Potrivit experților, creierul uman crește de-a lungul timpului, ceea ce ar putea reduce riscul demenței în rândul generațiilor tinere. Un nou studiu a analizat creierul a 3.000 de americani, cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani.
Ce se întâmplă cu creierul generațiilor mai tinere. Experții au fost surprinși de schimbare
Experții au analizat ce se întâmplă cu creierul generațiilor mai tinere și efectele care se înregistrează la nivelul întregului corp.
Rezultatele au indicat un volum cu 6.6% mai mare la nivelul creierului celor născuți în anii 1970 față de cei născuți în 1930, scrie Science Alert.
Cei din generația X aveau și un volum cu 8% mai mare la nivelul materiei albe. În plus, suprafața raportată la volumul materiei cenușii a fost de 15% mai mare decât în cazul generațiilor trecute.
Ce se întâmplă cu creierul generațiilor mai tinere
O arie specifică a creierului, hippocampusul, care are un rol important în memorie și învățare, a avut o creștere de 5.7%.
Această creștere analizată în creierul generațiilor mai tinere a fost universală, indiferent de înălțime, vârstă și sex.
„Se pare că deceniul în care se naște cineva are un impact asupra mărimii creierului și poate și asupra sănătății cerebrale pe termen lung,” a declarat neurologul Charles DeCarli, conducătorul studiului.
„Genele joacă un rol important în determinarea mărimii creierului. Dar rezultatele noastre indică faptul că anumite influențe externe, precum sănătatea și factori sociali, culturali și de educație, pot avea și ele un rol,” a continuat DeCarli.
Azi, demența afectează zeci de milioane de oameni la nivel global. Cum populația bătrână a Pământului e în creștere, diagnosticarea bolii se va tripla în următoarele 3 decenii.
În același timp, în ultimele 3 decenii, incidența demenței în SUA și Europa a scăzut cu aproximativ 13% în fiecare deceniu.
Riscul absolut al apariției demenței pare să scadă pentru generațiile tinere. E posibil ca acest lucru să se datoreze și stilurilor de viață mai sănătoase și un mediu de creștere mai benefic.
Demența e caracterizată de subțierea materiei cenușii din creier. Aceasta are un rol în memorie, învățare și logică, printre alte procese cognitive. Creierul afectat se micșorează de-a lungul timpului. Ca urmare, e logic ca un creier cu un volum mai mare să fie protejat mai mult în fața unor astfel de afecțiuni.
Astfel, creierul generațiilor mai tinere ar putea să fie mai rezistent în fața demenței tocmai datorită volumului crescut. Experții au comparat nu doar generațiile 1970 vs 1930. Au repetat analiza și cu oameni născuți în 1940 și 1950. Rezultatele lor au demonstrat o creștere lentă, dar evidentă a volumului creierului de la deceniu la deceniu.
Numărul cazurilor de demență va crește în următoarele decenii
Deși schimbarea poate fi nesemnificativă la nivel individual, e „extrem de importantă la nivelul întregii populații”.
„Structuri cerebrale mai mari, precum cele observate în studiul nostru, pot reflecta o dezvoltare cerebrală îmbunătățită,” susține DeCarli.
Un alt studiu realizat în 2023, primul de acest gen realizat până acum, susține că numărul adulților ce suferă de demență va crește până la 153 de milioane. Acest prag va fi atins până în anul 2050. Potrivit acestor date, numărul se va tripla în următoarele decenii. Aceste rezultate sunt similare cu cele din noua cercetare.
Experții care au realizat studiul au descris rezultatele acestuia drept șocante.
Aceștia susțin că studiul demonstrează că demența e „o amenințare majoră și în continuă creștere la adresa sistemelor de sănătate și sociale viitoare”, în toate țările din lume. Deși creierul generațiilor mai tinere e mai mare, populația globală continuă să îmbătrânească. Așa că incidența va crește.
Potrivit experților, în 2019, numărul persoanelor cu demență a fost estimat la 57 de milioane. Rezultatele studiului, numit The Global Burden of Disease, estimează că acest număr se va tripla în următoarele 3 decenii.
Numărul adulților cu demență ar putea crește din cauza unor factori precum creșterea populației și îmbătrânirea. Alți factori care cresc riscul apariției acestei boli, precum obezitatea și fumatul, vor avea și ei un impact semnificativ.