Numărul adulților cu demență ar putea crește la 150 de milioane de cazuri până în anul 2050. Avertismentul experților

Numărul adulților cu demență va crește la nivel mondial, până la 153 de milioane până în anul 2050, potrivit unui studiu recent.

Publicat: 11 ianuarie 2022, 12:07
Reclamă

Un nou studiu, primul de acest gen realizat până acum, susține că numărul adulților ce suferă de demență va crește până la 153 de milioane. Acest prag va fi atins până în anul 2050. Potrivit acestor date, numărul se va tripla în următoarele decenii. 

Experții care au realizat studiul au descris rezultatele acestuia drept șocante, scrie The Guardian

Aceștia susțin că studiul demonstrează că demența e „o amenințare majoră și în continuă creștere la adresa sistemelor de sănătate și sociale viitoare”, în toate țările din lume. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Numărul adulților cu demență ar putea crește până la 150 de milioane până în anul 2050

Potrivit experților, în 2019, numărul persoanelor cu demență a fost estimat la 57 de milioane. Rezultatele studiului, numit The Global Burden of Disease, estimează că acest număr se va tripla în următoarele 3 decenii.

Numărul adulților cu demență ar putea crește din cauza unor factori precum creșterea populației și îmbătrânirea. Alți factori care cresc riscul apariției acestei boli, precum obezitatea și fumatul, vor avea și ei un impact semnificativ.

Reclamă
Reclamă

Studiul The Global Burden of Disease e primul ce oferă estimări pentru adulți de peste 40 de ani. El a inclus date din 195 de țări. Rezultatele au fost publicate în Lancet Public Health. 

Cazurile de demență vor crește în fiecare țară. Cea mai mare creștere se va înregistra în Africa de Nord și Orientul Mijlociu (367%) și estul Africii Subsahariene (357%). 

Țările în care va crește cel mai mult numărul adulților cu demență sunt Qatar (1.926%), Emiratele Arabe Unite (1.795%) și Bahrain (1.084%). 

Cele mai mici creșteri se vor înregistra în țările bogate din Asia (53%) și vestul Europei (74%), potrivit studiului. Japonia va avea cea mai mică creștere din lume, cu 27%. În Marea Britanie, numărul va crește cu 75%, până la 1.6 de milioane până în 2050. Experții au estimat până la ce vârstă pot trăi oamenii, de fapt.

Până la 40% din cazurile de demență pot fi prevenite sau întârziate, potrivit unui studiu

Deși demența afectează mai ales persoanele în vârstă, nu reprezintă o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Potrivit unui studiu Lancet din anul 2020, până la 40% din cazurile de demență pot fi prevenite sau întârziate. Acest lucru ar fi posibil dacă expunerea la 12 factori ar fi limitată. Printre aceștia se numără lipsa educației, tensiunea arterială crescută, probleme de auz, fumat, obezitate, depresie, lipsa mișcării, diabet, izolarea socială, consumul excesiv de alcool, răni la nivelul capului și aerul poluat.

Numărul adulților cu demență va crește până la 153 de milioane în următoarele decenii. Hillary Evans, din cadrul Alzheimer’s Research, din Marea Britanie, susține că rezultatele „au dezvăluit adevărul șocant despre demență, la nivel mondial”. Evans nu a fost implicată în studiu. Recent, experții au descoperit un sistem anticancer în celulele umane.

Demența nu afectează doar indivizii, poate devasta familii întregi și rețele de prieteni și apropiați.

– Hillary Evans 

Potrivit experților, costurile mondiale rezultate în urma cazurilor de demență, în anul 2019, au fost estimate la peste 1 trilion de dolari. 

Experții care au realizat studiul despre numărul adulților cu demență din anul 2050 cer eforturi mai mari de prevenire a riscului apariției acestei boli. Ei recomandă schimbarea unor factori precum educația, dieta și mișcarea. În plus, cer mai multe studii despre tratamente eficiente ce pot modifica boala. 

„Pentru a avea cel mai mare impact, trebuie să reducem riscul expunerii la cei mai mari factori de risc, în fiecare țară,” a declarat Emma Nichols. Nichols a fost conducătoarea studiului, din cadrul Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), Universitatea din Washington.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Doza de suc Coca Cola în nisip, după ce Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Fun
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Femeie care bagă în gura 2 tablete de gumă, pentru a ilustra riscul la care te expui când o mesteci
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mașină electrică albă, la încărcare la pompă. Furtunul e negru, mașina e albă, și o lumină albastră curge. Xiaomi va produce mașini electrice de serie în câțiva ani
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
După ce Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV, noua mașină electrică, acțiunile companiei au crescut semnificativ, la un nivel record. Acțiunile Xiaomi au crescut cu 5% și au atins un prag record la o zi...
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
2
Băiat blond, care stă în iarbă, cu un telefon în mână. Experții au dezvăluit ce efect poate avea comunicarea prin intermediul tehnologiei asupra copiilor
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Experții au dezvăluit cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon timp de doar 3 zile, cu diferențe surprinzătoare.  În ultimul deceniu, smartphone-urile au devenit un dispozitiv utilizat zilnic de miliarde de oameni....
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
3
Consola Xbox One, pe alb, pe un fundal verde deschis. Microsoft a oprit recent producția pentru această consolă
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Cu o veste care a încântat fanii, Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație a consolei Xbox. Fanii Xbox sunt încântați de cel mai recent anunț Microsoft. Gigantul tech a dezvăluit...
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
4
Stația pațială Internațională, cu Pământul pe fundal. Rusia crede că Stația Spațială Internațională e periculoasă
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme decât planificase NASA, după ce compania sa, SpaceX, a primit proiectul de a o distruge.  Elon Musk iar cere NASA să distrugă Stația Spațială Internațională...
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
5
Telefon mobil cu Apple Intelligence pe ecran și pe fundal, care introduce noile funcții
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
În cadrul evenimentului WWDC 2025, Apple a dezvăluit cele mai importante vești AI, care vor fi integrate în sistemul de operare pe viitor. Anul trecut, evenimentul WWDC a scos la iveală planurile ambițioase ale...
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
PARTENERI
×