Câtă apă trebuie să bei pe zi, de fapt. Răspunsul la care puțini se așteaptă

Experții au dezvăluit câtă apă trebuie să bei pe zi, de fapt. Deși cantitatea recomandată e de 2 litri, aceasta nu ar fi potrivită pentru toți. 

Publicat: 28 decembrie 2022, 14:33
Reclamă

Studiile din trecut, care susțin ideea de a consuma 2 litri de apă pe zi, s-au bazat pe afirmațiile participanților, o metodă care nu e foarte precisă. O nouă cercetare a vrut să exploreze cantitatea necesară exactă.

La studiu au luat parte 5.600 de persoane, de toate vârstele, din 26 de țări, scrie Science Alert

Experții le-au dat participanților câte 100 de mililitri de apă îmbogățiți cu 5% apă în care hidrogenul și oxigenul au fost înlocuite parțial cu un izotop folosit pentru urmărirea lichidului. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum au măsurat experții cantitatea de apă necesară în fiecare zi 

Această apă e folosită des în experimente axate pe metabolism, pentru că oferă un mod de a urmări cât de rapid se mișcă elementele chimice prin corp. De cele mai multe ori, acest tip de apă include un izotop de hidrogen numit deuteriu. Acesta are un neutron în plus în nucleu. Ca urmare, atomii sunt de 2 ori mai grei decât un atom obișnuit de hidrogen.

Cu această metodă, experții au putut determina câtă apă trebuie să bei pe zi, de fapt. În urma introducerii procentului de 5% din apa cu izotop, lichidul oferit subiecților era cu 10% mai greu decât apa normală. Aceasta poate fi consumată în siguranță în cantități mici.  

Reclamă
Reclamă

Apa grea a fost amestecată cu apă ce conținea un izotop de oxigen numit oxigen-18. Acesta are 8 protoni și 10 neutroni în fiecare atom. 

„Dacă măsori ritmul la care o persoană elimină acei izotopi stabili prin urină, de-a lungul unei săptămâni, izotopul de hidrogen îți poate spune câtă apă înlocuiesc și eliminarea izotopului de oxigen ne poate spune câte calorii consumă,” a declarat Dale Schoeller, co-autor al studiului, expert în cadrul laboratorului Madison din Universitatea din Wisconsin. 

Laboratorul a fost primul din lume care a folosit acest gen de apă în experimentele umane, în anii 1980. În cel mai recent studiu, publicat în Science, echipa de cercetare a descoperit că apa necesară în fiecare zi e diferită în funcție de vârstă, gen, nivel de activitate și climat. Astfel, câtă apă trebuie să bei pe zi depinde de acești factori. 

„Studiul actual indică clar că o cantitate universală nu se aplică pentru toți, din punct de vedere al cantității de ape,” au scris experții în studiu. „Sugestia comună e că trebuie să bem 2 litri de apă pe zi, dar nu e susținută de dovezi obiective.”

Câtă apă trebuie să bei pe zi, de fapt

Schimbarea apei în organism era cea mai rapidă în cazul bărbaților cu vârsta de 20-30 de ani și în cazul femeilor de 20-55 de ani. După o anumită vârstă, aceste cifre scădeau. În cazul bărbaților, schimbarea avea loc după 40 de ani. În cazul femeilor, după vârsta de 65 de ani. 

Trecerea a fost cea mai rapidă în cazul nou-născuților. Aproximativ 28% din apa din organism era înlocuită pe zi. În condiții similare, bărbații consumă cu aproximativ 0.5 litri mai mult decât femeile. 

În studiul despre câtă apă trebuie să bei pe zi, experții au dat mai multe exemple. Un bărbat de 20 de ani, care nu e atletic, are o greutate de 70 de kilograme și locuiește într-o țară avansată cu umiditate de 50% și o temperatură medie de 10 grade Celsius, schimbarea apei în corp era de 3.2 litri pe zi. 

Experții au dezvăluit recent și de ce îngheață apa fierbinte mai repede decât apa rece.

O femeie de aceeași vârstă, în aceeași locație, avea o cantitate de 2.7 litri de apă. Pentru fiecare 50 de kilograme în plus de greutate în corp, cantitatea crește cu 0.7 litri pe zi. O creștere de 50% în umiditate crește cantitatea cu 0.3 litri. 

