Prin identificarea vulnerabilităților virusului Epstein-Barr (EBV), experții speră să găsească un vaccin în curând. Potrivit estimărilor experților, 95% din populația umană a lumii are acest virus, deși cei mai mulți nu vor ști că se află în corpul lor.
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni. Ce poate face în corpul uman
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni nu are vaccin momentan, dar un studiu recent a scos la iveală vulnerabilitățile sale.
Din fericire, în cele mai multe cazuri, virusul e în stare latentă, scrie The Atlantic.
Dar atunci când e activat, e asociat cu probleme importante de sănătate, precum mononucleoză, scleroză multiplă și anumite tipuri de cancer.
Virusul pe care îl au 95% dintre oameni
Experții au depus eforturi semnificative pentru a dezvolta un vaccin pentru EBV. Dar, până acum, niciunul nu e disponibil. În plus, nu există nici tratamente specifice pentru virus.
În ciuda faptului că e virusul pe care îl au 95% dintre oameni și că are efecte atât de puternice, EBV a fost descoperit abia în 1964, de către dr. Anthony Epstein și studenta sa de atunci, Yvonne Barr. Doctorul Epstein a decedat recent, la vârsta de 102 ani.
Descoperirea a fost semnificativă. EBV a fost primul virus care poate cauza cancerul ce a fost identificat. De atunci, experții au descoperit altele, printre care se numără și HPV, ce are și vaccin.
Dar EBV a rămas rezistent la tratament până acum. Un studiu recent vrea să schimbe acest lucru. Investigatori din cadrul National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) au examinat o proteină numită gp42.
Se pare că EBV folosește acea proteină pentru a infecta celulele B, un tip de celulă albă, în care virusul poate trăi pentru tot restul vieții persoanei infectate.
Echipa a dezvoltat și 2 tipuri de anticorpi, axați specific pe gp42, numiți A10 și 4C12. Scopul e de a opri legarea proteinei de celulele B. Ceea ce ar preveni intrarea virusului în celule.
Cu această cercetare, experții au vrut să găsească vulnerabilitățile pentru virusul pe care îl au 95% dintre oameni.
Cercetarea a scos la iveală faptul că acești anticorpi interacționează cu 2 zone diferite ale proteinei gp42.
Experții au descoperit o vulnerabilitate a virusului Epstein-Barr
Pentru a investiga cum acești anticorpi afectează infecția cu EBV, echipa a realizat experimente pe șoareci, folosind A10 și 4C12, plus alți anticorpi. Dintre toți, anticorpul A10 a fost cel mai eficient.
Află și cum ar fi ajutat virusurile din trecut la dezvoltarea creierelor oamenilor.
A blocat aproape complet infecția. Niciunul dintre șoarecii tratați nu au avut limfoame, asociate cu virusul pe care îl au 95% dintre oameni.
Până acum, testele au fost realizate doar pe rozătoare, dar rezultatele sunt promițătoare. Noi cercetări sunt necesare pentru a vedea dacă acest anticorp va avea un efect similar în cazul oamenilor.
Dacă se va demonstra că are același efect, poate fi o opțiune preventivă promițătoare pentru oamenii care încă nu sunt infectați cu EBV. În plus, îi poate ajuta și pe cei care au probleme de imunitate. Acești indivizi au un nivel ridicat de risc din cauza bolilor provocate de EBV, ce pot fi fatale. Rămâne de văzut dacă un astfel de tratament va putea fi folosit și în cazul oamenilor.