Potrivit unui studiu din 2021, mulți oameni simt senzații stresante atunci când văd pe cineva care se foiește și se agită. Deși misokinesia e un fenomen psihologic cunoscut, până acum nu se știa exact cât de răspândit e.
Fenomenul care poate afecta 1 din 3 oameni. Ce e misokinesia și de ce ar fi cauzată
O nouă cercetare a studiat fenomenul care poate afecta 1 din 3 oameni, misokinesia. E primul astfel de studiu care a estimat cât de răspândit e fenomenul psihologic.
Misokinesia înseamnă ura de mișcare, potrivit Science Alert. Până acum, experții nu l-au studiat în amănunt.
În unele cercetări, a fost asociat și cu misofonia (fenomen în care unii oameni sunt deranjați de anumite zgomote, mai ales cele repetitive).
Fenomenul care poate afecta 1 din 3 oameni
Misokinesia ar fi similară cu misofonia, dar, în acest caz, fenomenul e declanșat de elemente vizuale, nu audio, potrivit experților.
„Misokinesia e definită drept un răspuns negativ afectiv și emoțional puternic la vederea unor mișcări mici și repetitive ale altor persoane. Precum atunci când cineva își mișcă repetitiv mână sau piciorul,” au scris experții. Echipa de cercetare care a realizat studiul despre fenomenul care poate afecta 1 din 3 oameni a fost condusă de Sumeet Jaswal, din cadrul Universității din Columbia Britanică.
„Dar, surprinzător, cercetarea științifică pe acest subiect lipsește,” au continuat experții.
Află care e și simțul secret din corp, care influențează bunăstarea oamenilor.
Pentru a îmbunătăți înțelegerea despre misokinesia, Jawal și echipa sa au realizat „prima explorare științifică în profunzime” axată pe misokinesia. Rezultatele indică o senzitivitate ridicată la mișcările agitate. În plus, indică și faptul că afectează un număr mai mare de persoane decât se credea până acum.
Astfel, studiul a concluzionat că misokinesia e fenomenul care poate afecta 1 din 3 oameni. La experimente au participat peste 4.100 de participanți. Printre aceștia s-au numărat studenți și oameni din populația generală.
Studiul și-a propus și să vadă ce impact are misokinesia asupra oamenilor, dar să exploreze și senzațiile ce se pot manifesta în acest context.
„Am descoperit că aproximativ o treime dintre participanți aveau un grad de sensibilitate legată de misokinesie la comportamentele repetitive, agitate ale celorlalți, așa cum au întâmpinat situațiile în viața de zi cu zi,” au concluzionat experții.
De unde ar proveni misokinesia, potrivit experților
„Rezultatele susțin concluzia că misokinesia nu e un fenomen limitat la populațiile clinice, dar, în schimb, e un obstacol social de bază și, până, recunoscut prea puțin, pe care îl au numeroși oameni din populația generală,” a continuat echipa de studiu, ce a cercetat misokinesia, fenomenul care poate afecta 1 din 3 oameni.
Potrivit analizei, misokinesia uneori apare alături de misofonie, dar nu întotdeauna. Fenomenul variază semnificativ între indivizi. Unii dintre ei au sensibilitate mai mică la astfel de stimuli, pe când alții au o sensibilitate mai mare.
Încă nu se știe exact ce cauzează acest fenomen. Există, însă, mai multe teorii. E posibil ca această să provină de la un nivel cognitiv.
„O posibilitate pe care vrem s-o exploră e că „neuronii oglindă” joacă un rol important,” a declarat Jaswal. „Acești neuroni se activează atunci când ne mișcăm, dar și când îi vedem pe alții care se mișcă. De exemplu, atunci când vezi pe cineva care se rănește, e posibil să tresari și tu. Pentru că durerea lor e oglindită în creierul tău.”
Află și trucul care te poate ajuta să dormi mai bine, potrivit experților – la ce obicei zilnic poți apela.
E posibil ca oamenii predispuși la misokinesie, fenomenul care poate afecta un număr semnificativ de oameni, să empatizeze subconștient cu psihologia celor care se agită.
„Un motiv pentru care oamenii se agită e că sunt anxioși sau au emoții, așa că atunci când oamenii care suferă de misokinesie văd pe cineva care se agită, e posibil să oglindească acest lucru și să se simtă și ei anxioși sau să aibă emoții,” a continuat Jaswal.