Descoperirile din medicină, mai ales cele legate de cancer, s-au înmulțit în ultimii ani. Acum, o nouă cercetare s-a axat pe mutațiile genetice care pot duce la dezvoltarea unor forme agresive de cancer.
Descoperirea care poate „reduce la tăcere” cancerul. Cercetarea e o premieră mondială
Experții au realizat descoperirea care poate „reduce la tăcere” cancerul, mai ales anumite tipuri agresive, care se răspândesc rapid.
Cu această nouă descoperire din cadrul Peter MacMallum Cancer Centre, Australia, experții susțin că această boală poate fi „redusă la tăcere”.
Pentru acest studiu, experții s-au axat la studierea mutațiilor genetice care pot duce la această boală.
Descoperirea care poate „reduce la tăcere” cancerul
Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate pentru „a reduce la tăcere” mutaţiile unor gene care cauzează cancer, informează agenţia de presă Xinhua, scrie AGERPRES.
Prin analizarea acestor mutații genetice, experții susțin că pot „reduce la tăcere” cancerul.
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii de la Peter MacCallum Cancer Center din Melbourne au demonstrat că este posibilă utilizarea puternicului instrument de editare a genelor CRISPR pentru „a reduce la tăcere” mutaţiile KRAS G12, NRAS G12D şi BRAF V600E. Acestea provoacă forme agresive de cancer pancreatic, cancer colorectal şi cancer pulmonar.
Ei au folosit proteina Cas13 pentru a activa CRISPR. Aceasta e o tehnologie utilizată de oamenii de ştiinţă pentru a ţinti, a dezactiva sau a edita fragmente specifice de ADN în interiorul celulelor. Cu scopul de a viza mai degrabă acidul ribonucleic (ARN) decât acidul dezoxiribonucleic (ADN).
S-a descoperit astfel că metoda CRISPR-Cas13 era capabilă să degradeze selectiv transcrierile mutante de ARN. Și să scutească versiunile normale, fără mutaţii, ale acestor gene pe care le găsea în celulele sănătoase.
Toate mutaţiile genetice vizate de acest studiu sunt variante cu o singură nucleotidă (SNV). Adică mici modificări ale codului genetic care determină creşterea necontrolată a celulelor. Experții cred că pot „reduce la tăcere” cancerul prin analizarea acestor mutații genetice.
Experții au folosit tehnologia CRISPR
Mohamed Farah, coautor al studiului, a declarat că SNV-urile au reputaţia de a fi fost până acum extrem de greu de ţintit cu ajutorul medicamentelor obişnuite.
„Cu o dezvoltare ulterioară, această platformă ar putea transforma modul în care tratăm cancerele determinate de mutaţii greu de ţintit”, a declarat Mohamed Farah, ce crede că o astfel de tehnică poate „reduce la tăcere” cancerul.
„Precizia şi adaptabilitatea acestui sistem deschid, de asemenea, noi uşi pentru tratamentele personalizate împotriva cancerului. Adaptate profilului genetic unic al unui individ”, a mai spus el.
Potrivit declaraţiilor sale, medicii au constatat că metoda reduce la tăcere SNV-urile cu un nivel fără precedent de acurateţe şi de flexibilitate. Cel puțin în condiţii de laborator. Dar că este nevoie de mai multă muncă înainte ca această tehnică să poată fi testată pe oameni.
Cercetarea din domeniul cancerului găsește soluții din ce în ce mai surprinzătoare. Recent, experții au realizat că un tip comun de bacterie care se găsește în gură poate „topi” cancerul. O astfel de descoperirea poate schimba industria medicală și poate oferi noi soluții pentru tratarea cancerului. Această descoperire a fost realizată de cercetători din Marea Britanie. Aceștia susțin că au fost „uimiți brutal” să realizeze că fusobacteria poate omorî anumite tipuri de cancer. Aceasta e un tip de bacterie care se găsește frecvent în gură.