Simțul secret din corp, care influențează bunăstarea oamenilor. Ce e interocepția

Potrivit experților, simțul secret din corp se alătură celor 5 cunoscute de majoritate, precum și celor mai puțin cunoscute. Interocepția ar avea o legătură strânsă cu bunăstarea și emoțiile.

Publicat: 13 noiembrie 2021, 7:23
Reclamă

Experții continuă să descopere lucruri neobișnuite în corpul uman. Cum medicina avansează constant și corpul oamenilor continuă să evolueze, alte detalii inedite ies la iveală. Printre acestea se numără și un simț care a început să fie studiat recent.

Reclamă

Există numeroase dovezi că semnalele trimise de la organele interne la creier au un rol important în anxietate și depresie, scrie The Guardian. Interocepția e percepția creierului asupra stării corpului, transmisă de la receptorii organelor interne. 

Interocepția nu e la fel de cunoscută precum cele 5 simțuri clasice, dar joacă un rol important în bunăstare, potrivit The Guardian. 

Cum funcționează interocepția, simțul secret din corp

Experții au demonstrat că sensibilitatea la semnalele interoceptive pot determina capacitatea ne a ne regla emoțiile. Mai mult, ar juca un rol în susceptibilitatea unor probleme psihice precum anxietatea și depresia. 

”Vedem o creștere extraordinară în aria cercetării interoceptive,” a declarat prof. Manos Tsarikis, psiholog din cadrul Universității din Londra. Oamenii continuă să evolueze, motiv pentru care se găsesc noi detalii în trup.

Reclamă
Reclamă

Interocepția, simțul secret din corp, include toate semnalele de la organele interne, inclusiv sistemul cardiovascular, plămâni, sistemul digestiv, vezică urinară, rinichi. 

Multe dintre procese (gestionarea nivelului de glucoză din sânge etc) nu sunt percepute conștient. Altele, precum încleștarea mușchilor și bătăile inimii, ar trebuie să fie accesibile conștient, măcar o partea din timp. 

Modul în care sunt interpretate aceste semnale pot avea efecte importante asupra bunăstării, susțin experții. 

”Cercetătorii și doctorii recunosc interocepția drept un mecanism cheie în sănătatea mintală și fizică, unde înțelegerea semnalelor corpului ne ajută să înțelegem și să reglăm stările noastre emoționale și fizice,” a declarat dr. Helen Weng, din cadrul Universității din California, despre simțul secret din corp.

Prof. Antonio Damasio, în anii 1990, a propus că evenimentele emoționale încep cu schimbări în starea corpului, numite ”semne somatice”. Aceste schimbări ar avea loc înainte ca indivizii să fie conștient de emoție. Damasio susținea că fără interocepție, nu ar exista emoții precum fericire și tristețe. 

Cum poate fi testat simțul interocepției

Interocepția poate fi testată prin numărarea bătăilor inimii într-un minut. Individul se concentrează pe bătăi, în timp ce doctorul îi ia pulsul și verifică dacă cele două numere sunt similare. 

Indivizii care detectează mai exact semnalele corpului pot avea interpretări mai nuanțate asupra sentimentelor, potrivit The Guardian. Din acest motiv, interocepția, simțul secret din corp, e foarte important.

Un subgrup semnificativ de persoane care se confruntă cu depresia nu au un simț interoceptiv foarte bine dezvoltat. În schimb, persoanele care au anxietate susțin că sunt mai atente la semnalele interoceptive, dar le pot interpreta greșit. Există o legătură între interocepție și exercițiile fizice. 

Dacă ești decondiționat, din cauza lipsei mișcării, atunci există o probabilitate mai mare să simți simptome pe care le-ai asocia cu anxietatea. Inima ta va bate mai puternic atunci când dai de obstacole – fizice sau emoționale.”

– Hugo Critchley, din cadrul Brighton and Sussex Medical School

Pe măsură ce faci mai multă mișcare și corpul se adaptează, va avea rezistență mai mare la circumstanțele care se schimbă, ceea ce poate ajuta la bunăstarea emoțională. 

Mai mult, exercițiile fizice pot ajuta la conștientizarea mai accentuată a semnalelor. Acest lucru poate duce la o interpretare mai exactă a semnalelor oferite de simțul secret din corp. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Imagine cu planetă Pământ, cu soarele în partea de sus, ce nu arată rotația Pământului
Ce s-ar întâmpla dacă rotația Pământului s-ar opri. Planeta s-ar transforma complet
Ce s-ar întâmpla dacă rotația Pământului s-ar opri. Planeta s-ar transforma complet
Imagine cu un țânțar pe pielea unui om, cu fundal verde în spate. Experții au explicat de ce țânțarii ciupesc mai mult unele persoane
De ce ciupesc țântarii unii oameni mai mult decât alții. Răspunsul experților
De ce ciupesc țântarii unii oameni mai mult decât alții. Răspunsul experților
Cometă strălucitoare, surprinsă în 2020, cu o coasă albă cu albastru, pe cerul de noapte. Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a fost observat recent
Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a detunat pe cer. Unde a fost observat
Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a detunat pe cer. Unde a fost observat
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
Eclipsa de Lună din mai 2022, numită și Luna Sângerie, va putea fi vizibilă și în România pentru un timp redus.  Prima eclipsă lunară a anului 2022 va avea loc în noaptea 15-16 mai,...
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
2
Un asteroid imens ce se va apropia de Pământ, pe fundal negru
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
Un asteroid imens se va apropia de Pământ joi, 28 aprilie, potrivit unui avertisment NASA, care a urmărit roca spațială „potențial periculoasă”. Un asteroid imens, „potențial periculos”, va intra în orbita Pământului joi, 28...
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
3
Forme de relief Marte, în culori roșii și de portocaliu, similare cu acele urme de gheare descoperite pe Marte
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
„Urme de gheare” descoperite pe Marte au uimit experții, care au surprins fenomenul deosebit pe Planeta Roșie. Marte e una dintre planetele care sunt luate în considerare pentru colonizarea umană pe viitor. În ultimii...
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
4
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îmbrăcat în hanoracul care a fost vândut la licitație
Fun
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație pentru o strângere de fonduri pentru Ucraina, ce a avut loc recent în Londra. Piesa vestimentară a fost vândută pentru o sumă fantastică, în cadrul...
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
5
Utilizator care curăță un telefon mobil negru, cu o bucată albă. Puțini știu cât de murdar e telefonul tău
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
Te-ai întrebat cât de murdar e telefonul tău, de fapt? Experții trag un semnal de alarmă privind microorganismele care se pot găsi pe suprafața sa. Telefoanele mobile au devenit o parte importantă a activității...
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
PARTENERI
×