Inteligența artificială a început să fie folosită în numeroase domenii, inclusiv cel medical. Experții dezvoltă tehnologia pentru a diagnostica mai ușor și mai eficient anumite boli, precum embolia pulmonară.
AI poate identifica pacienții cu risc de embolie pulmonară. Cum funcționează sistemul inedit
Un nou model AI poate identifica pacienții cu risc de embolie pulmonară, ceea ce ar putea salva mii de vieți anual.
Noul model a fost creat de o echipă de cercetători din Israel.
Tehnologia ar fi capabilă de un diagnostic mai eficient și mai timpuriu decât în cazul medicilor.
AI poate identifica pacienții cu risc de embolie pulmonară
O echipă de cercetători israelieni a utilizat inteligenţa artificială (AI) pentru a identifica şi prezice apariţia emboliei pulmonare cu risc ridicat. Modelul folosește doar datele disponibile la prezentarea pacienţilor la camera de gardă, a anunţat Centrul Medical Sheba, citat de agenţia Xinhua, scrie AGERPRES.
Pacienții cu risc de embolie pulmonară pot fi diagnosticați de model doar cu ajutorul informațiilor pe care le oferă atunci când sunt internați.
Embolia pulmonară se manifestă prin obstrucţionarea fluxului sanguin către plămâni. Din cauza prezenţei unui cheag de sânge periculos. Acesta provine, de obicei, din venele profunde de la picioare.
Dacă nu este detectată la timp, această problemă de sănătate poate pune viaţa în pericol.
Într-un studiu publicat în Journal of Medical Internet Research, o echipă de la Centrul Medical Sheba şi de la Universitatea Ben Gurion a aplicat tehnici avansate de învăţare automată pentru a crea un nou algoritm. Acesta analizează fişele medicale existente pentru a evalua riscul de embolie pulmonară înainte de spitalizare.
Algoritmul a fost testat în cadrul unui studiu clinic. La test au participat peste 46.000 de pacienţi care s-au prezentat la camera de gardă. Dintre aceștia, 1.942, sau aproximativ 4%, au fost diagnosticaţi cu embolie pulmonară.
Studiul a arătat că algoritmul a putut identifica şi prezice cu acurateţe pacienţii cu risc ridicat de embolie pulmonară. Ceea ce demonstrează potenţialul AI în diagnosticarea precoce şi îmbunătăţirea rezultatelor pentru pacienţi.
Centrul Medical Sheba intenţionează să încorporeze acest instrument AI în cadrul sistemelor sale de diagnosticare a urgenţelor, sporind capacitatea spitalului de a salva vieţi, a indicat marţi instituţia.
Inteligența artificială poate detecta și cancerul mamar
Folosirea AI în depistarea cancerului de sân e sigură și ar putea înjumătăți volumul de muncă al radiologilor, potrivit unui studiu recent. Cancerul de sân e cel mai răspândit tip de cancer, la nivel mondial, potrivit OMS.
Experții încearcă să îmbunătățească prognoza și să reducă mortalitatea, prin depistarea din timp a cancerului. Potrivit unui studiu recent, inteligența artificială poate ajuta. Acum, experții susțin că AI poate diagnostica și pacienții cu risc de embolie pulmonară.
Studiul despre cum ar putea ajuta inteligența artificială la depistarea cancerului a fost efectuat în Suedia. Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Lancet Oncology. Cercetarea aduce, mai presus de toate, o concluzie. Conform căreia utilizarea de către medicii radiologi a unui software de inteligenţă artificială pentru o mai bună orientare a analizelor lor nu implică niciun risc.
Cercetătorii au împărţit aproximativ 80.000 de femei în două grupuri de dimensiuni similare. Toate persoanele au fost supuse unei mamografii. Însă cele din primul grup au fost examinate în mod tradiţional, de către doi radiologi independenţi. Datele din cel de-al doilea grup au fost analizate mai întâi de un software AI. Și apoi de un singur radiolog.