În studiu au existat și cazuri extreme. 13 femei au băut peste 7 litri de apă pe zi. Acestea erau, însă, fie atletele, fie însărcinate, fie locuiau în vreme cu temperaturi foarte ridicate. 9 bărbați au consumat peste 10 litri de apă pe zi. Din nou, aceștia erau foarte activi, atleți sau lucrau în apropiere de Pădurea Amazoniană, unde temperaturile și umiditatea sunt ridicate. 

Ca urmare, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumi depinde de gen, activitate zilnică, greutate și locație. În acest context, recomandarea de 2 litri nu se aplică tuturor.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Fetiță care manancă pizza fast food, mâncarea care ar schimba forma mandibulei
Mâncarea care ar schimba forma mandibulei, potrivit cercetătorilor. Copii sunt cei mai afectați
Mâncarea care ar schimba forma mandibulei, potrivit cercetătorilor. Copii sunt cei mai afectați
Femeie blondă, cu părul cârlionțat, pe fundal bej
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul
Persoană cu deget care apasă pe un ecran albastru, unde rămâne amprenta sa. Experții au dezvăluit cum se formează amprentele de fapt
Cum se formează amprentele, de fapt. Experții au deslușit în sfârșit misterul
Cum se formează amprentele, de fapt. Experții au deslușit în sfârșit misterul
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Groenlanda, pe hartă cu albastru, și un pion pe ea, după ce experții au estimat cât ar costa
Fun
Cât ar costa Groenlanda. Donald Trump a zis că ar vrea să o cumpere
Experții au calculat cât ar costa Groenlanda, dacă ar fi de vânzare, după ce viitorul președinte SUA, Donald Trump, a declarat că ar vrea să o cumpere. Donald Trump, care va prelua președinția SUA...
Cât ar costa Groenlanda. Donald Trump a zis că ar vrea să o cumpere
2
Una din puținele case din Los Angeles care au rămas în picioare în incendiile din ianuarie 2025, pe malul oceanului
Fun
De ce au rămas intacte unele case din Los Angeles, chiar dacă focul a distrus totul în jur. Detaliul care a făcut diferența
Unele case din Los Angeles au supraviețuit incendiilor devastatoare care au făcut scrum cartiere întregi și care au curmat viața a 24 de persoane. Incendiile devastatoare din Los Angeles au făcut până acum 24...
De ce au rămas intacte unele case din Los Angeles, chiar dacă focul a distrus totul în jur. Detaliul care a făcut diferența
3
Cer cu nori surprins în Palma de Mallorca, Spania. Recent, experții au descoperit milioane de tone de chimicale extrem de reactive în atmosferă
De ce au sugerat unii experți să presare diamante în atmosferă. Planul controversat ar costa 175 de trilioane de dolari
Unii experți au sugerat să presare diamante în atmosferă, într-un plan teoretic care nu ar putea fi efectuat vreodată din cauza costului astronomic.  O noua cercetare susține că răspândirea a 5.5 milioane de tone...
De ce au sugerat unii experți să presare diamante în atmosferă. Planul controversat ar costa 175 de trilioane de dolari
4
Emblema TikTok pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn închis. Compania a declarat recent că angajații TikTok din China pot accesa datele utilizatorilor din Europa
Aplicația care a beneficiat de pe urma interdicției TikTok în SUA. A avut o creștere de peste 200% peste noapte
Aplicația care a beneficiat de pe urma interdicției TikTok în SUA a avut o creștere de peste 200% peste noapte, după ce milioane de utilizatori s-au mutat pe platformă.  Temerile legate de interdicția TikTok...
Aplicația care a beneficiat de pe urma interdicției TikTok în SUA. A avut o creștere de peste 200% peste noapte
5
Logo-ul RedNote, ce e pe un telefon, cu steagul american pe fundal
Ce e RedNote. Utilizatorii TikTok din SUA deja se îngrămădesc pe noua platformă
În ultimele zile, mulți utilizatori s-au întrebat ce e RedNote, aplicația pe care se îngrămădesc utilizatorii TikTok din SUA, după ce platforma a fost scoasă de pe magazinele de aplicații.  TikTok se confruntă cu...
Ce e RedNote. Utilizatorii TikTok din SUA deja se îngrămădesc pe noua platformă
PARTENERI
×