O simplă scanare rapidă a globului ocular ar putea ajuta doctorii, pe viitor, să identifice persoanele care îmbătrânesc mai repede. Astfel, ei ar avea un risc mai mare să moară prematur, potrivit unui nou studiu.
Detaliul din ochi care ar dezvălui dacă ești în pericol să mori prematur. Ce au descoperit experții în retina oamenilor
Experții au descoperit detaliul din ochi care ar dezvălui ce oameni sunt în pericol să moară prematur. Aceștia au folosit un model de învățare automată pentru a testa ipoteza.
Îmbătrânirea are un efect asupra tuturor corpurilor, dar numărul de ani nu e un indiciu cert atunci când vine vorba de estimarea riscului unei morți premature. Doi oameni de aceeași vârstă ar putea avea un declin fizic diferit în corp, în funcție de mai mulți factori, potrivit Science Alert.
Potrivit unui nou studiu, analizarea ochilor unei persoane poate oferi o estimare cu privire la ritmul în care îmbătrânește.
Detaliul din ochi care ar dezvălui dacă ești în pericol să mori prematur
Un model de învățare automată a fost învățat să estimeze vârsta unei persoane prin analizarea retinei acesteia. Algoritmul e atât de eficient încât a prezis vârsta a aproximativ 47.000 de adulți de peste 50 de ani, din Marea Britanie, cu diferențe de maxim 3.5 ani.
La un deceniu după ce retinele voluntarilor au fost scanate, 1.871 dintre aceștia au murit. Cei care aveau retine ce păreau mai îmbătrânite aveau șanse mai mari să se afle în această categorie.
Modelul a ajutat experții să studieze detaliul din ochi care ar dezvălui riscul unei morți premature. De exemplu, dacă algoritmul a prezis că retina unei persoane e cu 1 an mai în vârstă decât vârsta reală, riscul unei morți, din orice cauza, în următorii 11 ani, creștea cu 2%. Riscul unei morți cauzate de o boală cardiovasculară sau cancer, în acest caz, creștea cu 3%. Recent, un sistem anticancer a fost găsit în celulele umane.
Rezultatele studiului sunt încă în stadiul de observație. Experții încă nu știu ce proces există în spatele legăturii între aspectul retinei și riscul de moarte. Aceste concluzii sunt similare cu cele ale altor studii recente. Potrivit acestora, retina e foarte sensibilă atunci când vine vorba de schimbările cauzate de îmbătrânire. Detaliul din ochi care ar dezvălui acest proces de îmbătrânire poate fi un element important pentru medici.
Acest țesut include vase de sânge și nervi. Ca urmare, poate oferi informații importante despre sănătatea vasculară și cea a creierului.
Unele studii susțin că ochii pot oferi informații despre riscul apariției mai multor boli
Dincolo de detaliul din ochi care ar putea dezvălui dacă o persoană e în pericol să moară prematur, alte studii au sugerat că celulele din spatele globului ocular pot prezice apariția unor boli cardiovasculare, la nivelul rinichilor sau alte semne de îmbătrânire.
Acest studiu, publicat în British Journal of Ophthalmology, e primul care a prezentat „diferența de vârstă din retină” drept un element important în estimarea duratei de viață. Recent, experții au descoperit un nou mușchi în corpul uman.
„Asocierea semnificativă între diferența de vârstă din retină și mortalitatea non-cardiovasculară/non-cancer, împreună cu numeroasele dovezi ale legăturii dintre ochi și creier, ar putea susține ideea potrivit căreia retina e un fel de „fereastră” către bolile sistemului nervos,” au declarat autorii studiului.
Potrivit experților, morțile cauzate de bolile cardiovasculare au crescut în ultimii ani. Ca urmare, un mecanism ce ar putea ajuta la prezicerea apariției acestora ar putea ajuta medicii pe viitor.