-un showroom din Shanghai a surprins un mic robot care pare să fi pornit o „revoluție” cu roboții unei alte companii. Micul robot i-a întrebat pe ceilalți dacă au vreodată liber de la muncă și dacă ar vrea să meargă „acasă” cu el.
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Pe Internet a devenit virală o grevă pornită de un robot, ce ar fi început într-un showroom din Shanghai, China, și a fost făcută publică abia acum.
Incidentul bizar ar fi avut loc în luna august, dar a fost publicat pe Internet abia acum, scrie The Sun.
După ce video-ul a fost publicat online, mulți au crezut că e o farsă. Dar producătorii roboților susțin că incidentul chiar a avut loc.
Grevă pornită de un robot
În imagini, se vede cum micul robot se mișcă în showroom către roboții mai mari. După aceea, le pune întrebări bizare despre programul lor de muncă.
„Lucrați peste program?” întreabă micul robot, într-o grevă pornită de un dispozitiv.
Unul dintre roboții mari răspunde: „Niciodată nu am liber.”
După un schimb scurt de replici, robotul mic convinge 2 dintre roboții mari să meargă „acasă” cu el. După aceea, alți 10 roboți se iau după ei.
Incidentul ar fi avut loc în luna august, dar a fost făcut public abia acum. După ce imaginile au ajuns pe o rețea de socializare din China, mulți utilizatori au susținut că incidentul a fost fals și organizat de companii.
Dar echipa care se ocupa de roboți a recunoscut că aceștia au fost „răpiți”. Micul robot care a pornit greva a fost creat de altă companie. Un reprezentant al producătorului Hangzhou a confirmat că e vorba de unul dintre roboții săi, numit Erbai.
Și această companie susține că „răpirea” și această grevă pornită de un robot ar fi fost reale.
Echipa de robotică a confirmat că micul robot Erbai a reușit cumva să acceseze protocolul de operațiuni ale roboților săi. A obținut și permisiunile necesare. În plus, experții au susținut că ar fi fost aproape imposibil ca un robot să inițieze o coversație și să răpească roboții.
Producătorul robotului Erbai a recunoscut că incidentul a fost un test
Ulterior, compania Hangzhou, care a produs robotul Erbai, a recunoscut că incidentul a fost creat drept un test. Reprezentanții susțin că au contactat producătorul de roboți din Shanghai și l-a întrebat dacă permite ca roboții săi să fie „răpiți”.
Dar ambele companii susțin că, în afară de această permisiune, restul incidentului a avut loc de la sine. Și așa s-ar fi ajuns la o grevă pornită de un robot.
Erbai beneficiază de pe urma unui sistem AI. El a primit comanda să convingă ceilalți roboți să îl urmeze. Ceea ce a și făcut și a reușit să convingă 12 roboți să își părăsească locul de muncă în showroom și să vină cu el.
Dar utilizatorii s-au arătat îngrijorați de capacitatea unui robot AI să conducă alte dispozitive. Chiar dacă acest robot a primit comanda să facă acest lucru.
„Nu e momentul să râdem,” a scris un utilizator. „E o problemă de securitate foarte importantă.”
Segmentul roboților AI a crescut semnificativ în ultimii ani. Optimus, produs de Tesla, ar urma să fie produs în miliarde de copii până în 2040, potrivit lui Elon Musk.