Apa îngheață la 0 grade Celsius, așa că mulți presupun că e mai ușor ca apa rece să ajungă la acel punct înainte de apa fierbinte. În anumite condiții, însă, fenomenul are loc invers - apa fierbinte poate îngheța mai repede.
De ce îngheață apa fierbinte mai repede decât apa rece. Puțini știu cum funcționează efectul Mpemba
Te-ai întrebat de ce îngheață apa fierbinte mai repede decât apa rece? Efectul a fost descoperit abia secolul trecut și poartă denumirea de Mpemba.
Fenomenul poartă denumirea de efectul Mpemba, după Erasto Mpemba. El a observat acest fenomen pentru prima dată când era în liceu, în anul 1963, potrivit Live Science.
Efectul Mpemba are loc atunci când 2 ape, de temperaturi diferite, sunt expuse la un mediu cu o temperatură sub 0 grade Celsius. În această situație, apa fierbinte îngheață mai repede.
De ce îngheață apa fierbinte mai repede decât apa rece
Observațiile lui Mpemba au confirmat, pentru prima dată, teorii ale unora dintre cei mai cunoscuți experți din istorie, precum Aristotel, Rene Descartes și Francis Bacon. Și ei au crezut că acest fenomen are loc dar nu au putut demonstra de ce îngheață apa fierbinte mai repede.
Evaporarea e un element ce ar putea explica efectul Mpemba. Atunci când apa fierbinte se află într-un recipient deschis, pentru a se răci, masa scade pe măsură ce apa se evaporă. Pentru că există mai puțină apă care trebuie să înghețe, atunci procesul durează mai puțin. Dar acest lucru nu funcționează întotdeauna, precum în situațiile în care apa se află într-un recipient închis.
Dincolo de evaporare, există alți factori care ar putea explica fenomenul. E posibil să existe mai puțin gaze dizolvate în apa fierbinte. Ca urmare, e redusă capacitatea de conductibilitate pentru căldură. Astfel, apa poate îngheța mai repede. Experți polonezi au realizat mai multe experimente în anii 1980, dar nu au putut dovedi, fără urmă de îndoială, că acest factor poate explica de ce îngheață apa fierbinte mai repede.
Modul în care e distribuită temperatura în apă poate avea un rol important în efectul Mpemba
Modul neuniform în care e distribuită temperatura în apă ar putea explica efectul Mpemba. Apa fierbinte se ridică la suprafața recipientului. Astfel, apa rece ajunge spre fundul recipientului. Pentru că apa caldă se mișcă în sus și apa rece în jos, se creează un curent de convecție.
Această mișcare e folosită în transferul căldurii pentru lichide și gaze. Fenomenul are loc și în ocean și e folosit și în calorifere din întreaga lume. În plus, ar putea explica de ce îngheață apa fierbinte mai repede.
Cum apa mai rece se află la fund, curentul de convecție accelerează procesul de răcire. Chiar dacă trebuie înghețată o suprafață mai mare, temperatura fierbinte poate să scadă mai repede decât cea rece.
Află de unde ar proveni apa de pe Pământ, de fapt, potrivit experților.
Efectul Mpemba poate fi folosit și în viața de zi cu zi. Dacă trebuie să îngheți apă, poți testa și tu fenomenul, cu apă fierbinte. Chiar dacă mulți cred că efectul e mai rapid în cazul apei reci, apa fierbinte poate îngheța mai repede, una dintre curiozitățile naturale descoperite secolul trecut.