Noul studiu, publicat în Science of The Total Environment, susține că o mică crăpătură în tigaia de teflon poate duce la eliberarea a mii de particule mici de plastic. Acestea pot ajunge în mâncarea preparată în această tigaie.
Pericolul unei crăpături în tigaia de teflon. La ce risc te expui, potrivit experților
Un nou studiu a dezvăluit pericolul unei crăpături în tigaia de teflon, pe care puțini consumatori îl știu. Fenomenul poate avea un impact semnificativ asupra hranei preparate într-un astfel de recipient.
Aceste crăpături pot să apară și atunci când tigaia ia contact cu diferite unelte de gătit, potrivit Science Alert.
Experții susțin că și o crăpătură mică poate duce la eliberarea a unui număr semnificativ de particule.
Care e pericolul unei crăpături în tigaia de teflon
Tigăile și vasele de gătit care nu lipesc, ce sunt acoperite cu teflon, își pierd treptat acest strat protector. Pierderea are loc în urma utilizării și curățării. Aceasta poate deveni o problemă în timpul preparării hranei, însă.
Potrivit experților, pericolul la care te expui din cauza unei mici crăpături în tigaia de teflon e eliberarea acestor mici particule de plastic. Estimarea nivelului real a fost dificilă, până acum.
Noul studiu a analizat microplastice (mai mici de 5 milimetri) și nanoplastice (de un milion de ori mai mici). Experții au concluzionat că un consumator de rând, care se află în această situație, are de-a face cu un număr semnificativ de mici particule de plastic, de-a lungul timpului.
„Ne oferă un avertisment semnificativ, că trebuie să fim atenți atunci când alegem și folosim ustensilele de gătit, pentru a evitat contaminarea mâncării,” a declarat Youhong Tang, inginer din cadrul Universității Flinders, Australia.
Pentru a estima riscul real, echipa de cercetare a folosit o tehnică de imagistică numită Raman. Cu ajutorul ei, au putut studia cantitatea de microplastic și nanoplastic, la nivel molecular. În plus, au folosit un algoritm creat special. Acesta a calculat cum stratul de teflon se poate desprinde de tigaie și cum ajunge în mâncare. Astfel, pericolul unei crăpături în tigaia de teflon e cauzat de eliberarea acestor mici particule.
Află cât timp rezistă mâncarea în frigider fără electricitate, fără electricitate.
Experții au tăiat tigăile acoperite cu un strat de teflon în bucăți mai mici. Pentru a simula procesul de gătire, au folosit ustensile pe aceste bucăți. O crăpătură în stratul antiaderent poate duce la eliberarea a până la 2.3 milioane de mici particule în timpul pregătirii mâncării. Aceste estimări au fost realizate după doar 30 de secunde de gătit, dacă vasul respectiv are stratul de telefon crăpat.
Teflonul face parte dintr-o categorie de substanțe periculoase pentru mediu
În plus, teflonul (numit și politetrafluoretilenă) e inclus în categoria „substanțelor chimice permanente”. Denumirea face referire la faptul că aceste substanțe rămân în mediu. Mai mult, unele dintre aceste substanțe (PFAS) au un impact semnificativ asupra sănătății.
„Cum PFAS reprezintă un motiv de îngrijorare, aceste microparticule de teflon din mâncarea noastră pot fi o îngrijorare atunci când vine vorba de sănătate,” a declarat Cheng Fang, cercetător din cadrul Universității din Newcastle, Australia.
Astfel, experții cred că pericolul unei crăpături în tigaia de teflon, eliberarea acestor mici particule, are un impact asupra sănătății.
Află care sunt cele mai dăunătoare alimente pentru dinți – ce mâncare trebuie să eviți, potrivit experților.
Experții nu știu, însă, cât de comună e această eliberare de microplastic. Ei susțin că sunt necesare studii și investigații pe această nișă, pentru a descoperi, exact, care sunt efectele contaminării din timpul preparării mâncării.
„Recomandăm mai multe cercetări pentru a estima riscul microplasticului și nanoplasticului din teflon, dat fiind faptul că teflonul face parte din familia PFAS,” a continuat Tang.