O echipă internațională de experți au descoperit sute de coloane vertebrale în Valea Chincha, din Peru. Acestea erau agățate de stâlpi, primul exemplu documentat al acestui ritual, potrivit unui nou studiu.
200 de coloane vertebrale umane agățate de stâlpi au fost descoperite în Peru. Când a apărut ritualul inedit
200 de coloane vertebrale umane, agățate de stâlpi, au fost descoperite în Peru, o dovadă a unui mod inedit în care erau tratați morții în acea cultură. E prima dată când a fost găsit un exemplu pentru un astfel de ritual.
Experții au găsit cele mai multe „vertebre agățate de stâlpi” în morminte vaste indigene. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „chullpas”, potrivit CNN.
Acestea ar fi fost ridicate în urmă cu mai multe sute de ani, aproximativ în perioada în care au ajuns exploratorii europeni în zonă.
200 de coloane vertebrale umane au fost descoperite în Peru
Din cele 192 de coloane vertebrale agățate de stâlpi, arheologii au descoperit că, în aproape toate cazurile, fiecare stâlp includea rămășițele unui singur individ. Studiul a fost publicat în jurnalul științific Antiquity.
Se pare că adulții și copiii comunității indigene erau aleși pentru acest ritual. Potrivit experților, aceste coloane vertebrale ar fi fost agățate de stâlpi în perioada 1450 – 1650. În acea perioadă, imperiul Incaș s-a încheiat cu venirea exploratorilor europeni.
Cele 200 de coloane vertebrale umane găsite în Peru ar fi apărut într-o perioadă „turbulentă” din Valea Chincha, potrivit lui Jacob L. Bongers, conducătorul studiului.
În Valea Chincha a fost ridicat Regatul Chincha, în perioada 1000 – 1400. Acesta avea o alianță cu Imperiul Incaș. Pe măsură ce influența exploratorilor europeni a crescut, populația a fost decimată. De la o populație de peste 30.000 în 1533, aceasta a ajuns la 979 până în 1583.
Unele dintre morminte au fost jefuite, așa cum au concluzionat și alte analize realizate în zonă. Rețea de drumuri funerare a fost descoperită în Arabia Saudită.
„Jefuirea mormintelor indigene a avut loc în toată Valea Chincha în perioada colonială,” a declarat Jacob L. Bongers. „Jefuirea presupunea mai ales înlăturarea bunurilor din aur și argint și e posibil să fi făcut parte din eforturile europenilor de a eradica ritualurile religioase indigene și a obiceiurilor de înmormântare.”
Coloanele vertebrale au fost agățate de stâlpi după ce corpurile au fost înmormântate
Cele 200 de coloane vertebrale umane găsite în Peru ar fi fost agățate de stâlpi după ce corpurile au fost înmormântate și dezgropate. Experții cred că acest obicei a fost folosit pentru a repara simbolic stricăciunile provocate de jefuiri. Analiza a scos la iveală faptul că aceste coloane vertebrale au fost extrase din morminte, după înmormântarea inițială.
„Aceste coloane agățate de stâlpi probabil au fost create pentru a reconstrui morții, ca un răspuns la jefuirea mormintelor,” a declarat Bongers. „Rezultatele noastre sugerează că acest obicei reprezenta un răspuns direct, ritualizat, indigen la colonialismul european.”
Cele 200 de coloane vertebrale umane au fost găsite în Valea Chincha. În această zonă, integritatea corpului după moarte era considerată extrem de importantă. Potrivit unui studiu, comunitatea indigenă din zonă avea obiceiuri unice legate de moarte.
Poporul Chinchorro, din apropiere, a dezvoltat primele tehnici pentru mumificarea artificială, cu mai multe milenii înainte ca egiptenii din Antichitate să folosească un ritual similar. Cele mai vechi piramide din lume nu ar fi fost construite în Egipt.
Atunci când mumiile din Anzi au fost distruse de exploratorii europeni, grupurile indigene au salvat ce au putut din rămășițele decimate. Acestea au fost folosite pentru a crea noi obiecte folosite în ritualuri.