Mai multe cercetări au concluzionat că mâncarea fast food nu e ideală pentru organismul uman. Experții susțin că există o legătură între acest tip de produse și epidemia de obezitate ce afectează milioane de persoane doar în Statele Unite ale Americii.
De ce evită unii oameni mâncarea fast food. Rezultatul surprinzător al unui studiu recent
Experții s-au întrebat de ce evită unii oameni mâncarea fast food, care a devenit din ce în ce mai consumată în ultimii ani. Un nou studiu a găsit un răspuns surprinzător.
Potrivit unui nou studiu, principalul motiv pentru care unele persoane evită mâncarea fast food nu are legătură doar cu faptul că nu e sănătoasă, potrivit Science Alert.
Se pare că aceste persoane nu vor să consume astfel de produse pentru că se simt vinovați în momentul în care fac acest lucru.
De ce evită unii oameni mâncarea fast food
Studiul a inclus un chestionar online, la care au participat 300 de respondenți. Experții au vrut să identifice factorii cheie în acest proces de decizie. Aceșția pot diferenția oamenii care consumă în mod obișnuit fast food și cei care consumă foarte rar aceste produse.
„O lipsă în cercetare e că motivele pentru a nu consuma mâncare fast food nu sunt atât de cunoscute, în afară de presupuneri anecdotice că valoarea nutrițională scăzută a fast food ar putea descuraja consumul de fast food,” a declarat Kiwon Lee, din cadrul Universității Kent State, conducătorul studiului.
Valoarea nutrienților din fast food e un factor important pentru unele persoane. Acesta nu e motivul principal care determină decizia de cumpărare. Experții au descoperit un nou mușchi în corpul uman.
Studiul despre de ce evită unii oameni mâncarea fast food a scos la iveală un motiv surprinzător. Respondenții au fost întrebați ce părere au despre acest fel de mâncare în funcție de mai mulți factori. Printre aceștia se numără valorile funcționale (conveniență, gust etc) și valori emoționale (plăcere etc).
Doi factori determină decizia unei persoane de a consuma fast food
Cu ajutorul unor tehnici statistice, experții au interpretat datele și au descoperit 2 factori importanți. Aceștia pot determina dacă o persoană va consuma fast food sau nu. Corpul uman poate încărca dispozitive, susțin experții.
Primul e tendința de a consuma fast food în „situații accidentale”, ce nu țin de controlul lor. În aceste situații se numără călătoriile, lipsa hranei acasă sau în perioade stresante. Acestea nu pot explica de ce evită unii oameni mâncarea fast food singure, însă.
Al doilea factor a fost mai surprinzător, potrivit experților. Analiza a concluzionat că cei mai mulți oameni evită fast food pentru că se simt vinovați.
„Cei care nu consumă în mod regulat fast food pot fi caracterizați prin tendința de a se simți vinovați atunci când vine vorba de consumul fast food și simt că au realizat ceva atunci când nu consumă fast food,” susțin experții.
Rezultatul sugerează că informațiile despre valoarea nutrițională nu pot explica de ce evită unii oameni mâncarea fast food. Această concluzie a apărut și în alte cercetări.
„Putem să asumăm că faptul că mâncarea fast food e percepută ca fiind nesănătoasă duce la evitarea consumului doar atunci când această percepție e acompaniată de alte motive pentru a nu mânca fast food – precum sentimentele de vinovăție, așa cum sugerează rezultatele noastre,” a scris echipa în studiu.