Când vine vorba de depozitarea alimentelor în congelator, acest obicei poate duce la economisiri semnificative pe termen lung. Dacă achiziționezi o cantitate mai mare de mâncare la un preț accesibil, o poți pune în congelator până când ești pregătit să o consumi.
Temperatura optimă pentru congelator. Cum îți poți îngheța cel mai bine alimentele
Te-ai întrebat care e temperatura optimă pentru congelator? Unii consumatori cred că aceasta e de 0 grade Celsius, dar e, de fapt, mai scăzută, potrivit experților.
Dincolo de economiile pe partea de alimente, un congelator care a păstrat la o temperatură optimă va avea șanse să funcționeze pentru mai mult timp, potrivit Reader’s Digest.
Pentru a te asigura că păstrezi alimentele în condiții optime, trebuie să te asiguri că ai un congelator la o temperatură recomandată de experți.
Temperatura optimă pentru congelator
Chiar dacă unii consumatori cred că un congelator trebuie să păstreze temperatura de 0 grade Celsius, experții recomandă un prag mult mai scăzut.
Punctul de îngheț pentru apă e, într-adevăr, la o temperatură mai joasă de 0 grade Celsius. Temperatura optimă pentru congelator, potrivit experților, e de – 18 grade Celsius. Temperatura scăzută asigură o înghețare completă pentru mâncare, ceea ce previne stricarea acesteia.
Unii consumatori ezită să aleagă o temperatură atât de scăzută pentru congelator pentru că se tem ca alimentele să nu degere. Acest fenomen nu e cauzat de temperatura scăzută, însă, ci de expunerea la aer. Pentru a preveni acest fenomen, care afectează textura și gustul mâncării, trebuie să împachetezi cum trebuie alimentele înainte de a le introduce în congelator. Printre opțiuni se numără pungi speciale de congelator.
Circulația aerului e importantă pentru congelator
Congelatoarele au nevoie de o bună circulație a aerului, pentru a menține temperatura potrivită. În plus, acest flux al aerului ajuta ca fiecare parte a congelatorului să aibă aceeași temperatură.
Dincolo de temperatura optimă pentru congelator, un alt element e la fel de important atunci când vine vorba de protejarea alimentelor cât timp sunt înghețate.
Ca urmare, experții recomandă să nu umpli congelatorul și să nu blochezi ventilatorul. Blocarea ventilatorului e unul dintre modurile prin care poți scurta durata de viață a frigiderului.
În plus, e indicat să dezgheți periodic congelatorul, pentru ca acesta să funcționeze eficient pe termen lung. Astfel, poți preveni și strângerea gheții, ce poate ocupa spațiu necesar pentru depozitarea alimentelor.
Experții mai recomandă și să introduci alimente noi în spatele congelatorului. Astfel, te poți încuraja să consumi mâncarea mai veche mai întâi. Poți folosi și un termometru special pentru congelator (dacă frigiderul tău nu include un ecran separat pentru acesta).
Experții recomandă nu doar temperatura optimă pentru congelator, de – 18 grade Celsius, ci și menținerea unui spațiu în care poate circula aerul.
Frigiderul se numără printre electrocasnicele care consumă cea mai multă energie. Experții au mai multe sfaturi pentru a economisi și bani la factură atunci când vine vorba de frigider și congelator.
Aproximativ o treime din curentul electric al unei locuințe e consumat de frigider, potrivit experților. Aceștia recomandă să te asiguri că ai închis corect ușa frigiderului. Experții recomandă și să scoți din priză un alt aparat electrocasnic înainte de a merge la somn.
În plus, nu trebuie să introduci mâncare caldă în frigider sau congelator. Dacă nu vei ține cont de acest sfat, vei consumă și mai multă energie.