Țesutul mamar dens ar reprezenta un risc de 4 ori mai mare de apariție a cancerului la sân, susțin experții. Un nou studiu a scos la iveală faptul că multe femei nu știu care sunt riscurile acestei densități.
Semnul care ar indica un risc ridicat de apariție a cancerului mamar. Cele mai multe femei nu au auzit de el, potrivit unui studiu recent
Un nou studiu a detaliat semnul care ar indica un risc ridicat de apariție a cancerului mamar, de care cele mai multe femei nu ar fi auzit.
Densitatea țesutului mamar se referă la sânii care sunt compuși din mai mult țesut fibros și glandular în comparație cu țesutul adipos. Această compoziție poate fi detectată cu ajutorul unei mamografii, scrie The Independent.
Studiul a fost publicat în Jama Network Open, pe 23 ianuarie. La el au participat 1.858 de femei, cu vârste între 40 și 76 de ani, în perioada 2019-2020. Ele își făcuseră recent mamografii, nu aveau un istoric de cancer de sân.
Semnul care ar indica un risc ridicat de apariție a cancerului mamar
Potrivit studiului, multe femei nu au auzit de densitatea țesutului mamar și de importanța pe care o poate avea atunci când vine vorba de riscul apariției cancerului la sân, în comparație cu alți factori cunoscuți. Printre aceștia se numără o rudă care a avut cancer de sân, obezitate, consumul a mai mult de o băutură alcoolică pe zi, lipsa unei sarcini și o biopsie mamară precedentă.
Densitatea țesutului mamar e semnul care ar indica un risc ridicat de apariție a cancerului la sân. E asociat cu un risc de 1.2 – 4 mai ridicat, potrivit studiului. Chiar și așa, puține femei știu ce importanță are ca factor de risc.
În schimb, 93% din femeile incluse în studiu considerau că istorical medical al familiei avea un risc mai ridicat. 65% din femei considerau obezitatea un risc mai mare decât densitatea țesutului.
Experții avertizează că o epidemie de cancer în rândul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani ar putea să apară.
Dintre cele 61 de femei care au fost intervievate în studiu, doar 6 din ele au asociat densitatea țesutului cu un risc ridicat al apariției cancerului mamar. Cele mai multe femei din studiu știau, însă, că această densitate poate afecta citirea mamografiei, deși nu știau că e semnul care ar indica un risc mai ridicat.
Atunci când au fost întrebate ce pot face pentru a scădea riscul apariției cancerului, o treime din ele nu știau ce soluții există.
Experții recomandă mamografii anuale pentru anumite femei
Experții susțin că există moduri prin care poate fi redus riscul apariției cancerului la sân. Printre acestea se numără o mamografie anuală. Acest test poate identifica semne invizibile sau simptome ale cancerului, ce nu pot fi simțite.
Potrivit American Cancer Society, experții recomandă ca femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani să facă mamografie în fiecare an. Femeile cu vârsta între 40 și 44 de ani au opțiunea să înceapă testele mai devreme. Astfel, poate fi identificat semnul care ar indica un risc ridicat, densitatea țesutului mamar.
Află și de ce unii oameni care fumează toată viața nu fac cancer pulmonar.
Densitatea țesutului mamar e, de obicei, moștenită. Poate fi găsită și în cazul femeilor mai tinere. Precum și în cazul celor care iau tratament pe bază de hormoni și care au o greutate mai mică.
Alte studii au demonstrat că și RMN-ul poate fi folosit pentru a detecta anumite semne ale cancerului. Acestea pot să nu nu apară în mamografie.